Čo ste (ne)vedeli o Craigovi Ramsaym?

3 minúty čítania
Autor: Jakub Kocourek

Druhý zahraničný tréner v histórii Slovenska vedie našu reprezentáciu od augusta 2017. Od začiatku svojho pôsobenia veril svojmu systému až to napokon všetko vyvrcholilo historickým ziskom bronzových medailí na olympijských hrách v Pekingu. Pozrime sa na niekoľko zaujímavostí o kanadskom trénerovi slovenských hokejistov.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

PROFIL CRAIGA RAMSAYHO

Dátum narodenia: 17. marec 1951
Miesto narodenia: Toronto, Kanada
Pozícia ako hráč: Ľavé krídlo
Tím: Buffalo Sabres
Výška: 179 cm
Váha: 79 kg
Číslo dresu: #10
Obľúbený šport: hokej, golf

 


VEDELI STE, ŽE?

  • Craig Ramsay sa v roku 1976 zúčastnil Zápasu hviezd NHL po boku Borje Salminga či legendárneho centra Marcela Dionneoho.
  • Je držiteľom Selke Trophy pre najlepšie brániaceho útočníka z roku 1985.
  • Za Buffalo odohral 776 zápasov za sebou bez prerušenia (8. miesto v historickej tabuľke NHL).

Craig Ramsay bol draftovaný v roku 1971 Buffalom Sabres z celkového 19. miesta. Patrí medzi tých hokejistov, ktorí v NHL nikdy nezmenili dres. V Buffale Sabres pôsobil nepretržite v rokoch 1971-1985. Gólovo aj bodovo najúspešnejšia bola pre Ramsaya sezóna 1977-78, keď zaznamenal v 80 dueloch základnej časti 71 kanadských bodov za 28 gólov a 43 asistencií. V play-off si vtedy v ôsmich zápasoch pripísal tri presné zásahy a jednu gólovú prihrávku.

Zdroj: TASR – Jaroslav Novák

ŽEZLO PO LEGENDÁRNOM SCOTTY BOWMANOVI

Aktívnu kariéru ukončil Craig Ramsay vo veku 34 rokov a okamžite sa stal asistentom hlavného kouča Buffala. V polovici nasledujúcej sezóny dokonca dočasne zastával aj funkciu hlavného kouča, keď na lavičke „šablí“ nahradil legendárneho Scottyho Bowmana. Najväčší úspech dosiahol v sezóne 2003/2004, v pozícii asistenta trénera v Tampe Bay, kde získal slávny Stanley Cup.

Milovník golfu pôsobil v NHL na rôznych pozíciách takmer nepretržite až do roku 2017, avšak jedinú kompletnú sezónu v pozícii hlavného trénera absolvoval v rokoch 2010-2011 na lavičke Atlanty Thrashers. V tom čase mal pod svojou taktovkou hráčov ako Andrew Ladd, Dustin Byfuglien či českého brankára Ondřeja Pavelca. Väčšinou však pôsobil ako asistent trénera či generálneho manažéra.

Exkluzívne vstupenky a zájazdy na MS v Rige a Tampere nájdete TU.

(ponuku priebežne aktualizujeme)

ZASLÚŽENÝ ÚSPECH NA OLYMPIÁDE

Po rokoch práce prišli prvé výsledky. Najprv oslnil perfektnou ofenzívnou hrou na domácom šampionáte 2019, kde Slovensko od postupu medzi najlepšiu osmičku delili sekundy. Na MS 2021 už svoju úlohu splnil a na olympijskom turnaji ju vyšperkoval. Mal dosť odvahy do Pekingu nominovať mladý výber s vekovým priemerom 26,5 roka, ktorý sa nebál útočiť a prestrieľať súperov. Skúsený tréner verí, že medaila z Číny je predzvesťou úspešnejších rokov.

V ROKU 2023 DEFINITÍVNE TRÉNERSKOU IKONOU

V diskusii o slovenských tréneroch zväčša zaznievajú mená úspešných koučov Jána Filca, Františka Hossu či Júliusa Šuplera. Pôsobenie skúseného kanadského lodivoda pri národnom tíme Slovenska potvrdilo staré známe „tichá voda brehy myje“. V tichosti a s pokorou sa v roku 2017 ujal herne aj výsledkovo upadajúceho tímu a mravčou, systematickou prácou sa prepracoval až na vrchol štatistiky v počte odtrénovaných duelov slovenskej seniorskej hokejovej reprezentácie. Proti Kazachstanu 19. mája 2023 stál ako hlavný tréner na lavičke 123. raz, čím vytvoril nový slovenský rekord.

Odporúčame:

Venujte DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na HOKEJ