Hokejové pikošky NHL (1.): Hokej nevznikol v Kanade

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

Najlepšia hokejová liga sveta začala písať svoje dejiny v roku 1917. Počas vyše storočnej histórie boli hokejoví fanúšikovia svedkami nespočetného množstva bizarností a zaujímavosti, ktoré si postupne rozpovieme v našom pravidelnom seriáli „Pikošky NHL“. 

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

Skôr ako sa však budeme venovať samotnej najlepšej hokejovej lige sveta, posvietime si na absolútne počiatky hry menom ľadový hokej. Aké legendy kolujú okolo vzniku tohto populárneho športu?

Predchodcovia ľadového hokeja

Medzi fanúšikmi hokeja sa udomácnilo povedomie, že Kanada je „kolískou hokeja“. Nie je však tomu celkom tak. Obdobnú hru (samozrejme, nie na ľade) poznali už pred 4000 rokmi v Egypte, historické pramene hovoria aj o tom, že sa hrala 2000 rokov pred Kristom v Iráne či 1000 rokov pred Kristom v Etiópii. Formou raného hokeja sa zabávali v minulosti aj Rimania, Gréci či Aztékovia a to niekoľko storočí pred objavením Ameriky.

Zdroj: pledgesports.org – počiatky hokeja v starovekom Grécku

Šlo o starodávne hry na štýl palice a loptičky. V 13. storočí mních Vincent z Beauvais píše v encyklopédii o hre zvanej „soule a la crosse“, kde sa na pohyb loptičky používajú palice. V 14. storočí sú na Britských ostrovoch známe hry hurling (Írsko), shinty/chamiare (Škótsko) a bandy (Anglicko).

Už v roku 1608 sa v Škótsku na ľade naháňala loptička, no s veľkou pravdepodobnosťou sa tak stalo bez korčúľ – tie sa do rúk Britom dostali až v roku 1660.

Počiatky moderného hokeja

Moderný hokej sa datuje do polovice 18. storočia. Prvá známa zmienka hláskovaná ako „hokej“ sa objavila v Anglicku a čítame o nej v knihe z roku 1776 s názvom Juvenile Sports and Pastimes, kde sa v kapitole XI možno dočítať o „nových vylepšeniach hry (s názvom) hokej.“ Kapitola obsahovala zhruba 800 slov.

Medzi hokejovými fanúšikmi rezonuje aj rytina Josepha Le Petita Jr. z roku 1797. Ide o najstaršie známe dielo zobrazujúce hru podobajúcu sa hokeju na korčuliach.

Pravidlá prvotného hokeja boli mixom pravidiel pozemného hokeja, futbalu a hry zvanej bandy. Pôvodne sa hokej hrával s drevenými loptami, neskôr sa kvôli častým zraneniam a bezpečnosti prešlo ku korkovým či dubovým zátkam.

Zdroj: hockeygods.com – podoba drevenej loptičky v počiatkoch hokeja

Prvé zápasy

Už v 70. rokoch 19. storočia bolo možné v britských novinách nájsť výsledky a zostavy tímov hrajúcich predchodcu ľadového hokeja na Britských ostrovoch. Hokeju sa v jednom z osobných listov svojmu synovi Williamovi Erasmovi venuje aj samotný Charles Darwin. Známy prírodovedec svetového významu sa v roku 1853 v liste pýtal na možnosť korčuľovania na rybníku, keďže podľa vlastných slov kedysi rád hrával „Hocky na ľade na korčuliach“.

Hra sa rýchlo šírila aj do ďalších krajín. Britskí a írski prisťahovalci spopularizovali bandy hokej v Kanade, kde podobným hrám neskôr podľahli aj indiánske kmene ako Mi’kmaq či Powhatan. Vznikajúcemu športu sa venovali aj na území Škandinávie a veľkú obľubu si našiel aj u Holanďanov.

📽️ VIDEO: Finále Bandy na MS 2009 medzi domácim Švédskom a Ruskom

Kanada sa hlási o slovo

Všetko nasvedčuje tomu, že hokej v Kanade nevznikol. Pri jeho rozvoji do aktuálnej podoby však zohrala významnú rolu a to aj vďaka sofistikovanej zmene pravidiel v úvode 20. storočia, ktoré výraznou mierou pretvorili tento šport.

3. marca 1875 sa v Montreale uskutočnil prvý oficiálny zápas. Nastúpili doň tímy kapitánov Jamesa Georgea Aylwina Creightona a Charlesa Edwarda Torrance-a. Prvý menovaný, ktorý bol zároveň organizátorom zápasu, sa radoval z výhry 2:1.

Zdroj: rampages.us – James Creighton a zápas o Stanley Cup vo Victoria Skating Rink v Montreale

Šlo o prvý oficiálne zorganizovaný zápas. Hra si okamžite začala získavať srdcia stoviek ľudí a nadšenci pre tento šport pribúdali raketovým tempom. V roku 1886 vznikla asociácia AHAC – Amateur Hockey Association of Canada. V roku 1893 získal prvý Stanley Cup tím Montreal Hockey Club.

Kanaďania začali pracovať na vylepšení pravidiel, ktoré sa ujali aj v Európe a postupne sa stali akýmsi štandardom. V roku 1920 sa uskutočnili prvé MS v hokeji, ktoré opanoval celok Winnipeg Falcons, ktorý reprezentoval Kanadu. Turnaj ovládol s dominantným skóre 27:1. V tom čase sa už pomaly rozbiehal fenomén National Hockey League, o ktorej vzniku sa dočítate v jednom z ďalších pripravovaných dielov hokejových pikošiek.

ZÁJAZDY NA HOKEJOVÉ MS 2023 A NHL nájdete na našej stránke.