Hokejové pikošky NHL (2.): Ako vyzerali prvé brankárske masky?

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

Najlepšia hokejová liga sveta začala písať svoje dejiny v roku 1917. Počas vyše storočnej histórie boli hokejoví fanúšikovia svedkami nespočetného množstva bizarností a zaujímavosti, ktoré si postupne rozpovieme v našom pravidelnom seriáli „Pikošky NHL“. Pohodlne sa usaďte, pokračujeme druhým dielom.

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

1. november 1959 je kľúčovým dátumom pre všetkých brankárov, ale aj samotné smerovanie hokeja. V Madison Square Garden proti sebe nastúpili New York Rangers a Montreal Canadiens. V čase 3:06 vyslal domáci kanonier Andy Bathgate na bránu obávaný projektil a hru prerušil krvavý incident.

Plante (opäť) skončil v kaluži krvi

Útok Montrealu bol zastavený a Rangers šli do protiútoku. Andy Bathgate, známy svojimi tvrdými strelami sa v útočnom pásme dostal k puku, no vtedy to skúsil backhandom a trafil Planteho. Videl som, ako Plante padol na ľad v kaluži krvi. Bolo zrejmé, že ide o niečo vážne. Brankára odprevadili do šatne a za ním sa ťahala dlhá krvavá stopa. Takto si zaspomínal na celú situáciu pre nhl.com vtedajší novinár The Hockey News a The New York Journal-American, Stan Fischler.

Jacques Plante chytil strelu obávaného útočníka Rangers. No urobil to hlavou. Piatykrát v kariére utrpel zlomeninu nosa a predtým mal podľa dostupných záznamov dvakrát prerazenú čeľusť a liečil sa aj zo zlomeniny lebečnej kosti. Na tvári mali vyše 200 stehov. Žurnalistická legenda Red Fisher z Montreal Gazette si na celú situáciu bezprostredne po odchode Planteho do útrob arény zaspomínal pre oficiálny web NHL: Ponáhľal som sa do šatne, kde už bol Plante a pozeral sa do zrkadla oddeľujúc si kožu na tvári. ‚Poriadne hnusné,‘ povedal mi. Odpovedal som mu: ‚Veru, máš slušný štart do zápasu, Jacques.‘ Potom si ľahol na stôl a doktor ho zašil.“

Zdroj: rcinet.ca/foto: CBC

„Keď som si prvýkrát nasadil masku, chlapci mi vraveli, že budem vzbudzovať strach u žien a tie už nikdy neprídu na žiadny zápas. No vedel som, že ak ju nezačnem nosiť, moja tvár bude vyzerať horšie ako samotná maska,“
cituje slová Planteho portál thehockeywriters.com

Zbabelec v bráne

Po 21 minútach a 21 stehoch, ktorých úlohou bolo udržať Planteho nos na správnom mieste, sa brankár vrátil na striedačku s jasným odkazom pre trénera. Buď na ľad vstúpi s maskou alebo v zápase končí. Vtedajší kouč Canadiens, Toe Blake, o tom nechcel ani len počuť. Plante mal dovolené nosiť masku len na tréningoch. Tréner sa obával, že maska bude negatívne ovplyvňovať výkony hviezdneho brankára.

Plante mal veľkú výhodu – v 50. rokoch bol náhradný brankár nežiadúci prepych a nedisponoval ním ani Montreal. Po sľube, že po vyliečení nosa ju prestane nosiť sa vrátil do hry. Tím doviedol k víťazstvu 3:1 a sľub nikdy nesplnil. S maskou odchytal nasledujúcich 10 stretnutí s bilanciou 9 výhier a 1 remíza. Neskôr ju ešte skúšal odložiť, no daný zápas Montreal prehral a opäť sa vrátil k ochrane svojej tváre.

„V tých časoch boli v lige Bobby Hull, Tim Horton či Andy Bathgate. Títo chlapi mali tvrdé petelice a strieľali ich na vás z jeden a pol až desiatich metrov. Ak puk letel vo vzduchu, netušili ste, kam ten puk pôjde, jednoducho ste ho len museli zastaviť. Po zopár zlomených kostiach v oblasti tváre som si povedal, že ak mám hlavou zastavovať puky, tak to bude lepšie robiť v maske,“
reflektoval spätne svoju kariéru Jacques Plante pre CBC’s 90 Minutes Live v roku 1977

Bizarné príkazy trénerov: Chytaj tie puky hlavou

Za nosenie masky si vyslúžil posmech publika a nepochopenie od samotného vedenia klubu. Vtedajší tréner mu jednoducho povedal, aby použival aj svoju hlavu na zastavenie puku. Fanúšikovia spochybňovali jeho odvahu. Uťahovali si z neho, častovali ho pokrikom „Zbabelec!“, no Plante všetok posmech a bučanie tribún úspešne ignoroval.

Vedenie klubu časom zrejme pochopilo, že stojí na nesprávnej strane hokejovej histórie. Plante aj s maskou doviedol Montreal Canadiens k piatemu Stanley Cupu v rade a získal aj Vezina Trophy.

Po tom, čo brankári začali v útlych počiatkoch hokeja nosiť betóny a neskôr pribudli aj prvé modifikácie lapačky a vyrážačky, sa po 42 rokoch od existencie NHL začala v zápasoch pravidelne nosiť aj maska. Posledným brankárom, ktorý v zámorskej profilige odchytal zápas bez masky, bol Andy Brown z Pittsburghu Penguins v roku 1974.

Plante nebol prvý brankár s maskou

Zdroj: timetoast.com – Elizabeth Graham – Clint Benedict – Teiji Honma

Hoci sa Jacques Plante právom označuje za „otca“ brankárskej masky. Mal aj svojich predchodcov. 7. februára 1927 sa 21-ročná brankárka Elizabeth Graham postavila medzi tri žrde v súboji svojej Queen’s University proti University of Toronto s ochranou hlavy v podobe masky. Dôvod bol prostý – chcela si chrániť zuby.

O tri roky neskôr, 20. februára 1930, brankár Clint Benedict z Montrealu Maroons utrpel po strele Howieho Morenza zlomeninu nosa a nasadil si tak ochrannú masku. Chytanie v nej bolo veľmi nepraktické. Po krátkom doliečení a dvoch odchytaných zápasoch s maskou sa vrátil k chytaniu bez ochrannej pomôcky.

Zimné olympijské hry 1936 si pre zmenu pamätajú gólmana Teijiho Homnu z Japonska, ktorý nosil masku, pretože mal slabší zrak a musel nosiť okuliare. Maska tak chránila jeho okuliare i samotný zrak.

Každá hokejová éra má brankára, ktorý istým spôsobom zmenil samotnú hru. Patrick Roy fenomenálne vykrýval strelecké uhly. Martin Brodeur bol fantastický v práci s hokejkou. Dominik Hašek žiaril v bráne neopakovateľným štýlom. No často sa zabúda na ich dávneho predchodcu, ktorý rozhodnutím stáť sa na istý čas pre celú NHL zbabelcom bez odvahy, definitívne zmenil smerovanie brankárskeho remesla v hokeji.

👉 prečítajte si: Hokejové pikošky NHL (1.): Hokej nevznikol v Kanade