Tímové a individuálne „naj“ štatistické ukazovatele MS v hokeji 2023

5 minút čítania
Autori: Dávid Lech a Viktor Háber

Najstarší, najťažší, najvyšší, najskúsenejší či najnižší. Zoznámte sa s tímovými a indivuálnymi štatistickými „naj“ MS v hokeji 2023.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Tímové štatistiky

Najskúsenejší tím má Lotyšsko

Najskúsenejším tímom z hľadiska štatistiky v počte odohraných zápasov na svetovom šampionáte je suverénne Lotyšsko. Hráči Lotyšska odohrali na MS 685 zápasov.

SLOVENSKÁ STOPA: Slovensku patrí v štatistike 9. priečka s 289 duelmi. Na chvoste štatistiky sú zámorské celky USA (60 zápasov) a Kanady (25 zápasov).

Najvyšší a najťažší finalisti posledných 3 rokov  

Kanada a Fínsko sú finalistami posledných 3 šampionátov. Úspech týchto tímov zrejme tkvie aj vo fyzických parametroch. Kanada má s priemerom 186,96 cm najvyšší tím na šampionáte a s priemerom 89,78 kg druhý najťažší tím na turnaji. Fínsko je v priemernej výške hráča so 186,84 cm druhé, vo váhe Suomi patrí prvenstvo s priemerom 90,8 kilogramu na hráča.

SLOVENSKÁ STOPA: Slovensko je v oboch štatistkách 11. (184,65 cm a 87,31 kg).

Najstarším tímom Slovinci. USA s mladým výberom

Najstarším tímom na turnaji je Slovinsko s priemerným vekom hráča 29 rokov a 321 dní. Druhí najstarší sú Fíni s priemerom 29 rokov.
Až o 5 rokov mladší výber na svetový šampionát posielajú americkí hokejisti (24 rokov a 175 dní). O niečo starší sú reprezentanti Kazachstanu (24 rokov a 262 dní).

SLOVENSKÁ STOPA: Kouč Slovenska Craig Ramsay pricestoval na MS s piatym najmladším výberom tohtoročných MS s priemerným vekom 25 rokov a 226 dní.

Zdroj: stcatharinesstandard.ca

Individuálne štatistiky

Najskúsenejší hráč

Najskúsenejším hráčom na turnaji je s obrovským náskokom Švajčiar Andreas Ambühl, ktorý tento rok cestoval na svoje 18. majstrovstvá sveta v kariére. Na svetovom šampionáte odohral už 123 zápasov so ziskom 56 bodov (24+32).

SLOVENSKÁ STOPA: Najskúsenejším hráčom slovenskej zostavy je Libor Hudáček so 44 stretnutiami na MS, v ktorých pozbieral 21 bodov (8+13).

Najstarší/najmladší hráč

Najskúsenejší hráč je zároveň aj tým najstarším. Švajčiar Andreas Ambühl bude aj vo veku 39 rokov stále patriť medzi dôležitých hráčov „helvétov“. O rok mladší je slovinský obranca Žiga Pavlin.

Ambühl má však ešte ďalekú cestu na prekonanie najstaršieho strelca gólu na MS, ktorým nie je nik iný ako stále hrajúca legenda od susedov – Jaromír Jágr. IIHF neeviduje najstaršieho účastníka turnaja všetkých čias, avšak Jágr je najstarším autorom presného zásahu po góle proti Švédom na MS 2015 – mal 43 rokov a 76 dní.

Najmladším hokejistom na turnaji je 18-ročný Dán Oscar Fisker Molgaard. Medzi päticu najmladších hokejistov šampionátu sa radia aj veľké talenty draftu NHL 2023 Leo Carlsson (Švédsko), David Reinbacher (Rakúsko) a Adam Fantilli (Kanada).

Najmladší hráč, ktorý si kedy zahral na MS, bol maďarský útočník Sándor Miklós. Treba sa pritom pozrieť ďaleko do histórie. Reprezentačný dres si obliekol na šampionáte v roku 1931 v poľskej Krynici. Keďže turnaj sa odohral počas prvých 8 februárových dní a Miklós sa narodil 5. marca 1915, v čase svojej účasti medzi hokejovou elitou nemal ani 16 rokov.

SLOVENSKÁ STOPA: Najstarší hráč slovenského výberu je 32-ročný Libor Hudáček. Najmladší Šimon Nemec má 19 rokov.

Zdroj: eliteprospects.com – Marko Anttila a Rocco Grimaldi

Najvyšší/najnižší hráč

Podľa štatistík portálu Eliteprospects sú najvyššími hráčmi na turnaji 203 centimetrov vysokí Kanaďan Tyler Myers a Fín Marko Anttila. Do rovných dvoch metrov dorástol aj dánsky útočník Mathias Bau Hansen.

Najvyšší hráč, ktorý si zahral na MS v hokeji, je slovenský obor Zdeno Chára. V hokejovej histórii sa medzi profesionálmi nájde len málo hráčov, ktorí majú viac ako 206 centimetrov.

Najnižším hokejistom na šampionáte je so 168 centimetrami americký útočník Rocco Grimaldi.

SLOVENSKÁ STOPA: Najvyšším Slovákom je brankár Samuel Hlavaj (193 cm). Najnižší je 176 centimetrov vysoký útočník Matúš Sukeľ.

Najťažší/najľahší hráč

Spomínaný 200 centimetrov vysoký Dán Mathias Bau Hansen váži 117 kilogramov, čo z neho robí najťažšieho hráča turnaja. O 4 kilogramy predčil Francúza Justina Addama.

V opačnej kategórii najľahšieho hráča vedie 64-kilogramový útočník USA Samuel Walker. V top 5 najľahších hráčov šampionátu má hneď troch zástupcov tím Kazachstanu.

SLOVENSKÁ STOPA: Rovnú stovku kilogramov atakujú hneď traja Slováci – Samuel Hlavaj, Miloš Kelemen a Pavol Regenda – pri ktorých je v kolónke váha uvedených 99 kg. Náš najnižší hráč Matúš Sukeľ je zároveň aj najľahším. Váži 78 kg.

Odporúčame:

Venujte DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na HOKEJ