Hokejové pikošky NHL (4.): Keď brankárovi ukradol masku útočník súpera

7 minút čítania
Autor: Dávid Lech

Najlepšia hokejová liga sveta začala písať svoje dejiny v roku 1917. Počas vyše storočnej histórie boli hokejoví fanúšikovia svedkami nespočetného množstva bizarností a zaujímavosti, ktoré si postupne rozpovieme v našom pravidelnom seriáli „Pikošky NHL“. Tentoraz sa pozrieme na krádež masky, ktorá sa udiala na ľade priamo počas zápasu.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Boje v play-off NHL o najcennejšiu hokejovú trofej sveta sú vždy veľmi vypäté. Hokejisti sú pre úspech schopní urobiť takmer nemožné. No nie vždy to však znamená len hru so zaťatím zubov a s rôznymi druhmi menších či vážnych zranení.

V play-off 1971 sa v súboji medzi New Yorkom Rangers a Torontom Maple Leafs uskutočnilo divoké vyvrcholenie zápasu, o ktorom noviny v tých časoch vydali titulok o „najkomickejšej šou na Zemi“.

Brankárovi počas zápasu ukradol masku útočník súpera

8. apríla 1971 si v druhom zápase série play-off hokejky skrížili hokejisti New Yorku Rangers a Toronta Maple Leafs. Tím z Manhattanu v prvom domácom zápase využil výhodu domáceho prostredia a zvíťazil 5:4.

Druhý duel sa však nevyvíjal podľa predstáv tímu z Manhattanu. Jazdci päť minút pred koncom súboja prehrávali 1:4. Frustrácia domácich sa prejavila v hromadnej šarvátke. Rozhodcovia v zápase udelili 168 trestných minút.

Zdroj: NHL.com – slávna útočná línia Rod Gilbert (vľavo), Jean Ratelle (v strede) a Vic Hadfield pri slávnostnom vyvesení dresu Hadfielda.

Do mely pri mantineli, ktorú rozpútal Vic Hadfield s Jimom Harrisonom sa zapojil aj brankár Toronta, Bernie Parent, ktorého nasledoval jeho náprotivok, Ed Giacomin. Vášne na ľade po ručnom-stručnom vysvetľovaní dobrých mravov medzi hráčmi oboch tímov ustali a všetko sa schyľovalo k dohraniu zvyšných necelých piatich minút.

VIDEO: V tom nastal problém. Brankár hostí Bernie Parent nevedel nájsť svoju masku. Tá mu pri konfrontácii s gólmanom Giacominom padla neďaleko rozzúreného Hadfielda a ten neváhal ani sekundu. Okamžite ju zdvihol a hodil medzi divákov Madison Square Garden.

Hadfield bol v zápase ako odtrhnutý z reťaze. V priebehu stretnutia zinkasoval dva dvojminútové tresty, dva päťminútové a dokonca má v zápise o stretnutí uvedené hneď dva tresty do konca zápasu.

„Nevracaj ju späť! Nevracaj ju späť!“

„Nuž, bol som blízko mantinelu, tak som ju len jednoducho prehodil smerom k divákom. To bolo všetko,“
zaspomínal si pre oficiálny web NHL domáci útočník Vic Hadfield.

Parent vylúčil pokračovanie v zápase bez ochrany tváre. Viceprezident Toronta Maple Leafs King Clancy v sprievode ochranky začal masku hľadať na tribúnach medzi fanúšikmi. To celé sa dialo za mohutného skandovania zaplnenej arény, ktorá z plných pľúc kričala: „Nevracaj ju späť! Nevracaj ju späť!“

Symbolická náhrada v bráne

Maska sa nenašla. Parenta v bráne vystriedala 42-ročná legenda, Jacques Plante. Najväčším paradoxom je, že práve Plante bol tým brankárom – priekopníkom, ktorý začal pravidelne chytať v maske ako prvý. Stalo sa tak 12 rokov pred týmto incidentom, ako inak v (starej) Madison Square Garden.

Toronto Maple Leafs si vedenie v zápase ustrážilo a séria sa do Toronta presťahovala za stavu 1:1. Napokon v nej uspeli hráči New Yorku Rangers 4:2 na zápasy.

Parent masku „našiel“ po 41 rokoch

O maske kolovali fámy, že ju neznámy zlodej doručil na adresu Toronta Maple Leafs v krabici od topánok. Kanadský tím dal po incidente svojmu gólmanovi vyrobiť novú.

Trvalo neuveriteľných 41 rokov, kým sa stratená maska dostala opäť do rúk Bernieho Parenta. „Vždy som myslel na to, čo sa s ňou stalo. Teraz, po 41 rokoch, je tu. Život je plný prekvapení,“ neskrýval nadšenie dvojnásobný držiteľ Vezina Trophy pre najlepšieho brankára NHL a dvojnásobný držiteľ Stanley Cupu, ktoré v rokoch 1974 a 1975 vychytal ako najužitočnejší hráč play-off.

Zdroj: inquirer.com/foto: David Maialetti

Člena Siene slávy kontaktoval v roku 2012 anonymný zberateľ, ktorý si masku zakúpil v aukcii. Chcel sa osobne presvedčiť či ide o pravý kúsok masky a Parenta tak poprosil o osobnú verifikáciu. Parent potvrdil pravosť hodnotného zberateľského artefaktu. Nechýbali na nej dokonca ani 2 kúsky lepiacej pásky, ktoré si na masku lepil sám.

Kupec Parentovi sľúbil, že skôr či neskôr masku odovzdá do rúk hokejovej Siene slávy. Pomyselný kruh sa tak uzavrel. „Keď som tú masku uvidel, prvá vec, ktorú som chcel spraviť bola zavolať Hadfieldovi a povedať mu: Ďakujem ti,“ zakončil svoje rozprávanie pre oficiálny web NHL jeden z najlepších hokejových brankárov svojej doby.

Odporúčame:

Venujte DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na HOKEJ