Prekvapenia a postrehy po 1. kole NHL: Platilo môj dom, tvoj hrad

5 minút čítania
Autor: Viktor Háber

NHL je najnepredvídateľnejšia liga sveta, to sa potvrdilo viackrát, avšak toľko prekvapení v prvom kole play-off zrejme nik nečakal. Traja top favoriti sú z hry von a rovnako tak skoro všetci Slováci. Čím prekvapilo prvé kolo NHL a čo sme si všimli? Poďme si to rozobrať dopodrobna.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Nevýhoda domáceho prostredia

Začnime všeobecnou štatistikou. Populárne príslovie „môj dom, môj hrad“ ani zďaleka v najlepšej hokejovej lige sveta neplatilo. Boston a Colorado vyhrali iba jeden domáci duel zo štyroch, Tampa Bay ani jeden z troch, Florida, Toronto, NY Rangers, La Kings, Minnesota a Seattle len jeden z troch, Winnipeg ani jeden z dvoch.

Domáci fanúšikovia si v play-off po väčšine času neprišli na svoje. A hnevať ich museli aj predĺženia. Až štrnásťkrát sme sa dočkali remízového výsledku a z toho len trikrát v nich uspel domáci mančaft. Jedenásť ráz sa tešili hostia. Môj dom = tvoj hrad? V tomto prípade áno.

Na základnej časti absolútne nezáleží

Play-off NHL je iná súťaž ako základná časť, to vieme všetci. Zrejme by ale nik nečakal, že Boston vypadne v 1. kole po tom, ako vyhral 65 zápasov v základnej časti a stanovil tak absolútny rekord ligy. Ani vedenie 3:1 v sérii proti Floride nestačilo. Panterov sme pritom označili v Hokejtour za jedno zo sklamaní sezóny. Veď obhajca Prezidentovej trofeje postúpil do play-off až v posledných kolách, no tu sa floridská partia zomkla a umnou hrou a bojovnosťou prevalcovala „medvede“.

Hráči Bostonu mali istotu play-off pridlho, nehrali pod tlakom a lámali rekordy, a to je možno chyba. Vypadli z tempa, boli si istí svojou nezlomnosťou a Floridu, ktorá nemala čo stratiť a presne s tým išla do každého duelu, podcenili. Zaujímavé je, že žlto-čierni prehrali v základnej časti len štyri domáce stretnutia, v play-off rovno tri. Špeciálne to musí mrzieť najmä Krejčího a Bergerona, ktorých už zrejme v tomto drese neuvidíme. Ak však česká bostonská enkláva zamieri na MS, razom sa z nášho suseda stane jeden z top favoritov na titul.

Finalisti sú von…

Boston bol veľký favorit na titul, minimálne rovnako ako obhajca z Colorada či neúspešný finalista z Tampy. Avalanche však doplatili na záverečnú superformu zlepšujúceho sa (stále) nováčika zo Seattlu. Zaujímavé je, že obaja vypadli v priebehu troch hodín. Zobudený Kraken stále patrí medzi najväčšie prekvapenia NHL a zo všetkých celkov pôsobí najviac tímovo – nevyčnieva žiadna individualita, veď v play-off dosiaľ najbodovanejší Yanni Gourde má bilanciu 1+5.

👉 Prekvapenia základnej časti NHL: Zobudil sa Kraken a padli nezlomiteľné rekordy

Floridská Tampa akoby v sebe nemala dostatočný náboj, hoci skúsenosti a víťazstvo 7:3 v prvom stretnutí proti Torontu ju predurčovali k úspechu. „Javorové listy“ však prelomili prekliatie 1. kola, cez ktoré neprešli od roku 2004. Kanadský celok tak už nemôže byť terčom posmechov, ako tomu často bývalo doteraz. Trojicu Marner-Matthews-Rielly, ktorá má dokopy 28 kanadských bodov, jej musia závidieť všetci. Tampe, žiaľ, nepomohol pre zranenie Erik Černák, ktorého zrejme nemôžeme čakať ani v kádri na MS.

…rovnako tak skoro všetci Slováci

V hre o Stanleyho pohár ostal jeden jediný Slovák – Tomáš Tatar, ktorý bodoval dosiaľ v play-off len jediný raz, avšak v o to cennejšom momente. V siedmom zápase série medzi New Jersey a NY Rangers strelil druhý gól pri triumfe „diablov“ 4:0. Nádej na to, že príde Stanley Cup na Slovensko, tak naďalej pretrváva.

Zdroj: NHL.com

Dočkáme sa „nového“ víťaza

Stanleyho pohár pozdvihne nad hlavu tím, ktorý tak dlho neučinil, to je jasné. Z ostávajúceho okteta sa naposledy tešila Carolina v sezóne 2005/2006. Proti New Jersey vyhrala tri z posledných piatich play-off sérií a aj do tejto pôjde ako favorit.

A stále sú v hre tri tímy, ktoré nepozdvihli SC nad hlavy ani raz – Florida, Seattle a Vegas. Papierovo pritom ani jeden z nich nie je favoritom. Dokonca ani „Zlatí rytieri“, ktorí sú vyššie nasadení, no proti Edmontonu prehrali štyri z posledných piatich konfrontácií. A tak môžu len prekvapiť.

Zdroj: Twitter.com/DallasStars – Roope Hintz

Rovnako ako spomenutý zladený tím Seattlu, ktorý vyzve Dallas s výraznejšou individualitou, keďže Fín Roope Hintz zatiaľ nazbieral najviac kanadských bodov v play-off (5+7). Hviezdam môže navyše pomôcť návrat Joea Pavelského.

Tri zápasy z ostatných štyroch vyhralo aj Toronto proti Floride, Kanaďania sa však musia poučiť z minulosti a ostať nohami na zemi, aby sa prekliatie 1. kola nepremenilo na koniec v kole druhom. Zaujímavosťou je, že posledné tri spomenuté série uvidíme v rámci NHL v play-off premiérovo a určite sa opäť dočkáme mnohých hokejových prekvapení.

2. kolo play-off NHL 2022/2023:

  • Carolina Hurricanes – New Jersey Devils
  • Toronto Maple Leafs – Florida Panthers
  • Vegas Golden Knights – Edmonton Oilers
  • Dallas Stars – Seattle Kraken

👉 Vycestujte s nami na NHL ZÁJAZDY 🏒