Top kvarteto Slovákov pred Draftom NHL

3 minúty čítania

Nedávno sa nám skončil herný ročník v NHL. Vegas Golden Knights pozdvihol nad hlavu svoj vytúžený premiérový Stanley Cup, no tým sa sezóna 2022/2023 ešte nekončí. Bridgestone Arena v Nashville bude hostiť vstupný Draft 2023, v ktorom sa opierame o viaceré slovenské nádeje.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Dve z nich by mohli vybrať už rovno v prvom kole. Aspoň na tom sa zhodujú zámorské médiá. Samozrejme, s predošlým ročníkom, kedy Juraj Slafkovský skončil na 1. mieste a Šimon Nemec na druhom, sa to nebude dať porovnať. Avšak aj tejto rok môže byť Draft NHL z pohľadu Slovenska zaujímavý. Pozrime sa na to, čo píšu v USA a Kanade, ale i u nás, tesne pred vypuknutím ošiaľu v Tennessee.

Dvorský ako číslo šesť či sedem

Zvolenský rodák Dalibor Dvorský zažil úspešnú sezónu. V tíme švédskeho AIK sa postupne vypracoval z osemnástky medzi U20 a následne k dospelým. To najlepšie si však nechal na MS do 18 rokov, kde bol najlepším hráčom SR i gólovým a bodovým ťahúňom (8+5) a ukázal neskutočný prehľad a geniálnu tvorbu hry.

Aj to ho posúvalo čoraz vyššie v rebríčku skautov. Keď sa pozrieme na rebríček TSN (dlhodobo najpresnejší) od Boba McKenzieho, nájdeme ho ako číslo 7.

„Dvorský je považovaný za možno najkompletnejšieho hráča v Top 10. Zatiaľ čo niektorí skauti diskutujú o tom, aký môže byť jeho ofenzívny strop, päť z 10 skautov ho malo pevne na 6. mieste. Niektorí ho však mali aj mimo top 10 – na 11. mieste,“ 

Siedme miesto by znamenalo draft z organizácie Philadelphia Flyers. No podľa The Athletic by sa mohol ocitnúť aj na 6. mieste v Arizone Coyotes. Možnou komplikáciou je, že Arizona už vlani draftovala dvoch centrov. „Dvorského momentum v lige je skutočné a má prvok vysokej konkurencie, o ktorom hovoril aj generálny manažér Yotes Bill Armstrong pri slovách o systéme,“ referuje prestížny web. Dvorský tesne pred draftom prestúpil do švédskeho IK Oskarshamn, no to nemusí byť vrchol sezóny.

Vysoko aj Samuel Honzek

Ľavý krídelník Vancouveru Giants zaujal vo WHL so svojou produktivitou 23+33. V zámorí tak už má čo-to odskúšané a skautom bol dlho na očiach. Experti tipujú 15. či 17. miesto, to znamená obliekanie si dresu Nashvillu alebo Detroitu.

„Honzek by bol prínosom bez veľkého rizika. Je to krídlo, ale myslím si, že existuje nádej, že ho môže Nashville transformovať na plnohodnotného centra,“
píše známy novinár Corey Pronman.

Od jedného zo skautov získal Honzek dokonca pozíciu v top 10, podotýka TSN tipujúca 17. priečku. Zaujať by mal najmä tímy túžiace po vysokých útočníkoch, a teda 193 cm vysoký rodák z Trenčína má veľké šance presadiť sa. The Athletic je ešte optimistickejší a hovorí o 15. mieste.

Maxim Štrbák a „Kristove roky“

Obrancovi Štrbákovi prischlo podľa TSN miesto 33 (Anaheim), teda číslo, ktoré sa označuje ako Kristove roky. Syn slávneho Martina Štrbáka mal výbornú sezónu v USHL a Sioux Falls a na svetovom turnaji U18 patril k najlepším zadákom vôbec. Nazbieral šesť asistencií a nebál sa ukázať potrebnú tvrdosť.

„Je mohutný a silný. Nezbiera veľa bodov a pravdepodobne sa to ani nezmení,, ale má dobrý ofenzívny inštinkt. Už teraz robí veci, ktoré sme v podaní obrancov mohli vidieť v play off NHL. Klub, ktorý ho získa, s ním bude spokojný,“
zložil mu kompliment Pat Cullen z Central Scouting.

Web NHL pri príležitosti draftu pripomenul, že meno Martina Štrbáka zaznelo presne pred 30 rokmi a história by sa mohla zopakovať. Maxim bude najvyššie draftovaným slovenským obrancom a najzaujímavejšie pohovory mal s Arizonou Coyotes, kam by sa dostal z 38. miesta. Niektorí experti však tipujú aj spomenutú tridsaťtrojku.

Gajan do Edmontonu?

Brankár Adam Gajan taktiež žiaril na šampionáte mladých neskutočnými zákrokmi. Z USHL a NAHL sa predal do prestížnejšej NCAA a v budúcej sezóne by si mal obliekať dres University of Minnesota-Duluth. Alebo?

Skauti ho dávajú pomerne vysoko. Zamieriť by mohol zo 60. miesta do Los Angeles, prípadne dokonca z 56. miesta do Edmontonu a kryť tak chrbát hviezdnemu Connorovi McDavidovi. V každom prípade by prekonal rekord Petra Budaja, ktorý bol draftovaný zo 63. miesta. Pre šport.sk priznal, že sa rozprával s 19 klubmi.

„Chicago, Nashville a New Jersey sa zaujímali viac, ale človek nikdy nevie, ako to celé dopadne. Teším sa v prvom rade z toho, že už len na combine nás bolo šesť a možno bude draftovaný dvojciferný počet Slovákov.“

Do prvej stovky by sa podľa TSN i Athletic mali zmestiť aj Alex Čiernik zo 75. miesta (Vancouver) a tiež Martin Mišiak zo 72. (TSN, Arizona) alebo 82. miesta (Winnipeg). V každom prípade sa môžeme tešiť na draftový kolotoč a následne hodnotiť úspešné sezóny. Bude podľa predpovede Gajana draftovaný celkovo dvojciferný počet Slovákov? V hre sú, samozrejme, ďalšie mená a v HokejTour budeme všetkým našim držať palce!

Odporúčame:

 

Venujte DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na HOKEJ