Toto sú hráči NHL s najvyšším priemerným platom

5 minút čítania

Prídu si na milióny dolárov. Celkovo až 15 hokejistov hrajúcich v zámorskej NHL zarobí ročne v priemere viac ako 10 miliónov USD. Najlepšie platený Slovák má „len“ polovicu z toho, no v každom prípade ide o zárobky, o ktorých sa bežným ľuďom môže iba snívať. Zostavili sme rebríček desiatich najlepšie zarábajúcich hokejistov sveta podľa tzv. cap hitu. Ktorí hokejisti majú v NHL tie najlukratívnejšie zmluvy?

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram Tik-Tok

Pred samotným rebríčkom ešte spomenieme, že hranicu desiatich miliónov zarobených „chechtákov“ prekonali aj Anže Kopitar (LA Kings), Jack Eichel (Vegas Golden Knights), Sergej Bobrovskij (Florida Panthers) ako druhý najlepšie zarábajúci brankár a rovnako tak aj jeho spoluhráč, Fín Aleksander Barkov. Hrajúce legendy Alexander Ovečkin a Sidney Crosby sa k okrúhlej desiatke nevyšplhali, na základe svojich zmlúv dostanú v priemere ročne 9,5 mil., resp. 8,7 mil.

  1. Carey Price (Montreal Canadiens) a Jonathan Huberdeau (Calgary Flames) – 10,5 milióna USD ročne

Price je najlepšie zarábajúcim brankárom v lige, ale od sezóny 2021/2022, v ktorej nastúpil len päťkrát, nehral pre viaceré zranenia a osobné dôvody. Pekný plat mu však ostal a rovnaký má aj útočník Huberdeau. U „Plameňov“ mu plynie osemročný kontrakt za celkovo 84 miliónov dolárov.

  1. Mitch Marner (Toronto Maple Leafs) – 10,9 milióna USD ročne

V tomto rebríčku bude mať najviac hráčov Toronto a začíname pravým krídelníkom Marnerom. Písal sa rok 2019, kedy u „Javorových listov“ podpísal šesťročný kontrakt. Vynesie mu takmer 11 mil. ročne. Počas minulej sezóny zaznamenal 99 bodov a pred ňou 97 bodov. Ide teda o skvelú návratnosť investície.

  1. John Tavares (Toronto Maple Leafs) a Drew Doughty (Los Angeles Kings) – 11 miliónov USD ročne

Delenú siedmu pozíciu zastupuje ďalší hráč Toronta – Tavares a jeho losangeleský rival Doughty. Tavares po odchode z NY Islanders podpísal sedemročný kontrakt a teraz pôjde o jeho šiestu sezónu v najväčšom meste Kanady. Doughty je v polovici svojho osemročného kontraktu s „Kráľmi“ a bude chcieť naviazať na predošlú sezónu, ktorá bola jednou z jeho naj.

John Tavares a Mitch Marner si prídu na veľký balík. FOTO: cp24.com
  1. David Pastrňák (Boston Bruins) – 11,25 milióna USD ročne

„Pasta“ mal putovať na trh s voľnými hráčmi počas leta, ale, podľa očakávaní, predĺžil s Bostonom o osem rokov. Celkovo si počas tejto doby príde na 90 miliónov, a teda ročne na spomenutú sumu. Vlani po prvý raz pokoril stobodovú métu a hoci Boston opustili viaceré hviezdy, on ako jeden z hlavných ťahúňov ostal.

  1. Erik Karlsson (Pittsburgh Penguins) – 11,5 milióna USD ročne

Úradujúci víťaz Norris Trophy a obranca, ktorý prekonal vlani 100-bodovú hranicu, odišiel zo San José do Pittsburghu. No naďalej figuruje v rebríčku ako najlepšie zarábajúci spomedzi obrancov. Z platového stropu „Tučniakov“ odkrojí 10 mil. USD a „Žraloci“ mu doplatia 1,5 milióna.

  1. Auston Matthews (Toronto Maple Leafs) – 11,64 milióna USD ročne

Produktívny 25-ročný Matthews bol ofenzívnym motorom Toronta so 141 gólmi za posledné tri sezóny. Ide o jedného z najlepších hráčov NHL a podľa toho sa odvíja aj jeho plat. A pozor. V budúcej sezóne začne Austonovi Matthewsovi platiť nový kontrakt, na základe ktorého zarobí priemerne 13,5 milióna dolárov za rok. Vtedy prepíše rebríček a bude tak najlepšie plateným hráčom NHL na základe ročného priemeru. V tejto sezóne však ostáva „len“ štvrtý s o takmer dvomi miliónmi menej.

  1. Artemi Panarin (New York Rangers) – 11,642 milióna USD ročne

V posledných dvoch sezónach sa o Rusovi hovorilo ako o sklamaní. Nemožno však zamlčať fakt, že Panarin urýchlil prestavbu NY Rangers a naďalej svojím hokejovým umením oslňuje publikum v Madison Square Garden. V priemere zarobí podľa svojej zmluvy ešte o niečo viac ako Matthews.

Connor McDavid je najlepším hráčom NHL, no aktuálne má „len“ druhú najlukratívnejšiu zmluvu. FOTO: CBS Sports
  1. Connor McDavid (Edmonton Oilers) – 12,5 milióna USD ročne

Za ostatné roky najlepší hráč v NHL nezarába najviac. Finančne je na tom extrémne dobre, no druhé miesto je druhé. McDavid je aj tohtoročným držiteľom Hart Trophy a Art Ross Trophy, na Stanley Cup s Oilers však stále čaká.

  1. Nathan MacKinnon (Colorado Avalanche) – 12,6 milióna USD ročne

Vlani predĺžil MacKinnon s Coloradom o osem rokov. Počas nich si príde na 100,8 milióna dolárov a vďaka tejto sume ide o najlepšie zarábajúceho hráča v lige. Dvadsaťsedemročný útočník sa (spolu s Tomášom Tatarom a spol.) pokúsi v tejto sezóne získať ďalší Stanley Cup a bude si užívať pozíciu najbohatšieho hráča NHL, kým ho Matthews v sezóne 2024/2025 neprekoná.

Ktorí Slováci zarobia najviac?

Najvyššia priemerná ročná výplata cinkne na účet Erikovi Černákovi. Obranca Tampy si príde na 5,2 milióna ročne, teda na takmer dvojnásobne viac ako druhý v poradí – ďalší zadák Martin Fehérváry. Viacerí majú podpísané dvojcestné kontrakty a sezónu začali v AHL, ako napríklad Šimon Nemec. No takisto si prídu na pekné sumy. Celkovo vyzerá rebríček Slovákov v NHL a AHL nasledovne:

  1. Erik Černák (Tampa Bay Lightning) – 5,2 milióna USD ročne
  2. Martin Fehérváry (Washington Capitals) – 2,675 milióna USD ročne
  3. Tomáš Tatar (Colorado Avalanche) – 1,5 milióna USD ročne
  4. Juraj Slafkovský (Montreal Canadiens) – 950 000 USD ročne
  5. Šimon Nemec (New Jersey Devils/Utica Comets) – 950 000 USD ročne
  6. Adam Ružička (Calgary Flames) – 762 500 USD ročne
  7. Marián Studenič (Coachella Valley Firebirds) – 300 000 USD ročne
  8. Martin Pospíšil (Calgary Wranglers) – 90 000 USD ročne
  9. Pavol Regenda (Anaheim Ducks/San Diego Gulls) a Samuel Kňažko (Columbus Blue Jackets/Cleveland Monsters) – 867 500 USD ročne, resp. 80 000 v AHL
  10. Miloš Kelemen (Arizona Coyotes/Tucson Roadrunners) – 830 000 USD ročne, resp. 70 000 v AHL
Erik Černák, najlepšie zarábajúci Slovák v NHL. FOTO: AP

Prečo sú hráči NHL nespokojní?

Naďalej sa hovorí o nespokojnosti hráčov s platmi, hoci sú gigantické. Vo svete amerického športu patria však hokejisti medzi horšie platených.

Najlepšie platený hráč NHL na základe ročného priemeru zarába toľko ako 119. najlepšie platený basketbalista NBA. Na 12,6 milióna dolárov ročne si príde, rovnako ako MacKinnon, Novozélanďan Steven Adams z Memphisu Grizzlies.

Najbohatším hráčom v NBA je v súčasnosti Steph Curry, za ktorého služby Golden State Warriors zaplatia ročne 51,9 milióna USD. Hráči NHL sú tak oproti basketbalovým kolegom „chudobnými príbuznými“. Napriek tomu biedu rozhodne netrú.

🇨🇦 POĎTE S NAMI NA NHL 🇺🇸