V športovej rodine vyrástol zabijak favoritov. Kto je Matthew Tkachuk?

4 minúty čítania
Autor: Viktor Háber

Rozdielový útočník, syn legendy či postava kontroverznej a diskutovanej výmeny. Tieto všetky atribúty spĺňa americký útočník Matthew Tkachuk, víťaz Stanley Cupu v sezóne 2023/2024. Dnes priam neoddeliteľná súčasť Floridy Panthers. Kto je vlastne Matthew Tkachuk?

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Syn hviezdy s európskym pôvodom

Ako už z jeho priezviska vyplýva, Tkachuk je potomkom východoeurópskych prisťahovalcov v USA. Tkačuk je priezvisko, s ktorým sa často môžeme stretnúť na Ukrajine, v Rusku či Poľsku a práve z tejto oblasti by mal mať korene. Aspoň tak tvrdil jeho otec Keith Tkachuk.

Je vám to meno povedomé? Nemožno sa čudovať. Keith bol dlhoročným hráčom St. Louis, ale aj Winnipegu a Phoenixu v NHL. V profilige odohral 1 201 zápasov a hoci nevyhral Stanley Cup, s vyše 1 000 kanadskými bodmi na konte (538+527) figuruje v Sieni slávy amerického hokeja.

Zdroj: nhl.com – Keith Tkachuck

Matthew sa narodil v roku 1997 ako najstarší syn Keitha v arizonskom meste Scottsdale. Na základnej škole v St. Louis bol dobrý kamarát so súčasnou hviezdou NBA Jaysonom Tatumom, no viac mu imponoval hokej, a teda sa „pootčil“. Takým istým smerom sa vybral jeho mladší brat Brady, ktorý je v súčasnosti kapitánom Ottawy Senators. Ich sestra Taryn zase vyniká v pozemnom hokeji, a tak boli otcovské športové gény skutočne výnimočne odovzdané.

Draft zo 6. miesta a nečakaná výmena

Tkachuk začal ako tínedžer profesionálnu kariéru v USHL a v sezóne 2015/2016 hrával v OHL za tím London Knights. V roku 2015 sa 12 bodmi podieľal na zisku zlatých medailí pre tím USA do 18 rokov na MS tejto vekovej kategórie. Jeho skvelé hokejové schopnosti si všimlo Calgary, ktoré ho v roku 2016 draftovalo zo 6. miesta.

V NHL sa udomácnil veľmi rýchlo. Nazbieral 13G+25A a v priebehu ďalších sezón sa stal najdôležitejším hráčom Calgary, ktoré sa pred dvomi rokmi dostalo do konferenčného semifinále aj vďaka jeho výkonom (42+62 v základnej časti a 4+6 v play-off).

Zdroj: sportingnews.com – Brady(vľavo) a Matthew (vpravo)

O to viac prekvapilo, keď ho počas leta Flames vymenili za dôležitú floridskú oporu Jonathana Huberdeaua práve na juh USA. Nesmierne diskutovaná a kontroverzná výmena však prišla aj vďaka iniciatíve Tkachuka.

„Trochu som prehodnotil život a kariéru. Keď sa otvoril trh s voľnými hráčmi, rozhodol som sa, že pôjdem inde. Mal som na to viacero dôvodov. Calgary som vďačný za veľa a z tímu odchádzam ako muž“
priznal pre web NHL Matthew

Pohoda na hokejke

V rozhovore pre The Athletic z roku 2023 zase priznal, že Florida sa mu páči, keďže miluje teplo a pocit, že aj o pol štvrtej ráno môže byť vonku v krátkych nohaviciach a vychutnávať si pohodový život. A svoju životnú pohodu prenáša vo veľkom aj na ľad.

Panteri či „mačky“, ako znie prezývka jeho „nového“ domova, sa s ním v kádri dostali do play-off NHL 2022/2023 ako posledný tím, ktorý vyzval jeden z najsuverénnejších tímov v rámci histórie základnej časti – Boston Bruins. A hoci Floriďanom nikto nedával šancu, aj vďaka Tkachukovi sa dostali finále, v ktorom však nestačili na Vegas a prehrali 1:4 na zápasy.

Zdroj: NHL.com/foto: Steve Babineau (Getty Images)

Na druhý pokus to vyšlo

Dvadsaťšesťročný Američan, označovaný ako „clutch player“ (slangové označenie pre rozdielového hokejistu na ľade pre množstvo skórovaných gólov v dôležitých momentoch), bol jedným z hlavných faktorov, prečo sa Florida dostala do finále aj o rok neskôr. Tentoraz mal príbeh Panterov úspešnú bodku. Vo finále proti Edmontonu vyhrával tím z juhu USA 3:0 na zápasy, no po tom, čo Oilers vyrovnali na 3:3, sa črtala druhá strata pohára za dva roky. Tá najhanebnejšia v histórii.

Floriďania však nič také napokon nedopustili. V siedmom zápase doma vyhrali 2:1 a oslávili prvý Stanley Cup v histórii klubu. Aj zásluhou Tkachuka, ktorý v play-off nazbieral 22 bodov (6+16), najviac po kapitánovi Aleksandrovi Barkovovi.

„Pozdravujem svojich fanúšikov v Calgary. Viete, že som nemohol dopustiť, aby Edmonton vyhral,“ nezaprel Tkachuk svoju povesť vtipkára po zisku najcennejšej trofeje. Postaral sa aj o emotívny moment, keď pohár podal svojmu otcovi Keithovi, ktorý ho ako hráč nikdy nezískal. Po triumfe svojho syna neskrýval hrdý otec slzy a vyhlásil, že v rodine Tkachukovcov sa bude dlho oslavovať.

Zabijak s hororovou prezývkou

„Máme to šťastie, že Chucky je v našom tíme. Vie strieľať naozaj dôležité góly,“ chválil ho tiež vynikajúci brankár Sergei Bobrovskij pre CBS. Chucky je Tkachukova prezývka odvodená z priezviska, ktorá znie ako meno hlavnej postavy hororu Detská hra. Spoločné má však Matthew s vraždiacou bábikou len svoj zabijácky inštinkt na ľade.

Tkachuk je vynikajúci najmä vďaka tomu, že dokáže hrať na pravom i ľavom krídle, patrí k super-rýchlym korčuliarom a vie si dokonale nájsť streleckú pozíciu. Efektívneho útočníka definuje nielen produktivita, ale aj tvrdosť. Viacerí mu už vyčítali príliš tvrdý a zákerný štýl hokeja, to ale ku charakteru hry gólového zabijaka jednoducho patrí. Ide o hráča, ktorého chce mať každý v tíme a nik proti nemu nechce hrať.

Venujte DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na HOKEJ