Slováci pred draftom: Rok 2023 bude jeden z najvydarenejších za posledných 20 rokov

5 minút čítania
Autor: Dávid Lech

Dalibor Dvorský, Samuel Honzek, Adam Gajan, Alex Čiernik či Maxim Štrbák. To všetko sú slovenskí mladíci, u ktorých nie je otázkou či budú draftovaní, ale z akej pozície. Draft NHL 2023 z pohľadu slovenských hokejistov ale ponúka omnoho viac. Pripravili sme si pre vás prehľad ďalších slovenských nádejí – viacerým z nich by draftová pozícia v roku 2023 nemala uniknúť.  

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Adam Cedzo: Mal by sa presťahovať do zámoria

NHL Central Scouting: 78. (rebríček hráčov pôsobiacich mimo Severnej Ameriky)
The Hockey Writers: 114.

Uznávaný odborník Scott Wheeler z The Athletic odôvodnil nezaradenie Adama Cedza do elitnej stovky najväčších talentov pre draft 2023 prosto: Slovák sa bodovo presadzoval ‚len‘ v českej juniorskej súťaži a medzi mužmi odohral len pár zápasov.

„Má dobrú prácu s pukom, je rýchly. Očakávam, že sa z neho môže stať minimálne hráč do prvých dvoch útokov v Európe. Myslím, že by sa mohol presunúť do severoamerickej juniorky, pretože ešte nie je pripravený na profesionálnu úroveň v Európe a žiadny nádejný hráč pre NHL by nemal stráviť svoju podraftovú sezónu v českej juniorskej súťaži,“ uzatváral svoje hodnotenie dobre mienenou radou Wheeler.

Zdroj: hokej.cz/foto: Martin Voltr – Adam Cedzo

František Dej: Jeden z najlepšie fyzicky pripravených hráčov na drafte

NHL Central Scouting: 48. (rebríček hráčov pôsobiacich mimo Severnej Ameriky)
The Athletic (Corey Pronman): 104.

Potenciál v mladom útočníkovi vidí Corey Pronman z The Athletic, ktorý oceňuje predovšetkým výborné fyzické parametre (194 cm, 91 kg) a s tým spojenú fyzickú hru plnú energie a dravosti. Ak sa bude mladík chcieť v budúcnosti presadiť, k hernému prejavu bude musieť pridať aj viac produktivity. Pronman ho zároveň zaradil do rebríčka najlepšie fyzicky pripravených hokejistov draftu NHL 2023.

Martin Mišiak: Otázkou nie je „či“ ale „na akej pozícii“  

NHL Central Scouting: 45. (rebríček hráčov pôsobiacich v Severnej Amerike)
The Athletic (Corey Pronman): 66.
The Athletic (Scott Wheeler): 87.
The Hockey Writers: 89.
The Hockey News (Tony Ferrari): 35.
The Hockey News (Ryan Kennedy): 81.

Ak by sme sa mali riadiť hodnoteniami hokejových odborníkov hodnotiacich hru Martina Mišiaka, verdikt by bol jasný – o draft do NHL sa báť rozhodne nemusí.

„Je to jeden z najlepších forčekujúcich hráčov na drafte. Má profi návyky vo všetkých častiach klziska, čo pridáva na jeho hodnote hráča pre 2. či 3. formáciu tímu NHL. Najväčším otáznikom je jeho ofenzívny potenciál, no predviedol už niekoľko skvelých zábleskov.“
– Tony Ferrari z The Hockey News –

Corey Pronman ocenil jeho korčuľovanie a kolega Scott Wheeler z The Athletic pre zmenu vyzdvihol okrem korčuľovania aj súťaživosť a slušnú zručnosť.

Zdroj: hockeyslovakia.sk/foto: Jäzva – Martin Mišiak

Ondrej Molnár: Potrebuje sa viac sústrediť na svoju hru

NHL Central Scouting: 129. (rebríček hráčov pôsobiacich v Severnej Amerike)
The Hockey News (Ryan Kennedy): 113.

Corey Pronman z The Athletic označil Ondreja Molnára za jedného z najlepších korčuliarov na drafte. Scott Wheeler ho síce vynechal v zozname top 100 talentov, kde poukázal predovšetkým na problémy Molnára potvrdiť ofenzívne kvality na menšom klzisku. Neostal však len pri kritike: „Páči sa mi spôsob, akým korčuľuje, súťaživosť, vie si nájsť a získavať puky, no občas vie aj vybočiť z toho, akým spôsobom potrebuje hrať.“

Juraj Pekarčík: Nasledovať by mal príklad Filipa Mešára

NHL Central Scouting: 41. (rebríček hráčov pôsobiacich mimo Severnej Ameriky)
The Athletic (Corey Pronman): 43.
The Athletic (Scott Wheeler): 67.
The Hockey Writers: 98.
The Hockey News (Tony Ferrari): 99.

Nie je veľa hokejistov, ktorí by od apríla urobili v draftových predikciách a rebríčkoch taký obrovský skok ako Juraj Pekarčík. Slovenský útočník sa na MS do 18 rokov prezentoval vynikajúcim spôsobom. Každé striedanie ho bolo na ľade vidieť a vyniesť mu to môže aj výber v 2. či 3. kole draftu.

„Má korčuľovanie hodné NHL, zručnosť, fyzické parametre, myslím si, že by mohol na drafte skončiť skutočne vysoko,“ netají sa Corey Pronman z The Athletic, ktorému sa na Pekarčíkovej hre okrem iného páči aj schopnosť presadiť sa v hre 1 na 1.

Zdroj: hockeyslovakia.sk/foto: Jakub Homoľa – Juraj Pekarčík

K chválospevom na skvelý pohyb na ľade sa pridáva aj Scott Wheeler: „Jeho najväčšou prednosťou je korčuľovanie. Pri jeho výške 187 centimetrov skutočne lieta. Bude ma zaujímať, kde bude hrať budúcu sezónu. Možnosťou je nasledovanie príkladu krajana Filipa Mešára, ktorý bol ochotný prísť do Severnej Ameriky. Vzhľadom k jeho fyzickej pripravenosti by mohol zvoliť aj cestu Adama Sýkoru a zotrvať na Slovensku, no som viac naklonený k severoamerickej juniorke.“

Samuel Urban: Kvalitu má, no nemal dostatok príležitostí ju potvrdiť

NHL Central Scouting: 14. (rebríček brankárov pôsobiacich v Severnej Amerike)

„Predviedol špičkové výkony na MS do 18 rokov. Vyzerá akoby bol vždy pripravený predtým, ako príde strela po ľade a následne bojuje o pokrytie každej jednej dorážky. Nedostatok štartov ho však dostali mimo môj zoznam, no preukázal prísľub do budúcnosti,“ zhodnotil Urbanove výkony Scott Wheeler z The Athletic, ktorý zostavil rebríček 100 top talentov pred draftom 2023, no vyjadril sa aj k nádejným hokejistom, ktorí sa do elitného zoznamu nedostali.

Urban odchytal počas sezóny na klubovej úrovni len 21 stretnutí, z toho 4 v zámorí v USHL, čo mnohí skauti nepovažujú za dostatočnú vzorku skutočného odkrytia potenciálu.

Slováci, ktorí môžu byť draftovaní, no v preddraftových rebríčkoch sa nedočkali výraznejšej zmienky:
Samuel Barcík (60. rebríček NHL Central Scouting hráčov pôsobiacich mimo Severnej Ameriky), Daniel Alexander Jenčko (110., NHL Central Scouting, hráči mimo SA), Maroš Jedlička, Tomáš Kraľovič, Roman Kukumberg (56., NHL Central Scouting, hráči mimo SA), Andrej Parička (144., NHL Central Scouting, hráči mimo SA), František Ridzoň, Samuel Sisík

Dalibor Dvorský, Samuel Honzek, Adam Gajan, Maxim Štrbák, Alex Čiernik, Ondrej Molnár, Juraj Pekarčík, Martin Mišiak. To všetko sú hráči, ktorých meno by malo byť vyslovené na drafte NHL 2023. Pridať k nim sa navyše môžu pridať ďalší hokejisti. V roku 2023 tak môžeme pomerne ľahko prekonať slovenský rekord novodobej NHL (od roku 2005), ktorý drží práve draft 2005 so 7 draftovanými Slovákmi. Celkový rekord je z roku 2000, keď kluby zámorskej profiligy ukázali na 16 Slovákov.

Odporúčame:

 

Venujte DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na HOKEJ