Viliam Čacho: Mohol byť vzpierač. Namiesto popíjania v bare je najrýchlejší korčuliar

4 minúty čítania
Autor: Viktor Háber

Meno Viliam Čacho v nominácii Slovenska na MS v hokeji 2023 mohlo vyvolávať otázniky. Mladý debutant medzi útočníkmi, ktorý nebol až tak známy medzi fanúšikmi ako napríklad Peter Cehlárik či Miloš Kelemen. Už v príprave však Čacho ukázal, že si miestenku do slovenského tímu zaslúži a dnes je najrýchlejším hráčom šampionátu v Rige a Tampere. Kto je vlastne Viliam Čacho?

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Vzdal sa vzpierania, všimli si ho Fíni i Američania

Hokejový ofenzívny univerzál sa narodil v Trenčíne v októbri 1998. Šport mal v génoch, veď jeho otec Viliam Čacho starší bol tiež slovenským reprezentantom – v troch zápasoch dal jeden gól. Sprvu to ale vyzeralo, že jeho syn, ktorému dal svoje meno, sa vyberie iným smerom. „Keď som mal desať rokov bol som vicemajster Slovenska vo vzpieraní,“ prezradil zaujímavosť o svojom živote pre web hkdukla.sk.

Činky však odhodil nabok a vymenil ich za hokejku. Sprvu si obliekal dres juniorského tímu Púchova a svojho rodného Trenčína. Jeho talent si však všimli aj na severe Európy, kde si vyskúšal angažmán v juniorskom tíme švédskeho Södertälje i fínskeho Jokeritu. Istú chvíľu však strávil aj v americkej USHL a za Green Bay Gamblers odohral 9 duelov. Na toto pôsobenie ale nespomína najlepšie.

„Prišiel som tam uprostred sezóny, nenašiel som si miesto v zostave. Odkedy som prišiel som viacmenej čakal len na šancu, ktorá v podstate ani neprišla. Samozrejme skúsenosť to bola skvelá, ale hokejovo to bolo ťažké.“

Obdobie v Jokerite však považuje za svoje najlepšie a uchvátila ho najmä organizácia a vybavenie pre mládežnícke talenty.

Zdroj: balansiafilms.com

Po návrate na Slovensko reprezentačná miestenka

Keď sa v sezóne 2019/2020 Čacho vrátil do vlasti, predstavil sa v extraligovom drese Detvy, neskôr sa stal kapitánom prešovského celku a následne aj toho trenčianskeho. V ročníku 2022/23 nastúpil do 48 duelov a s bilanciou 10+24 si vypýtal miesto v tíme Třinca, s ktorým bude budúci rok bojovať o zisk piateho titulu po sebe.

Okrem HC Oceláři však zaujal aj Craiga Ramsayho. Dobré výkony podával aj v novembrovom Nemeckom pohári a následne v príprave na MS. Predviedol skvelú rýchlosť, držanie puku, bekčeking a dobrú strelu. Tiež ukázal, že je ofenzívnym univerzálom schopným hrať na pozícii krídelníka i centra. Aj vo štvrtej formácii mal peknú bilanciu 1+2 a v HokejTour sme ho označili za slovenského skokana sezóny v rámci prípravy.

„Vždy podával konzistentné výkony. Mohli sme sa na neho spoľahnúť na oboch stranách klziska – v ofenzíve, aj obrane. Je použiteľný v oslabeniach aj presilovkách. Je to hráč, ktorý nám prinášal stabilitu,“
povedal o Čachovi asistent trénera Peter Frühauf pre Denník Šport.

Zdroj: sport.aktuality.sk/foto: TASR – Peter Frühauf a Craig Ramsay

Najrýchlejší korčuliar MS 2023

Na výkonoch Viliama Čacha bolo vidno, že reprezentačnú miestenku si chce vybojovať za každú cenu. A 24-ročný útočník ju aj dostal. Ako sám priznal po zverejnení nominácie, na tlak je zvyknutý a ťažko ho niečo rozhodí. Na MS išiel s cieľom užiť si ich a ukázať sa. Možno aj pred kamarátmi, s ktorými ešte pred rokom pozeral šampionát len v bare.

„Vždy o tomto čase som už objednával rezervačky v podniku, kde sme pozerali hokej. Teraz tam budem hrať. Je to pre mňa skvelá príležitosť.“

Zatiaľ potvrdzuje, že patrí nielen medzi slovenské, ale aj celkové prekvapenia. Fanúšikov SR určite potešilo zverejnenie štatistík od IIHF o priebežne najrýchlejšom hráčovi šampionátu. Stal sa ním totiž práve Viliam Čacho – spomedzi korčuliarov vyčnieva rýchlosťou 37,59 km/h. Tesne prekonal druhého Čecha Romana Červenku (37,2 km/h). Môžeme očakávať, že na MS ešte niečím prekvapí? Budeme mu držať palce, nech sa tak stane!

Zdroj: hkdukla.sk – Viliam Cacho, druhý zľava

Odporúčame:

Venujte DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na HOKEJ