Postrehy z 3. kola NHL: Florida autorom najtesnejšieho sweepu, Vegas s najlepšou formáciou ligy

5 minút čítania
Autor: Viktor Háber

Finále Vegas vs. Florida by pred začiatkom play-off NHL tipoval zrejme málokto, avšak je to realita. V najlepšej hokejovej lige sveta už v júni spoznáme 26. tím, ktorý pozdvihne nad hlavy Stanleyho pohár. Dosiaľ sa to nepodarilo ani jednému z finalistov a v každom prípade pôjde o prekvapenie.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

O prekvapenie sa postarali už Panteri, ktorí opäť vyradili favorita z Caroliny šokujúco 4:0 na zápasy. Vegas potreboval na vyradenie Dallasu šesť zápasov, od roku 2018 si však zahrá svoje druhé finále NHL. Čím boli finále Východnej a Západnej konferencie výnimočné a čo sme si všimli? Ku každému z nich sme zhrnuli sedem rôznych postrehov.

Postrehy z výhry Floridy proti Caroline (4:0)

Suverénne tesná výhra – zámorské médiá už teraz píšu o najtesnejšom „sweepe“ všetkých čias. Hoci „mačky“ vyhrali 4:0 na zápasy, prvé dva v Raleigh vyhrali po predĺžení a nasledujúce dva domáce o jeden gól. Hoci ich vzájomné duely nemohli byť tesnejšie, výhra bola suverénna.

Takmer prepis štatistík – dá sa povedať, že séria sa zlomila na prvom zápase, v ktorom sa po remíze 2:2 hrali až štyri celé predĺženia. Riadny hrací čas sa natiahol takmer o 80 minút a stačilo len 31 sekúnd, aby sme tento zápas zaradili medzi najdlhšie v histórii NHL. Hurricanes prehrali a podpísalo sa to na ich psychike, kým Florida získala na hokejky pohodu a pocit zadosťučinenia.

Kopírka iného príbehu – Florida na ceste za titulom mierne kopíruje príbeh LA Kings z roku 2012 – v tom, že sa jej darí najmä na ľade súperov. „Králi“ prehrali len jedno stretnutie vonku, a to až vo finále proti New Jersey. Tím zo Sunrise prehral proti Bostonu len úplne prvé meranie síl, odvtedy sa vždy na súperovom ľade tešil z triumfov – troch v Bostone i Toronte, dvoch v Caroline.

Florida kopíruje aj Floridu – vyzerá to tak, akoby si hokejisti a basketbalisti poskytovali vzájomnú inšpiráciu. Florida Panthers bola posledným tímom, ktorý sa kvalifikoval do play-off NHL. Miami Heat zase posledným, kto vstúpil do vyraďovacej časti NBA z najnižšieho 8. miesta. Obom nedávali experti šancu, no postupne vyradili suverénnych superfavoritov vrátane Bostonu a sú vo finále. Paralela je skutočne zaujímavá a celé Miami je na nohách. Prídu na juh USA oba najvýznamnejšie tituly?

Tkachuk je fenomén – akonáhle Matthew Tkachuk prišiel na juh USA z ďalekého Calgary, stal sa najväčšou hviezdou tímu a svoj status potvrdzuje. Americký útočník dal víťazný gól v dvoch predĺženiach po sebe a v rozhodujúcom štvrtom zápase skóroval 4,5 sekundy pred koncom duelu. Tkachuk je najproduktívnejším hráčom a najlepším strelcom, ktorý je stále v hre o titul (9+12)

Neuveriteľný Bobrovskij. Najlepšie platený gólman v NHL (10 mil. USD ročne) bol v základnej sezóne sklamaním. Viacerí kritizovali, že nepodáva výkony hodné svojho platu a zjavne si v play-off vstúpil do svedomia. Pri vyraďovacej jazde naňho mierilo 504 striel a úspešne kryl 471. Úspešnosť zákrokov je 93,5 % a hoci tejto štatistike nevládne, má najlepšie čísla vzhľadom na počet odohraných minút, ktorých je suverénne najviac – 896:29. V prvom zápase finále Východnej konferencie nazbieral 63 úspešných zákrokov a 30+ v nasledujúcich. Razom sa z neho stal najdôležitejší hráč Floridy s nervami zo železa a postrehmi ozajstného pantera.

Titul na 30. výročie? Panteri sú súčasťou NHL od roku 1993, vo finále boli iba raz – v sezóne 1995/1996, kedy čelili novovzniknutému/presunutému tímu Colorado Avalanche. Prehrali 0:4 na zápasy. Tentoraz budú vo finále opäť čeliť de facto nováčikovi, teda Vegasu a spoznáme tak nového majstra NHL, celkovo už 26. v histórii.

Postrehy z výhry Vegas proti Dallasu (4:2)

Najlepšie útočné trio – prvá formácia Vegasu má na ľade neuveriteľnú chémiu. Marchessault-Eichel-Barbashev ako forwardi sú nočnou morou pre súperov, veď spolu nazbierali celkovo 50 kanadských bodov a ide tak o najproduktívnejšiu formáciu v play-off. Najmä vďaka nej má celok z mesta kasín potrebnú útočnú silu, a to sme nespomenuli výborne hrajúceho Marka Stonea z druhej formácie. Najofenzívnejší tím ligy strelil dokopy 62 gólov a výborne zabáva svojich fanúšikov. Mimochodom, duel Vegas – Dallas bol súbojom dvoch najofenzívnejších celkov (Stars strelili 59 gólov).

Zdroj: nbcsports.com

Dokonale zastupujúci gólman – pri tímu z mesta hriechu sa mohlo zdať, že bude mať brankársky problém. Robin Lehner bol zranený už pred play-off, Laurent Brossoit sa zranil počas neho a Jonathan Quick nezapadol do tímu podľa predstáv. O to viac prekvapujú výkony skvelého Adina Hilla. V základnej časti odohral 27-ročný Kanaďan 35 zápasov, v play-off nastúpil na 11 a pýši sa výbornou úspešnosťou zákrokov 93,7 % – najvyššou vo vyraďovačke. A pri výhre nad Dallasom 4:0 v 3. zápase a 6:0 v šiestom sa tešil z prvých kariérnych play-off shutoutov.

Vynikajúca zmeska – Vegas pôsobí na ľade ako tím hladný po úspechu a nabitý hviezdami ako Eichel či Stone, ktorí stále na Stanley Cup čakajú. Na druhej strane sú tu skúsení hráči ako Alex Pietrangello, Alec Martinez či Jonathan Quick, ktorí zvládajú tlak veľkých zápasov, keďže pohár už nad hlavy pozdvihli. Hlad a skúsenosti sa javia ako faktor presne potrebný pri ceste za najväčším snom.

Zdroj: bvmsports.com/foto: Knights On Ice

Majstri obratov- Golden Knights inkasovali prvý gól duel v 10 zo 17 zápasov play-off, no napriek tomu vyhrali sedem takýchto meraní síl. Hoci by sa to dalo označiť za „flirtovanie s katastrofou“, Vegas zjavne potrebuje motiváciu na to otočiť duel a skórovať proti nemu je zradné. S takýmto priebehom zápasov dokáže dokonale frustrovať protivníkov.

Rýchle rozhodnutia v predĺžení – tu sa nedalo uvažovať o 80-minútovom bonusovom hracom čase. Prvý duel finále Západnej konferencie išiel do predĺženia, no rozhodnutý bol po 1:35 min, druhý ešte rýchlejšie po 1:12 min. Spoločným menovateľom predĺžení bol za Vegas vynikajúco hrajúci Chandler Stephenson, ktorý v prvom prípade na gól prihrával a v druhom ho aj strelil. Mimochodom, tento hráč už vyhral Stanley Cup – v roku 2018 v drese Washingtonu a po finále práve proti „Zlatým rytierom“.

„Na Floride sú momentálne dva tímy, ktoré hrajú finále. Ľudia si to užívajú a celý štát je pripravený všetko dokonale zorganizovať. My sa spoliehame na našich fanúšikov vo Vegas, ktorí stoja za nami.“
Bruce Cassidy, tréner Vegas Golden Knights

Musí zlepšiť presilovky – pokiaľ chce Vegas pomýšľať na úspech, mal by zapracovať na zlepšení hry v početnej výhode. Hoci odohral v presilovke 90:27 min, teda najviac zo všetkých tímov, gól strelil len v 18,5 % prípadov. Jeho súper z Floridy to dokázal až v 27,9 % ponúknutých možností.

Najrýchlejší víťaz – ak „Zlatí rytieri“ tohto roku skutočne vyhrajú Stanley Cup, stanú sa najrýchlejším nováčikom, ktorému sa to podarilo od roku 1984. Vtedy triumfoval Edmonton Oilers s pomocou legendárneho Wayna Gretzkého a podarilo sa mu pozdvihnúť pohár v 5. sezóne, odkedy organizácia fungovala v NHL. (pozn. nerátame Colorado Avalanche, ktoré síce vyhralo v premiérovom ročníku, no predtým fungovalo ako Quebec Nordiques)

Mesto hriechu či mesto luxusných pláží? Do ktorého kúta USA zamieri Stanleyho pohár? V každom prípade spoznáme nového víťaza NHL a určite sa máme na čo tešiť. Možno jeden postreh na záver – Vegas sa konferenčnej trofeje nedotkol, zatiaľ čo Florida áno. Ovplyvní to finále? Dozvieme sa čoskoro.

Tip HokejTour: Vegas – Florida 3:4 na zápasy

Exkluzívna ponuka: Finále NHL a NBA na Floride (letecky), 6.-12. jún

Odporúčame:

Venujte DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na HOKEJ