NHL Draft Combine: Zo šiestich Slovákov chce NHL vyžmýkať to najlepšie

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

Šiesti slovenskí talentovaní hokejisti sa v dátume 4. – 10. júna 2023 zúčastnia v Buffale prestížneho NHL Draft Combine. Dlho očakávaná udalosť často rozhoduje o poradí draftu. Mladí hokejisti sa počas jedného týždňa poriadne zapotia.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Na NHL Draft Combine sa talentovaní mladíci dostávajú na špeciálne pozvánky. Tento rok do Buffala pricestovalo 106 hokejistov. Medzi 65 útočníkmi, 34 obrancami a 7 brankármi figurujú aj šiesti slovenskí hokejisti: gólman Adam Gajan, obranca Maxim Štrbák a útočníci Alex Čiernik, Dalibor Dvorský, Samuel Honzek a Martin Mišiak.

Čo je NHL Draft Combine?

Súčasťou týždňového stretnutia najväčších talentov dostupných pred draftom sú lekárske prehliadky, fyzické testy a pohovory s jednotlivými klubmi NHL.

„NHL Combine je akýmsi rituálom prechodu hráčov na ich ceste do NHL. Na účasť sa tešia ako hráči, tak aj samotné kluby,“
prezradil pre nhl.com viceprezident NHL Central Scouting Dan Marr.

Na 7. júna sú naplánované komplexné lekárske prehliadky. Po úspešnom absolvovaní lekárskych testov NHL Draft Combine vyvrcholí desiateho júna kondičnými testami v podobe rôznych druhov skokov, tlaku na lavičke (bench press), zhybmi či špeciálnym testom na cyklotrenažéri.

Zdroj: pravda.sk/foto: Facebook.COM/NHL – Wright a Slafkovsky

Pohovory s klubmi pomohli Slafkovskému k postu draftovej jednotky

Tímy si vyberajú, s ktorými hráčmi absolvujú individuálne rozhovory. Čas na nich je vyhradený v priebehu 5. až 9. júna. Najzaujímavejší hokejisti, o ktorých pozícii na drafte ešte nie je rozhodnuté, počas týždňa „otočia“ aj 15 či 20 klubov. Na pohovoroch sa kluby snažia čo najviac spoznať osobnosť hráča, jeho charakter, mentalitu a vytvoriť si čo najpodrobnejší psychologický profil a jeho potenciálne zapadnutie do kabíny.

Pohovory s klubmi na NHL Draft Combine výrazne ovplyvnili aj draft 2022. Kým Juraj Slafkovský pri interview exceloval aj pri náročných otázkach, dovtedy očakávaná draftová jednotka Shane Wright nijak neoslnila.

S odstupom času sa ukázalo, že Wrightovi so Slafkovským púšťali video s rôznymi hernými situáciami z uplynulej sezóny. Kým Slafkovský vedel ‚správne‘ analyzovať, čo mohol na ľade v daných herných činnostiach urobiť lepšie, Wright akoby nevedel retrospektívne posúdiť, čo na ľade v premietaných momentoch zanedbal.

Aj takéto zdanlivé maličkosti môžu byť pri jednotlivých výberoch v konečnom dôsledku kľúčové.

Technológie už aj na Draft Combine

Účasť na Draft Combine bol pre hráčov mnohokrát stresujúci. Pravidelne sa stávalo, že stanovištia ostávali prázdne a hráči sa kvôli stresu a chaosu nedostavili načas. To by mala obmedziť nová aplikácia, ktorú budú mať účastníci k dispozícii.

„Vďaka aplikácii budú presne poznať svoj rozvrh. Pobehujú tu stovky mladíkov, ktorí sa snažia niekam dostať a vždy sa nájde niekto, kto nie je v správny čas na správnom mieste. Je skvelé vidieť implementovanie technológie pre zlepšenie procesov a celkovej skúsenosti pre hráčov,“
neskrýval nadšenie Marr.

Fyzické testovanie, ktoré hráčov úplne vyžmýka

Jednou z neoddeliteľných častí stretnutia preddraftovej hokejovej elity sú fyzické testy. Hokejisti absolvujú meranie rozpätia ramien, meria sa výška skoku z miesta do diaľky aj do výšky. Sledujú sa aj atribúty ako maximálna sila pri tlaku na lavičke alebo test sily stisku na oboch rukách.

Medzi najnáročnejšie disciplíny patrí tzv. wingate test, kde v priebehu 30 sekúnd majú mladí hráči preukázať čo najvyššiu anaeróbnu silu na stacionárnom bicykli. Využíva sa pri tom odpor v podobe 9 % hmotnosti hráča. Na bicykli hráči absolvujú aj test VO2max, kde sa meria množstvo spotrebovaného kyslíka pri záťaži, ktorá sa postupne navyšuje.

NHL má každoročne pre najlepších z najlepších pripravené skutočne náročné fyzické testy, ktoré odkryjú fyziologickú pripravenosť jednotlivcov na hru v najlepšej a najnáročnejšej hokejovej lige sveta a zároveň preveria psychickú odolnosť a pripravenosť na pôsobenie v zámorskej profilige.

Termín draftu NHL 2023

NHL Draft 2023 je naplánovaný na 28. – 29. júna 2023. Uskutoční sa v domácom stánku Nashvillu Predators v Bridgestone Arene. Prvé kolo sa uskutoční 28. júna. Draft následne v rýchlejšom tempe pokračuje o deň neskôr druhým až siedmym kolom.

Prvý výber má k dispozícii Chicago Blackhawks. Ako druhá v poradí vyberá organizácia Anaheimu Ducks, tretie miesto pripadlo v lotérii Columbusu Blue Jackets. Očakávanou draftovou jednotkou 2023 je Kanaďan Connor Bedard.

Odporúčame:

Venujte DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na HOKEJ