Vegas je až druhý. Ktorým tímom trvalo najkratšie, kým vyhrali Stanley Cup?

4 minúty čítania

„Do šiestich rokov chceme vyhrať Stanley Cup,“ zaznelo v Las Vegas pred sezónou 2017/2018, kedy sa tím Golden Knights stal jedným z tímov NHL. Slová, ktoré sa naplnili do bodky. Zlatým rytierom trvalo presne šesť rokov, kým dostali príležitosť pozdvihnúť nad hlavy najcennejší pohár. Hoci sa už v prvom súťažnom ročníku dostali do finále, vtedy ešte nestačili na Washington, tentoraz bolo všetko inak.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Vo finále zdolali prekvapenie z Floridy pomerne jednoznačne 4:1 na zápasy, pričom ukázali nesmiernu útočnú silu. Vegas v každom prípade utvoril historický míľnik a zapíše sa medzi najrýchlejšie tímy v histórii NHL, ktorým sa ako expanzívnym mužstvám podarilo vyhrať v profilige. Pri tejto príležitosti sme pre vás zostavili rebríček piatich najrýchlejších, medzi ktorými však mesto hriechu a kasín nezvíťazilo, hoci bolo k tomu blízko.

Pozn: Do rebríčka sme nezahrnuli Colorado Avalanche, ktoré síce vyhralo v prvom roku existencie, nešlo však o expanzívny klub, ale presťahovaný Quebec Nordiques.

  1. Anaheim Ducks (14 rokov)

V roku 1992 bol populárny film The Mighty Ducks, na základe ktorého v sezóne 1992/1993 dostal svoje meno nový člen NHL z Anaheimu. Zafinancovala ho spoločnosť Walta Disneyho s cieľom dosiahnuť úspech nielen na filmových plátnach.

Zdroj: ocregister.com/foto: Kevin Sullivan(SCNG) – Teemu Selanne

Blízko k tomu mal Anaheim v sezóne 2002/2003, kedy sa ako majster Západnej konferencie dostal do finále, kde podľahol New Jersey 3:4 na zápasy. O dva roky neskôr putoval Anaheim do rúk podnikateľa Henryho Samueliho, ktorý mu dal nové meno Ducks. V sezóne 2006/2007 prišiel vytúžený úspech po triumfe nad Ottawou 4:1 na zápasy a Scott Niedermayer, Teemu Selänne či Ryan Getzlaf dali rozprávke happy end aj bez Disneyho.

  1. Tampa Bay Lightning (12 rokov)

Frančízu, konkrétne Východnú konferenciu, rozšírili blesky v sezóne 1992/1993. Išlo o ambiciózny tím, ktorý si prešiel katastrofami. Tampe trvalo štyri roky, kým sa dostala do play-off a vtedy vyhrávala v 1. kole proti Philadelphii Flyers 3:0 na zápasy, sériu však prehrala. V roku 1997 Forbes nazval Lightning finančnou nočnou morou, keďže dlh tímu bol na 236 % jeho hodnoty.

Tampa sa v tej sezóne presunula na nový štadión (dnešnú Amalie Arena) a následne vybudovala hviezdnu generáciu s hráčmi ako Vincent Lecavalier, Martin St. Louis či Brad Richards, ktorí sa v sezóne 2003/2004 tešili zo Stanleyho pohára po tom, čo zdolali Calgary Flames v napínavej sérii 4:3. Dvanásť rokov od momentu, ako tím z Floridy vznikol.

Zdroj: nytimes.com/foto: John Dunn – z ľavej strany: Mike Bossy, Denis Potvin a Bryan Trottier
  1. New York Islanders (8 rokov)

Keď NY Islanders v sezóne 1972/1973 rozšírili ligu, svoju základňu mali v mestskej časti Staten Island. Práve preto dostali toto meno. Dnes by ste pri zájazdoch na zápasy NHL museli hľadať tím v časti Queens. Každopádne, Ostrovanom trvalo dva roky, kým vybudovali skutočne dobrý tím, no potom žali veľké úspechy.

Počnúc treťou sezónou sa dostali do play-off štrnásťkrát po sebe. Od sezóny 1979/1980 vybudovali dynastiu, ktorá patrí k najikonickejším v histórii NHL, vrátane mien ako Mike Bossy, Clark Gillies či Denis Potvin a práve v tomto ročníku pozdvihli nad hlavy Stanley Cup po výhre 4:2 na zápasy nad Philadelphiou. Celkovo vyhrali štyri poháre a všetky bezprostredne po sebe. Prvý z triumfov však prišiel len po 8 rokoch existencie.

🔥 Zájazd na dvojzápas NHL pod holým nebom 🏒

  1. Vegas Golden Knights (6 rokov)

Tu už sa dostávame k prítomnosti. Vegas si okamžite po príchode do NHL vybudoval silné meno. Samotné mesto je veľkou značkou a snom turistov (nielen gamblerov) pre jeho ikonickú a nádhernú gýčovosť či šou, ktoré sprevádzajú aj zápasy NHL. Golden Knights vybudovali ambiciózny tím s hráčmi dlho túžiacimi po úspechu ako Jack Eichel, Mark Stone, William Karlsson či Rielly Smith, ale aj skúsených ťahúňov, ktorí zvládali tlak veľkých zápasov.

Zdroj: fox5vegas.com/foto: John Locher(AP Photo)

Medzi nimi môžeme spomenúť Alexa Pietrangella, Aleca Martineza, Chandlera Stephensona či (hoci náhradníka) Jonathana Quicka. Všetci z nich už najcennejšiu trofej vyhrali, niektorí pomerne nedávno, a tak Vegas namiešal ideálny koktail, ktorý potreboval na výhru. Dôležité je spomenúť, že napriek tomu, že sa stal víťazom Západnej konferencie, od jej semifinále nebol až do finále považovaný za favorita, a tak necítil žiaden tlak. Naplno sa ukázala uvoľnenosť a útočná sila, o ktorú sa postarala najlepšia formácia ligy i skvelý gólman Adin Hill. Tieto postrehy sme zhrnuli už v zhodnotení konferenčných finále.

Tím z Floridy postúpil do play-off ako posledný v rámci NHL aj NBA, avšak paralelne Heat a Panthers vyhoreli 1:4 na zápasy proti superfavoritom. „Mačky“ ešte o niečo viac, keď posledný duel prehrali 3:9, čo je najvyššia finálová výhra v rozhodujúcom zápase NHL vôbec. Žiadna iná nebola až o šesť gólov a je to tiež prvý majstra určujúci duel, v ktorom diváci videli až 12 gólov.

Podobné vysoké výhry v rozhodujúcom dueli:

  • Los Angeles Kings – New Jersey Devils 6:1 v piatom zápase (2011/2012)
  • Vancouver Canucks – Boston Bruins 0:4 v siedmom zápase (2010/2011)
  • Anaheim Ducks – Ottawa Senators 6:2 v piatom zápase (2006/2007)
  • New York Islanders – Minnesota North Stars 5:1 v piatom zápase (1980/1981)
  • Detroit Red Wings – Toronto Maple Leafs 0:4 v siedmom zápase (1962/1963)
Zdroj: latimes.com/foto: Associated Press
  1. Edmonton Oilers (5 rokov)

Edmonton bol ešte o rok rýchlejší ako Vegas. V kanadskej Alberte sa divákom predstavil nový tím v sezóne 1979/1980. „Olejári“ od začiatku riskovali a do tímu zobrali už v prvej sezóne neznámeho, no progresívneho nováčika menom Wayne Gretzky. Otázkou odvtedy nebolo, či sa úspech dostaví, ale kedy.

Akonáhle Islanders ukončili dominanciu, nasledovalo kraľovanie práve Edmontonu Oilers, ktorý vyhral štyri poháre za päť ročníkov. Prvý triumf prišiel v sezóne 1983/1984, teda presne päť rokov od momentu, ako získal kanadský tím status zelenáča. Ide o rekord, ktorý dodnes nik neprekonal. Najnovšie ho môže zlomiť jedine Seattle Kraken, ak sa mu podarí vyhrať trofej najneskôr v sezóne 2024/2025.

Odporúčame:

Venujte DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na HOKEJ