Atlantická divízia: Prehľad zmien a najväčšie otázniky

8 minút čítania

Tradične silné značky na zostupe, konkurenti na vzostupe. Aj tak by sa dala opísať Atlantická divízia NHL. V rámci nej môžeme očakávať ako úpadok Bostonu, tak aj vzostup Buffala či Ottawy. Čo sa za tým skrýva? Pred štartom sezóny 2023/2024 v NHL sme si rozobrali kľúčové zmeny v tímoch a s nimi spojené očakávania na drobné.

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram Tik-Tok

Boston Bruins

Vlani utvoril Boston rekord v počte bodov v základnej časti, teraz sa očakáva tuhý boj o miesta v play-off. Prečo taká zmena? Patrice Bergeron a David Krejci ukončili svoje kariéry v NHL, rovnako tak už si dres „Medveďov“ neoblečú T. Hall, Foligno, Orlov, Reilly či Bertuzzi. Medzi významné nové mená v tíme patria Milan Lucic či James van Riemsdyk, očakávania však boli inde.

Bostonu odišla prakticky celá „zlatá generácia“ a éra úspechov je podľa zahraničných médií na konci. Bruins tak musia dokázať tým, čo o nich pochybujú, že na to stále majú, hoci im bude chýbať na lajne výraznejšia osobnosť.

  • Kľúčové príchody: Morgan Geekie, Milan Lucic, Kevin Shattenkirk, James van Riemsdyk, Jesper Boqvist
  • Kľúčové odchody: Taylor Hall, Nick Foligno, Connor Clifton, Garnet Hathaway, Dmitrij Orlov, Mike Reilly, Tyler Bertuzzi, Tomáš Nosek, Patrice Bergeron, David Krejčí
  • Slovenská stopa: žiadna
  • Najväčší otáznik: Kto bude hlavným ťahúňom novej éry Bruins?
  • Očakávania: Nepostup do play-off.

Buffalo Sabres

Viacerých možno prekvapil príchod veterána a držiteľa Stanley Cupu Erika Johnsona. Korčule na klinec (a lapačku) zase zavesil na klinec Craig Anderson a tímovou jednotkou by sa v priebehu sezóny mal stať Dustin Tokarski. A hoci Buffalo zrejme nevyužije v A-tíme služby Maxima Štrbáka, ktorého draftovalo zo 45. miesta, ide o mladý a ambiciózny tím, ktorému predpovedajú veľkú budúcnosť.

Už práve v tejto sezóne by sa mal zo Sabres stať tím, ktorý bude počas nasledujúcich rokov pravidelným účastníkom play-off. Superstrelec Tage Thompson by mohol počas tohto ročníka zaznamenať pekný míľnik 50 gólov. A čím ešte v Buffale prekvapia? Uvidí sa. A zvedaví budeme aj na obrancu Maxima Štrbáka, ktorého Buffalo draftovalo zo 45. miesta, no ročník začne v univerzitnej lige v Michigane.

  • Kľúčové príchody: Dustin Tokarski, Erik Johnson, Justin Richards, Connor Clifton
  • Kľúčové odchody: Vinnie Hinostroza, Craig Anderson, Malcolm Subban, Austin Strand, Ilya Lyubushkin
  • Slovenská stopa: Draftovaný Maxim Štrbák (45. miesto)
  • Najväčší otáznik: Dokáže Tage Thompson nastrieľať 50 gólov počas sezóny?
  • Očakávania: Postup do play-off.
Bude Buffalo Sabres skokanom sezóny? FOTO: The Athletic

Detroit Red Wings

Dominik Kubalík či Gustav Lindström – mená, ktoré už na súpiske neuvidíme. Nahradia ich však snajper Alex DeBrincat či J.T. Compher. Red Wings vstúpia do novej sezóny ao tím so zaujímavou zmesou veteránov a mladých hráčov. Dylan Larkin je solídny center číslo 1, ktorý má konečne prístup ku krídelníkovi s potenciálom superhviezdy.

Lucas Raymond, Moritz Seider a Simon Edvinsson by mali v nadchádzajúcich rokoch tvoriť mladé jadro tohto tímu. Detroit je vo veľkej prestavbe a nebude pod žiadnym tlakom. Postupne by však mohol namútiť vodu a s Buffalom a Ottawou sa pobiť o (de facto) postupové 4. miesto v rámci divízie.

  • Kľúčové príchody: Alex DeBrincat, J.T. Compher, Jeff Petry, Shayne Gostisbehere, Klim Kostin, Justin Holl, Daniel Sprong, Christian Fischer, James Reimer
  • Kľúčové odchody: Dominik Kubalík, Filip Zadina, Pius Suter, Alex Chiasson, Adam Erne, Robert Hagg, Gustav Lindström, Alex Nedeljkovič, Magnus Hellberg
  • Slovenská stopa: žiadna
  • Najväčší otáznik: Priblíži sa Dylan Larkin k méte 80 bodov v sezóne?
  • Očakávania: Nepostup do play-off.

Florida Panthers

Pri Floride ako prekvapivom finalistovi predošlej sezóny sa bude očakávať, že tentoraz pôjde aj v hlavnej sezóne vyššie. Okrem Duclaira neprišla o dôležité mená v kabíne, hoci jej na začiatku sezóny budú chýbať Ekblad a Montour. To však vynahradia nové posily ako Dmitrij Kulikov či Oliver Ekman-Larsson.

Otáznikom budú teda najmä sprvu chýbajúci hráči, ale aj to, v akej forme sa ukáže Sergej Bobrovskij. Kým počas základnej sezóne chytal pod svoje možnosti, v play-off bol hviezdou, no gólostroj Vegasu vo finále zastaviť vôbec nevedel.

  • Kľúčové príchody: Mike Reilly, Dmitrij Kulikov, Niko Mikkola, Oliver Ekman-Larsson, Anthony Stolarz, Kevin Stenlund, Evan Rodrigues, Rasmus Asplund, Steven Lorentz
  • Kľúčové odchody: Anthony Duclair, Radko Gudas, Alex Lyon, Marc Staal, Patric Hornqvist
  • Slovenská stopa: žiadna
  • Najväčší otáznik: Ktorú podobu Sergeja Bobrovského uvidíme počas tejto sezóny?
  • Očakávania: Postup do play-off.

👉 Prečítajte si aj: Metropolitná divízia – zmeny a otázniky
Centrálna divízia – zmeny a otázniky
Pacifická divízia – zmeny a otázniky

Montreal Canadiens

Čo sa týka najúspešnejšieho tímu histórie NHL, ten už v útoku nemôže rátať s menami ako Mike Hoffman, Denis Gurianov, Rem Pitlick a Jonathan Drouin. Vykompenzovať by to mali nováčikovia v tíme Alex Newhook a Lias Andersson. Obrana bude prevažne mladá a ambiciózna a do bránky prídu nové skúsenosti v podobe Caseyho DeSmitha, ktorý by sa mohol stať jednotkou mužstva.

Na lavičke tímu ostáva kouč Martin St. Louis, ktorý bude viesť aj nášho Juraja Slafkovského. Ten nezačal svoju nováčikovskú sezónu v pozícii draftovej jednotky úplne zle. Po 10 nazbieraných bodoch (4+6) ho však vyradilo zranenie a späť je po dlhšej rehabilitácii bez MS 2023. Na novinárskej kritike sa smeje, čo je dobré znamenie, že zvláda tlak a z pohľadu slovenského fanúšika NHL je jasne najväčšou otázkou to, ako sa mu bude dariť v 2. sezóne v profilige.

  • Kľúčové príchody: Alex Newhook, Lias Andersson, Casey DeSmith, Nathan Legare, Gustav Lindstrom
  • Kľúčové odchody: Jeff Petry, Joel Edmundson, Jonathan Drouin, Denis Gurianov, Chris Tierney, Rem Pitlick, Mike Hoffman, Paul Byron
  • Slovenská stopa: Juraj Slafkovský a Filip Mešár
  • Najväčší otáznik: Aký progres zaznamená Juraj Slafkovský?
  • Očakávania: Nepostup do play-off.
Juraj Slafkovský, držíme palce! FOTO: The Hockey Writers

Ottawa Senators

Ottawa sa dlhodobo netají tým, že posledné roky buduje svoj tím prakticky od nuly. V rámci play-off sa s ňou nerátalo. Aj preto, že neraz nečakane pustila mladé talenty svojím konkurentom. Počas leta jej odišli Alex DeBrincat či Cam Talbot, no Senators sa posilnili o mená ako Joonas Korpisalo, Dominik Kubalík a Vladimir Tarasenko, a teda každý „odídenec“ mal náhradu na svoj post.

Aj podľa zahraničných médií sa Ottawe konečne podarilo vybudovať tím hodný play-off. Už v minulom ročníku nebol tím z hlavného mesta Kanady ďaleko, rozhodli však zranenia hviezd ako Norris, Chabot, Forsberg či brankár Talbot. Pokiaľ sa „Senátorom“ vyhnú zranenia kľúčových hráčov, mali by výraznejšie hovoriť do bojov o vyraďovaciu časť.

  • Kľúčové príchody: Joonas Korpisalo, Dominik Kubalík, Vladimir Tarasenko, Jiri Smejkal, Matthew Highmore, Nikolas Matinpalo, Garrett Pilon, Josh Currie, Donovan Sebrango, Zack MacEwen, Bokondji Imama
  • Kľúčové odchody: Alex DeBrincat, Cam Talbot, Dylan Gambrell, Austin Watson, Derick Brassard, Julien Gauthier, Nick Holden, Patrick Brown, Jakov Novak
  • Slovenská stopa: žiadna
  • Najväčší otáznik: Udržia si kľúčoví hráči zdravie na potrebnej úrovni?
  • Očakávania: Nepostup do play-off.

Tampa Bay Lightning

Končí sa zlatá éra „Bleskov“? Alex Killorn si to namieril do Anaheimu, pre Stevena Stamkosa, ktorý sa sťažoval, že s ním nik nerieši nový kontrakt, to môže byť posledná sezóna na Floride. Z tímu odišiel Patrick Maroon, ale aj u mnohých neobľúbený Corey Perry. Naopak, do útoku priniesla Tampa Conora Shearyho, do defenzívy zase Calvina de Haana, ktorý zabojuje o prvú dvojku.

Nebude to mať ľahké, hoci Victorovi Hedmanovi mierne odišla forma počas sezóny. Svoje si so zraneniami vytrpel aj Erik Černák, ktorý je však, zdá sa, späť v plnej sile ako najlepší pravák – obranca bielo-modrých. Myslíme si, že ak má dôjsť k pádu Tampy Bay, nebude to ešte počas tohto ročníka a naďalej budeme vidieť dominantný celok.

  • Kľúčové príchody: Conor Sheary, Jonas Johansson, Luke Glendening, Calvin de Haan, Tyler Motte, Austin Watson, Logan Brown, Mitchell Chaffee
  • Kľúčové odchody: Alex Killorn, Patrick Maroon, Ross Colton, Ian Cole, Trevor Carrick, Corey Perry, Pierre-Edouard Bellemare, Brian Elliott
  • Slovenská stopa: obranca Erik Černák ako jeden z najdôležitejších hráčov
  • Najväčší otáznik: Udrží si Tampa najvyššie priečky, na ktoré si zvykla z predošlých sezón?
  • Očakávania: Víťaz divízie.
Poteší sa Erik Černák ďalšiemu úspechu? FOTO: NHL.com

Toronto Maple Leafs

Extrémna obmena mužstva – inak sa to povedať nemá. Začať treba už od pozície GM, na ktorej skončil Kyle Dubas a nahradil ho Brad Treliving, ktorý opustil Calgary Flames. Do tímu hneď priviedol množstvo nových tvárí vrátane nekompromisných útočníkov Tylera Bertuzziho, Maxa Domiho a Ryana Reavesa a obrancu Johna Klingberga.

Auston Matthews začína práve čerpať kontrakt, ktorý z neho urobí najbohatšieho hokejistu v NHL, no už nebude mať pomoc známych mien ako Ryan O’Reilly, Luke Schenn či Michael Bunting, ale aj Radim Zohorna a Filip Král. Aj po odchode Schenna či Krála sa rysujú otázky o tom, či bude obrana Toronta na potrebnej vysokej úrovni. Dostanú sa „Javorové listy“ ďalej ako len za 1. kolo play-off?

  • Kľúčové príchody: Tyler Bertuzzi, Max Domi, John Klingberg, Ryan Reaves, Martin Jones, Simon Benoit, Dylan Gambrell, Max Lajoie, William Lagesson
  • Kľúčové odchody: Ryan O’Reilly, Luke Schenn, Michael Bunting, Noel Acciari, Alexander Kerfoot, Justin Holl, Wayne Simmonds, Zach Aston-Reese, Erik Gustafsson, Jordie Benn, Victor Mete, Carl Dahlstrom, Mac Hollowell, Filip Král, Erik Kallgren, Radim Zohorna, Semjon Der-Argučincev
  • Slovenská stopa: žiadna
  • Najväčší otáznik: Bude mať obrana Toronta dostatočnú kvalitu?
  • Očakávania: Postup do play-off.

🇨🇦 POĎTE S NAMI NA NHL 🇺🇸