Zabudnuté príbehy z MS: Hokejista, ktorý vyhral slávny Wimbledon

5 minút čítania
Autor: Viktor Háber

Víťazstvo na Wimbledone po hokejovom triumfe, sedem rokov bez Kanady či súdne rozhodovanie o medailách. Že ste o týchto príbehoch nikdy nepočuli? Majstrovstvá sveta v hokeji píšu bohatú a zaujímavú históriu s množstvom prekvapivých, kontroverzných, ale aj vtipných momentov. Niektoré si pamätáme dodnes, na iné sa zabudlo.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Pred tohtoročnými MS v hokeji sme zosumarizovali päť zaujímavých príbehov z histórie šampionátu, ktoré možno ani nepoznáte + slovenský bonus. A ak aj náhodou áno, poďme si ich pripomenúť!

  1. Od hokejky k tenisovej rakete

Predstavte si, že by napríklad Sidney Crosby vyhral Wimbledon. Nereálne, veď je predsa hokejista… A predsa sa podobný scenár stal. V hlavnej úlohe bol Čech Jaroslav Drobný, ktorý doviedol v roku 1947 Československo k prvému zlatu na MS v hokeji. V zápase proti USA navyše strelil hetrik. O rok neskôr získal striebro na olympiáde, pre problémy so zranením oka však ukončil kariéru a vrátil sa k profesionálnemu tenisu, ktorému sa venoval ako dieťa. V rokoch 1951 a 1952 triumfoval Drobný na French Open a o dva roky neskôr na Wimbledone, pričom sa stal prvým ľavákom vôbec, ktorý vyhral grandslam na trávnatom povrchu. Pražský rodák tak zožal megaúspechy v úplne rozdielnych športoch.

  1. Zlato z MS a Stanley Cup za 42 dní

Kanaďan Connie Broden bol v roku 1958 menej výrazným hráčom Montrealu, preto sa aj počas rozbehnutej sezóny pripojil ku kanadskému národnému tímu, ktorý v Oslo vyhral majstrovstvá sveta. Broden pritom výrazne pomohol bilanciou 12+7 v siedmich zápasoch. Presadil sa aj vo finále proti Sovietskemu zväzu a na krk mu zavesili medailu. Následne sa ešte vrátil do NHL a obliekol si dres Canadiens v jednom z piatich finálových duelov proti Bostonu. To mu po víťazstve Montrealu stačilo na to, aby jeho meno vyryli na Stanley Cup. Dodnes je Broden jediným hráčom, ktorý vyhral MS a Stanley Cup v priebehu 42 dní.

  1. Sedem rokov bez Kanady

V roku 1969 sa v štruktúrach IIHF viedli vážne debaty o pojmoch hokejoví amatéri a profesionáli. Strešný orgán svetového hokeja sprvu rozhodol, že v kanadskom tíme môže hrať len 9 profesionálnych hokejistov a zvyšok tímu musia tvoriť amatéri. Neskôr však svoje rozhodnutie prehodnotil a uzákonil len nástup amatérskych hráčov na ľad. To Kanadu naštvalo tak, že zrušila organizáciu MS 1970 a do roku 1977 sme ju pre protesty na hokejovom turnaji nevideli. Všetko vyriešil až nový prezident IIHF Gunther Sabetzki, ktorý prikázal zmazanie rozdielov medzi profesionálmi a amatérmi a na MS tak mohli nastúpiť všetci hráči bez rozdielu. Toto obdobie sa dodnes považuje za jedno z „najtemnejších“ v histórii svetového hokeja.

Zdroj: thescore.com/foto: Jeff Vinnick(Getty Images Sport) – Bergeron, Crosby, Perry
  1. Medaily po súdnom procese

MS 1987 vo Viedni sú dodnes jedny z najkontroverznejších. Môže za to hokejista menom Miroslav Sikora, ktorý reprezentoval Západné Nemecko. To dvakrát na šampionáte zdolalo Fínsko, Severania však podali protest po tom, čo sa zistilo, že Sikora rezprezentoval Poľsko v roku 1977 v juniorskej kategórii. Nemcom odobrali body a Sikoru suspendovali. Súd však napokon rozhodnutie IIHF zvrátil a hoci Sikora ostal suspendovaný, body za tieto výhry Nemcom vrátili. A to len deň pred začiatkom medailových bojov. Na úkor Fínov, ktorí body proti Nemcom nezískali, tak do medailových bojov postúpili Švédi, ktorým sa podarilo vyhrať celkovo a ukončili dominanciu ZSSR a Československa, ktoré si predtým podelili výhru na 22 turnajoch po sebe.

  1. Najprv triumf medzi mužmi, potom medzi juniormi

Vyhrať MS v hokeji v kategóriách juniori a neskôr dospelí, to je veľký úspech sám o sebe. Avšak urobiť to v opačnom poradí, to je svetová rarita. Pochváliť sa tým môže Patrice Bergeron, ktorý sa ako 18-ročný v roku 2003 dostal do Bostonu, po nevydarenej sezóne si to však namieril na majstrovstvá sveta a tešil sa z kanadského zlatého úspechu v Prahe. Sezóna 2004/2005 sa v NHL pre známe dôvody neodohrala, a tak sa stále mladý Bergeron mohol zúčastniť na MS juniorov. Po boku Sidneyho Crosbyho sa na ľade Grand Forks tešil z triumfu medzi mladíkmi rok po tom, čo vyhral zlato s dospelákmi.

BONUS: Namiesto Havaja zlato

MS 2002 ostávajú dodnes najkrajšou spomienkou pre slovenských hokejových fanúšikov. Celý príbeh však mohol byť iný. Žigo Pálffy, ktorý prihrával Petrovi Bondrovi na legendárny víťazný finálový gól, nemusel vôbec prísť do národného tímu. Sprvu ani nechcel. Po tom, čo LA Kings vypadli v play-off NHL, mal v pláne ísť na Havaj – oddýchnuť si a doliečiť zranenia. Presvedčil ho až tímový spoluhráč Ľubomír Višňovský. Prehováral ho, aby išiel s ním na MS do Švédska a ako hlavný argument použil to, že musia odčiniť nevydarenú olympiádu 2002 v Salt Lake City. Ako povedal „Višňa“ v podcaste Boris a Brambor, Pálffy po prehováraní súhlasil a vymenil Havaj za slovenský národný dres. Zvyšok príbehu už poznáme.

Aké príhody napíšu tohtoročné majstrovstvá sveta v hokeji v Rige a Tampere? Postarajú sa o medailový príbeh aj Slováci? To sa dozvieme už čoskoro.

LAST MINUTE MS 2023:
Slovensko – Slovinsko, Česko – Švajčiarsko (charter) od 750 EUR