Zabudnuté príbehy z MS: Našich zatkli za „vlastizradu“

5 minút čítania
Autor: Viktor Háber

Z histórie majstrovstiev sveta v hokeji poznáme mnoho zaujímavých príbehov. Napríklad o hokejistovi, ktorý si obliekol futbalový dres na letnej olympiáde či o hráčovi z Nemecka, ktorý na MS odohral neprekonateľných 119 duelov. Smolné semifinále SR proti Švédom z roku 2003 mohlo vyzerať úplne inak nebyť najikonickejšieho severského obratu v dejinách.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Že ste na tieto príbehy zabudli alebo ich nikdy nepočuli? Pred blížiacimi sa MS v hokeji nastal ideálny čas pripomenúť si ich spolu s tými, ktoré sme vám v HokejTour priniesli nedávno: 1. časť – Zabudnuté príbehy z MS: Hokejista, ktorý vyhral slávny Wimbledon

  1. Keď Čechoslovákov zavreli za „vlastizradu“

Začneme smutnou spomienkou. Československí hokejisti mali ísť obhajovať zlato z MS 1949 na šampionáte počas nasledujúceho roku, ktorý sa konal vo Veľkej Británii. Britské úrady však neudelili víza niektorým členom výpravy a na protest proti tamojším orgánom sa hokejisti rozhodli nevycestovať do Británie. Namiesto toho zamierili do reštaurácie U Herclíků, kde pili a padli viaceré protištátne reči. Do baru následne vtrhla ŠTB a hokejistov pozatýkala.

Bývalého brankára Bohumila Modrého, ktorý ani nebol na mieste, ba ani v národnom tíme, označila za hlavu „spiknutia“. Za „vlastizradu“ odsúdil štát 11 hokejistov na 8-mesačný až 15-ročný trest zahŕňajúci aj prácu v uránových baniach. Prezident Antonín Zápotocký im udelil milosť až o päť rokov neskôr. Československo tak prišlo o silnú generáciu a na ďalšie zlato čakalo až do roku 1972.

Foto: Jan Polák – Pražský dům, kde bola reštaurácia U Herclíků (Pštrossova 194/28)
  1. Letná aj zimná olympiáda, futbal aj hokej

Čech Jaroslav Drobný vyhral hokejové MS a následne aj Wimbledon, výborným univerzálom však bol tiež reprezentant ZSSR Vsevolod Bobrov. Aktívne a profesionálne hrával aj futbal, aj hokej a zúčastnil sa na letnej i zimnej olympiáde. Pamätný je jeho výkon na OH 1952, kedy ZSSR prehrával s Juhosláviou 1:5 ešte 15 minút pred koncom duelu, aj zásluhou ruského útočníka a jeho troch zápasových gólov vyrovnal na 5:5. Tu však Sovieti úspech neslávili a napokon Juhoslávii podľahli. V hokeji však dokázal Bobrov viac. S vlasťou získal zlato na MS 1952 i 1954. A o dva roky neskôr bol jedným z hlavných strojcov zlata Sovietov na ZOH 1956 v Cortine d’Ampezzo. Tréneri chválili timing a hernú víziu Bobrova. Dokonca ho zvykli označovať za „Gretzkého v slow-motion“.

  1. Dva desaťbodové zápisy v dueli

Nazbierať v rámci jedného zápasu 10 kanadských bodov je v dnešných časoch nepredstaviteľné. V minulosti sa to ale podarilo dvom hráčom v jednom stretnutí. Na MS v hokeji v roku 1973 vyzvali domáci Sovieti Poliakov a nadelili im poriadny debakel 20:0. Dodnes ide o jednu z najvyšších výhier v histórii hokejového šampionátu. Boris Michajlov sa v tomto stretnutí chválil bilanciou 3+7 a jeho kolega Vladimir Petkov možno ešte obdivuhodnejšou 5+5. Tri zápasy dozadu mal pritom hráč Alex Martiňuk 9 bodov v jednom zápase a nik netipoval, že by ho mohol vôbec niekto napodobniť.

Zdroj: report-k.de/foto: Bopp – Udo Kiessling
  1. Neuveriteľných 119 zápasov na MS v hokeji

Hovorí vám niečo meno Udo Kiessling? Nemecký dôkaz toho, že nie všetky rekordy držia Rusi, Švédi či Kanaďania. Kiessling nechýbal prakticky na žiadnych majstrovstvách sveta v hokeji v rozmedzí rokov 1973 a 1991. Počas tohto rozmedzia nastúpil na MS v národnom drese celkovo až v 119 dueloch, čo je dodnes jasný rekord. Počas každého turnaja odohral aspoň 10 zápasov a miesto v základnej zostave mal prakticky automatické vďaka skvelým výkonom a vášni obliekať si národný dres.

Druhý za Kiesslingom je Alexander Malcev so 110 zápasmi a iba 19 hráčov histórie odohralo na turnaji viac ako 100 stretnutí. V rámci jeho úžasného príbehu je škoda, že nikdy na MS nezískal medailu. Za Západné Nemecko však nastúpil tiež v 5 zimných olympiádach a slávil jeden bronz. Bol tiež prvým Nemcom v NHL, avšak za Minnesota North Stars nastúpil len v jednom stretnutí.

  1. Najväčší comeback histórie (video)?

Pamätáte si na semifinále Švédsko – Slovensko z MS 2003? „Tre Kronor“ vyhrali jasne 4:1 a poslali nás do boja o bronz, ktorý sme proti Čechom zvládli. V semifinále sme ale mohli mať úplne iného súpera. Vo štvrťfinále sa všetko vyvíjalo v prospech Fínov, keď Suomi pred domácim publikom vyhrávali v 27. minúte jasne 5:1. Žlto-modrí sa však nevzdali, ešte do konca druhej tretiny dali tri góly a v poslednej perióde otočili na 6:5.

Fínski fanúšikovia si tak prešli celou škálou emócií od úplnej eufórie až po jedno z najväčších sklamaní v dejinách. Dodnes sa hovorí o švédskom obrate, ktorý patrí medzi najväčšie v histórii MS v hokeji, ak nie aj top obrate vôbec. Ako by vyzeralo slovenské semifinále proti Fínom? To by sme zistili jedine v alternatívnom vesmíre.

Aké príbehy napíšu tohtoročné majstrovstvá sveta v hokeji v Rige a Tampere? Postarajú sa o medailový príbeh aj Slováci? To sa dozvieme už čoskoro a my v HokejTour odporúčame vycestovať na šampionát a vidieť to na vlastné oči!

LAST MINUTE MS 2023:
Slovensko – Slovinsko, Česko – Švajčiarsko (charter) od 750 EUR