Metropolitná divízia: Prehľad zmien a najväčšie otázniky

8 minút čítania

Atraktívne tímy, hrajúce legendy, hokejové experimenty i slovenské stopy. Aj takéto prívlastky vieme dať Metropolitnej divízii NHL a jej tímom. Keďže sa blíži nový ročník NHL, pozreli sme sa bližšie na zmeny, ktoré zapracovali „metropolitné“ tímy. Ktoré sú ich najvýraznejšie posily či odchody a čo sa od nich očakáva?

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram Tik-Tok

Carolina Hurricanes

Carolinu počas leta opustil útočník Max Pacioretty, ktorý nesplnil očakávania a postihla ho séria zranení. Tím opustili aj zakončovatelia Paul Stastny či Čech Ondřej Kaše. Ako náhrada prišiel Michael Bunting z Toronta, ktorý za ostatné dve sezóny strelil 46 gólov. To mu u Hurricanes prinieslo kontrakt na tri sezóny za 13,5 mil. UDS. Rozumieť by si mal najmä s hviezdnym Sebastianom Ahom.

Do obrany prišli z Washingtonu skúsenosti v podobe Dmitrija Orlova, ktorý sa pokúsi ešte vylepšiť obranu Caroliny, vlani 2. najlepšej v NHL. Tím z Raleigh si zachoval spoľahlivú dvojice gólmanov Fredrik Andersen a Antti Raanta. Od Hurricanes sa očakáva, že vylepšia svoju štatistiku 2,96 streleného gólu na zápas a neprekvapí, ak zverenci Roda Brind’Amoura opäť preniknú do finále konferencie.

  • Kľúčové príchody: Dmitrij Orlov, Michael Bunting, Griffin Mendel, Brendan Lemieux, Tony DeAngelo, Caleb Jones
  • Kľúčové odchody: Max Pacioretty, Zach Sawchenko, William Lagesson, Max Lajoie, Shayne Gostisbehere, Mackenzie MacEachern, Calvin de Haan, Ondřej Kaše, Malte Stromwall, Paul Stastny, Derek Stepan
  • Slovenská stopa: žiadna
  • Najväčší otáznik: Dostojí Bunting svojmu hviezdnemu kontraktu a potiahne útok Caroliny?
  • Očakávania: 1. miesto v divízii

Columbus Blue Jackets

„Modrokabátnici“ začnú sezónu bez Samuela Kňažka. Ten absolvoval prípravný kemp, no pokračovať bude v AHL v Clevelande. Celkovo bude Columbus vyzerať úplne inak ako v predošlej sezóne. Povedie ich Pascal Vincent, hoci tak mal sprvu učiniť Mike Babcock. Toho však tesne pred sezónou odvolali.

GM Blue Jackets Jarmo Kekalainen nespal cez leto na vavrínoch a doniesol do tímu jedného z top obrancov NHL Ivana Provorova, ktorý sa chce vrátiť do top formy, ale aj výborného zadáka Damona Seversona. Čo je ešte dôležitejšie, v drafte získal Adama Fantilliho, jedného z najtalentovanejších mladých útočníkov vôbec. Už ako 18-ročný by mal byť jeden z hlavných ťahúňov tímu. Columbus je na papieri jeden z tímov, ktoré sa najviac zlepšili, musí to však pretaviť do výsledkov.

  • Kľúčové príchody: Ivan Provorov, Damon Severson, Adam Fantilli, Dmitri Voronkov
  • Kľúčové odchody: Gavin Bayreuther, Lane Pederson, Michael Hutchinson, Joona Luoto, Justin Richards, Jon Gillies
  • Slovenská stopa: Samuel Kňažko na farme Columbusu (Cleveland Monsters)
  • Najväčší otáznik: Stane sa Adam Fantilli okamžite najdôležitejším hráčom Columbusu?
  • Očakávania: Nepostup do play-off.
Columbus by sa mal ako organizácia postupne zlepšovať a rásť. FOTO: NBC

New Jersey Devils

„Diabli“ sú už bez Tomáša Tatara, no aj na základe prípravy sa zdá, že sa Šimon Nemec zasiahne aspoň do niekoľkých zápasov tímu NHL. Toho, ktorý bol vlani azda najväčším prekvapením z hľadiska zlepšenia sa. Do útoku však prišli skúsenosti v podobe Tylera Toffoliho či Tomáša Noseka, ktorí doplnia už tak hviezdnych útočníkov ako Hischier-Hughes-Palát, ktorých si Jersey udržalo.

Hoci Devils prišli v obrane o spomínaného Seversona, jeho skúsenosti vynahradí Colin Miller z Dallasu. Tréner Lindy Ruff sa stal miláčikom fanúšikov vďaka tomu, ako dokázal pozdvihnúť červeno-čierne mužstvo. Očakáva sa, že si to New Jersey rozdá s Carolinou o prvé miesto v divízii a tentoraz sú vysoké očakávania určite namieste.

  • Kľúčové príchody: Tyler Toffoli, Colin Miller, Erik Kallgren, Tomáš Nosek, Cal Foote
  • Kľúčové odchody: Jegor Šaraganovič, Damon Severson, Ryan Graves, Miles Wood, Jesper Boqvist, Tomáš Tatar, Jonathan Bernier
  • Slovenská stopa: Obranca Šimon Nemec a odchod Tomáša Tatara do Colorada
  • Najväčší otáznik: Dostane Nemec konečne dostatočný priestor na ľade a stane sa pevnou súčasťou tímu?
  • Očakávania: Postup do play-off.

👉 Prečítajte si aj: Atlantická divízia – zmeny a otázniky
Centrálna divízia – zmeny a otázniky
Pacifická divízia – zmeny a otázniky

New York Rangers

Pri „Jazdcoch“ je dôležité spomenúť trénerskú zmenu. V novej sezóne ich povedie Peter Laviolette, ktorý dotiahol do finále NHL tri rôzne tímy za ostatných 17 rokov. Z nových posíl v šatni bude musieť ukočírovať najmä Blakea Wheelera. Neutíchajú fámy, že kapitánskeho postu vo Winnipegu ho zbavili kvôli nezhodám s kabínou. Kapitánom Rangers je pritom bývalý hráč Jets – Jacob Trouba.

Prekvapením je skorý odchod Patricka Kanea kvôli zraneniu. Do tímu NYR prišiel pritom len počas sezóny po dlhej anabáze v Chicagu. Teraz je voľným hráčom. Vladimira Tarasenka pustili Newyorčania do Ottawy a tím opustil aj gólman Jaroslav Halák a mladík Adam Sýkora si musí svoje miesto vybojovať. Spomenúť z významných posíl treba aj Erika Gustafssona, ktorý sa už ukázal v dobrom svetle pod Laviolettom vo Washingtone. To, či sa Rangers dostanú do hlavných bojov o Stanley Cup, ukáže najmä faktor naplnenia potenciálu, ktorý tam je.

  • Kľúčové príchody: Blake Wheeler, Nick Bonino, Tyler Pitlick, Erik Gustafsson, Mac Hollowell, Riley Nash, Connor Mackey, Jonathan Quick
  • Kľúčové odchody: Patrick Kane, Vladimir Tarasenko, Niko Mikkola, Jaroslav Halák, Tyler Motte, Libor Hájek, Ryan Carpenter, Wyatt Kalynuk
  • Slovenská stopa: Adam Sýkora + odchod brankára Jaroslava Haláka
  • Najväčší otáznik: Ako zapadne Blake Wheeler do šatne?
  • Očakávania: Postup do play-off.
Budú sa Rangers tešiť z množstva víťazstiev? FOTO: Yahoo.com

New York Islanders

Pri „Ostrovanoch“ toho nemožno spomenúť veľa. Nový kouč Lane Lambert bude pracovať s prakticky rovnakou zostavou, akú mal tím z Queensu v predošlej sezóne. Kým útočníci Josh Bailey a Zach Parise odišli, nahradili ich Julien Gauthier, Karson Kuhlman. Hviezdne duo Matthew Barzal a Bo Horvat podpísali veľké kontrakty – 9,15 mil. USD, resp. 8,5 mil. USD za sezónu a na výplaty im teda pôjde 21,2 % rozpočtu Islanders.

Pri pohľade na súčasný tím to vyzerá tak, že sa dostane tak ďaleko, ako im to umožní výborne chytajúci Ilja Sorokin. Chýba ako väčšia osobnosť na lavičke, tak aj výraznejšie posily v ofenzíve i defenzíve. Zároveň môžeme hovoriť o stabilite v kabíne, ktorá môže priniesť predsa len výsledky.

  • Kľúčové príchody: Julien Gauthier, Karson Kuhlman
  • Kľúčové odchody: Josh Bailey, Zach Parise
  • Slovenská stopa: žiadna
  • Najväčší otáznik: Budú Matthew Barzal a Bo Horvat hodní svojich nových kontraktov?
  • Očakávania: Nepostup do play-off.

Philadelphia Flyers

Kouč John Tortorella je známy tým, že dokáže prekvapiť s tímom v pozícii outsidera, tu by to však bol priam zázrak. „Letci“ sú v prestavbe a očakáva sa, že sa ešte zhoršia predtým, než dôjde k zlepšeniu. Koniec koncov, odchody Van Reimsdyka, Hayesa a Provorova to naznačujú. Fanúšikom sa minimálne uľavilo, že v pozícii GM už nie je Chuck Fletcher, ale bývalí hráči Philadelphie Danny Briere a Keith Jones, ktorí chcú veci naozaj meniť.

Oranžoví však musia oživiť útok, ktorý ťahá Travis Konecny a za týmto účelom doviedli do tímu Garneta Hathawaya a Ryana Poehlinga. Defenzívne skúsenosti zase prinesie Marc Staal. Otázne je, čo prinesie Philadelphii sedmička draftu a generačný talent Matvej Mičkov, o ktorom sa však hovorí, že nepočúva trénerov či skúsených spoluhráčov a na ľade si robí, čo chce. Netreba zabúdať, že Flyers draftovali aj útočníka Alexa Čiernika, ten však začne sezónu v 2. najvyššej švédskej lige.

  • Kľúčové príchody: Cal Petersen, Sean Walker, Garnet Hathaway, Ryan Poehling, Marc Staal, Victor Mete
  • Kľúčové odchody: Ivan Provorov, Kevin Connauton, Hayden Hodgson, Kevin Hayes, Kieffer Bellows, Brendan Lemieux, James van Riemsdyk, Jackson Cates, Max Wilman, Justin Braun, Tony DeAngelo
  • Slovenská stopa: draftovaný útočník Alex Čiernik (120. miesto)
  • Najväčší otáznik: Dokáže Tortorella pozdvihnúť tím, o ktorom sa špekuluje, či vôbec môže byť ešte horší?
  • Očakávania: Nepostup do play-off.
Od Philadelphie sa veľké veci nečakajú, môže len prekvapiť. FOTO: Brotherly Puck

Pittsburgh Penguins

„Tučniaci“ svoj káder príliš neomladili. Hoci do tímu prišlo/odišlo najviac hokejistov spomedzi mužstiev Metropolitnej divízie, s prestavbou začne Pittsburgh zrejme až po tom, ako Crosby a Malkin ukončia kariéru. V drese Pens už neuvidíme hráčov ako Mikael Granlund, Nick Bonino a Dmitrij Kulikov, ktorí však dosiaľ nezohrávali veľké role v play-off.

Naopak, z významných posíl sa Pittsburgh môže tešiť z Reillyho Smitha, Radima Zohornu, ale najmä Erika Karlssona. Švédsky obranca sa vlani tešil zo 100-bodového zápisu (25+76), čo je v rovinách defenzívy nevídané. Dres San Jose následne vymenil práve za mužstvo z Pensylvánie a očakávať sa bude veľa. Pens určite zamiešajú kartami, no to, či postúpia v play-off ďalej ako do 1. kola, je iba vo hviezdach.

  • Kľúčové príchody: Reilly Smith, Erik Karlsson, Rem Pitlick, Matt Nieto, Alex Nedeljkovic, Ryan Graves, Noel Acciari, Lars Eller, Radim Zohorna, Magnus Hellberg, Vinnie Hinostroza, Andreas Johnsson
  • Kľúčové odchody: Jeff Petry, Casey DeSmith, Mikael Granlund, Jan Rutta, Josh Archibald, Nick Bonino, Drake Caggiula, Brian Dumoulin, Dmitry Kulikov, Ryan Poehling, Dustin Tokarski, Jason Zucker
  • Slovenská stopa: žiadna
  • Najväčší otáznik: Dokáže Erik Karlsson nadviazať na svoje supervýkony z predošlej sezóny?
  • Očakávania: Postup do play-off.

Washington Capitals

Vlani to na ľade viackrát vyzeralo, že sa Capitals snažia viac o gólový rekord Alexa Ovečkina ako o postup do play-off, ktorý im ušiel. Počas leta nespravili v hlavnom meste väčšie zmeny ako v priebehu uplynulého ročníka. Nová posila Max Pacioretty musí po príchode z Caroliny ukázať, že na to ešte má a vie zastúpiť krídelníkov Conora Shearyho a Craiga Smitha, ktorí tím opustili.

Jadro tímu starne, to je fakt. Neznamená to, že by Washington Capitals tentoraz opäť prišiel o play-off, ambície na zisk Stanleyho pohára tu však ťažko hľadať. Opäť sa ale ako Slováci môžeme tešiť z toho, že Martin Fehérváry bude patriť medzi najdôležitejšie elementy obrany WSH.

  • Kľúčové príchody: Joel Edmundson, Max Pacioretty, Matthew Phillips
  • Kľúčové odchody: Connor Brown, Matt Irwin, Conor Sheary, Craig Smith
  • Slovenská stopa: Obranca Martin Fehérváry ako jeden z najdôležitejších elementov defenzívy.
  • Najväčší otáznik: Kedy dosiahne Alexander Ovečkin svoj vytúžený rekord?
  • Očakávania: Nepostup do play-off.

🇨🇦 POĎTE S NAMI NA NHL 🇺🇸