Florida žije športom. V slnkom zaliatej oblasti sa je na čo pozerať

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

Finále NHL 2022/23 cez víkend odštartovalo prvým zápasom. Úvodné stretnutie ukázalo, že od tohtoročného súboja o Stanley Cup si možno sľubovať naozaj veľa. Pozrite sa s nami na príbehy finále Stanley Cupu, ktoré sa tento rok rozhodne oplatí sledovať.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Dôležitá prvá tretina

Od prvých minút každého finálového zápasu možno očakávať veľkolepý boj o každý centimeter ľadu. Finalisti Vegas Golden Knights a Florida Panthers sú si dobre vedomí dôležitosti dobrého vstupu do zápasu. Oba kluby majú 100 % úspešnosť v zápasoch, v ktorých viedli po prvej tretine (6 vedení, 6 víťazstiev). Ak sa niektorý z týchto tímov ujme vedenia, je veľmi náročné zápas otočiť. Rovnako stopercentnú úspešnosť majú aj pri vedení po prostrednom dejstve (9 vedení, 9 víťazstiev).

Súboj brankárov s fenomenálnou formou

Pred finále sa pozornosť sústredila predovšetkým na gólmana Floridy, Sergeja Bobrovskeho. Z odpisovaného brankára, o ktorom sa začínalo hovoriť ako o veľkom desaťmiliónovom omyle „panterov“ sa stal jeden zo základných kameňov úspechu Floridy. Postup do finále bol pre neho veľkým zadosťučinením po neutíchajúcej vlne kritiky. Dohnal ho až k slzám.

O nič však nezaostáva ani jeho náprotivok, Adin Hill. Vegas ho v lete 2022 priviedli za voľbu v 4. kole draftu 2024. Po zdravotných peripetiách v bránkovisku Golden Knights dostal v play-off príležitosť a chopil sa jej famózne. V 12 zápasoch si drží 93,8 % úspešnosť zásahov a za precíznou defenzívou inkasuje len 2,06 gólov na zápas.

Aby toho nebolo málo, v prvom zápase za stavu 1:1 doslova ukradol gól z hokejky Nicka Cousinsa a zaradil sa medzi horúcich favoritov na zákrok sezóny – posúďte sami:

Kto sa stane číslom 26?

Stanley Cup od roku 1914 získalo 25 klubov, 20 z nich je stále aktívnych. Tohtoročné finále garantuje nového víťaza najcennejšej hokejovej trofeje sveta.

Oba tímy už na Stanley Cup raz siahali. Florida však vo finále 1996 nestačila na Colorado Avalanche a prehrala 0:4 na zápasy. Vegas v nováčikovskej sezóne 2017/2018 podľahli Washingtonu Capitals 1:4.

Mikrosúboj Eichel vs. Tkachuk

Hlavnými tvárami ofenzívy jednotlivých tímov sú ‚rytier‘ Jack Eichel a ‚panter‘ Matthew Tkachuk. Druhý menovaný má aktuálne s 21 bodmi o jeden bod viac ako jeho najväčší konkurent zo súperovho tímu.

Tkachukovi sme sa venovali aj v samostatnom článku(viď nižšie), zatiaľ čo Jack Eichel sa tak trochu nenápadne prekĺzol až do samotného finále. V NHL pôsobí od roku 2015 a až v aktuálnom ročníku nastúpil do vôbec prvého zápasu play-off. 20 bodov (6+14) v 16 stretnutiach sú výbornou bilanciou.

👉 prečítajte si: V športovej rodine vyrástol zabijak favoritov. Kto je Matthew Tkachuk?

Športový ošiaľ na Floride

4 roky v rade sa hrá na Floride finále Stanley Cupu. Finálový hetrik zaznamenal konkurent Panthers z Tampy Bay. Tento rok je rad na menej populárnej organizácii, ktorá každý rok musí krvopotne bojovať o priazeň fanúšikov.

Kým vo Vegas ako stále novej organizácii hokejom žijú, Panthers mali v uplynulých rokoch občas problémy zaplniť FLA Live Arenu. Skvelé výkony v play-off a vyradenie troch veľkých favoritov ale prinieslo svoje ovocie.

Ľudia na Floride zažívajú obrovský fanúšikovský boom. Bavia sa a mohutne ženú svoj tím k úspechu. Halu diváci zapĺňajú aj pri hosťujúcich zápasoch, ktoré sledujú na jumbotrone (alebo ak chcete: kocke) nad ľadovou plochou.

Dvojnásobné veľkolepé finále

Aby toho nebolo málo, finále Stanley Cupu nie je jediným veľkým podujatím na Floride. Do finále NBA postúpil tím Miami Heat, ktorý sa pobije o titul s Denverom Nuggets, ktorého ženie vpred fantasticky hrajúci Nikola Jokić.

Zatiaľ čo Miami – podobne ako Florida Panthers v NHL – postúpili do play-off v roli outsidera, no dokázali si postupne poradiť s veľkými favoritmi z Milwaukee, New Yorku aj Bostonu. Skvelú atmosféru pretkanú výnimočnými športovými osobnosťami a príbehmi si pôjdeme overiť priamo na Floridu, kde cestujeme na zápasy finále NHL a NBA.

Exkluzívna LAST MINUTE ponuka: Finále NHL a NBA na Floride (letecky), 6.-12. jún

Odporúčame:

Venujte DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na HOKEJ