Prekvapenia základnej časti NHL: Zobudil sa Kraken a padli nezlomiteľné rekordy

5 minút čítania
Autor: Viktor Háber

Základná časť NHL sa skončila a začína sa tá najdôležitejšia etapa. Už teraz však môžeme hovoriť o veľkých hokejových prekvapeniach. Na viacerých frontoch prekvapil Boston, ktorý prepisoval mnohé rekordy, z popola predošlej sezóny sa zobudil diabol i podmorská beštia a Erik Karlsson dokázal, že aj obrancovia môžu mať 100-bodovú sezónu. Poďme si prekvapenia základnej časti NHL 2022/2023 rozobrať na drobné.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Tímové prekvapenia:

Boston Bruins – To, že „medvede“ vyhrali základnú časť profiligy, nie je veľmi prekvapivé. Skôr ide o spôsob, akým to dokázali. Až 65-krát slávili výhru a nazbierali 135 bodov, čím zlomili doterajšie rekordy evidované ako priam nezlomiteľné. Boston ako jediný tím okrem Edmontonu nastrieľal viac ako 300 gólov a so 177 inkasovanými má jasne najlepšiu obranu v NHL. Rovnako tak jediného strelca okrem Connora McDavida, ktorý pokoril métu 60 strelených gólov – Čech David Pastrňák. Dôležitejšie pre žlto-čiernych však je, aby si udržali takúto formu aj v play-off.

New Jersey Devils – Vlani tím, ktorý ani zďaleka nemohol pomýšľať na play-off, tohto roku však siahal na celkové prvenstvo v rámci Metropolitnej divízie. Devils pritom neurobili priveľa výmen, iba zlepšili to, na čom začali stavať v predošlej sezóne, došlo k výmene asistentov trénera a príchodu cenných posíl ako John Marino, Ondřej Palát a Vítek Vaneček. Celoplošné zlepšenie sa v tíme a víťazná mentalita zmenili veľa. A rovnako tak treba spomenúť superformu 21-ročného útočníka Jacka Hughesa, ktorému chýbal len bod na pokorenie 100-bodovej méty.

Seattle Kraken – Minulý ročník bol pre tím zo severozápadu USA prvým v NHL vôbec a nebol šťastný. Seattle nazbieralo len 60 bodov, teraz sa však očividne prebudil Kraken a razom je tých bodov 100. V off-season urobil manažment tímu mnoho dobrých krokov, vyriešil brankársky problém a priniesol dobré posily, napr Fína Eeliho Tolvanena. Skutočnou silou tímu je však variabilita v útoku – žiaden iný celok nemal tohto roku toľko rozdielnych strelcov gólov.

Vegas Golden Knights – Minulý rok sa tesne nedostali do play-off, teraz sú víťazom Západnej konferencie. Zranenia vyradili najväčšiu hviezdu Marka Stonea na väčšinu sezóny a brankárska otázka bola po zranení Robina Lehnera tiež neistá. No hoci sa v bránke „zlatých rytierov“ vystriedalo päť gólmanov, je Vegas na 7. mieste v počte úspešných zákrokov gólmanov. Možno nečakaným a prekvapivým krokom bola akvizícia Jonathana Quicka, ktorý tak po dlhom čase odišiel z LA Kings, no k brankárskym kolegom dobre zapadol. V play-off však bude zo začiatku zrejme nastupovať výborne chytajúci Laurent Brossoit.

LA Kings – Nie ani tak tímové prekvapenie ako skôr jedna nečakaná tímová štatistika. Od sezóny 2017/2018 nemali „králi“ úspešnosť presilových hier vyššiu ako 20 %, v tomto ročníku sa však úspešnosť premenených početných výhod premenila na 25,2 % a súperi si tak na oslabenia musia dávať veľký pozor. Los Angeles v nich dalo 65 gólov, z toho po deväťkrát sa presadili Adrian Kempe a Viktor Arvidsson. Úspešnejšími v presilových hrách sú už len Edmonton a Tampa Bay.

Hráčske prekvapenia:

Linus Ullmark – Pred sezónou nič nenasvedčovalo tomu, že švédsky brankár Bostonu by mohol byť kandidátom na Vezinovu trofej, dnes je to realita. S 93,8 % úspešnosťou zákrokov je lídrom tejto štatistiky a hlavným dôvodom úspešnej defenzívy Bruins. Je technický a sebavedomý, navyše urobil veľký progres v porovnaní s predošlými sezónami v Buffale či Bostone.

Erik Karlsson – Pre obrancu San Jose boli predošlé tri ročníky viac sklamaním, a to nielen pre zranenia. Tento rok sa karta úplne obrátila a Švéd sa stal prvým obrancom po 31 rokoch, ktorý pokoril stobodovú métu v produktivite (25+76). Neuveriteľný výkon, ktorý, žiaľ, nezopakuje v play-off, keďže sa doň „žraloci“ nedostali.

👉 Prečítajte si: Hráči NHL prezradili, kto je najlepší a proti komu nechcú hrať

Josh Morrissey – Obranca, ktorý asi nedokáže nerobiť progres. V predošlej sezóne umlčal kritikov, v tej aktuálnej sa stal najvyťaženejším hráčom Winnipegu a dosiahol svoje miximá v produktivite (15+56). Zlomový hráč, ktorý dotiahol Jets do play-off a zrejme nebude chýbať medzi hlavnými kandidátmi na Norrisovu trofej.

Andrei Kuzmenko – Ruského krídelníka omrzelo pôsobenie v KHL a ako 27-ročný prvýkrát vyskúšal zámorskú súťaž. Za úspešnú sezónu by sa považovalo, keby v drese Vancouveru nazbieral 40 bodov, on namiesto toho strelil 39 gólov a pridal 35 asistencií a okamžite sa stal nepostrádateľnou súčasťou Canucks.

Wyatt Johnston – Kanadský center má len 19 rokov a do Dallasu prišiel pod tlakom očakávaní, do tímu však výborne zapadol a bude adeptom na nováčika roka. Johnston strelil v debutovej sezóne 27 gólov a pridal 14 asistencií, v play-off môže skvelé štatistiky ešte vylepšiť.

Bonus – Slovenské prekvapenia:

Výborné sezóny majú za sebou aj útočník Tomáš Tatar, aj gólman Jaroslav Halák. Samozrejme, obaja sú dostatočne skúsení a svoje kvality ukazujú v NHL dlhé roky, v aktuálnej sezóne však dokázali prekonať očakávania a zamiesť pod koberec pochybnosti, ktoré ich mohli sprevádzať v očiach verejnosti.

Zdroj: NHL.com

Tatar mal ako opora ofenzívy NJ Devils výbornú produktivitu a celkovo sa mohol pochváliť štatistikou 20+28. Vyšiel mu výborne záver sezóny, kedy sa v stretnutí proti Buffalu vyznamenal dvomi gólmi a asistenciou a vyhlásili ho za hviezdu duelu. Nevynechal ani jeden zápas základnej časti, zastal si svoje miesto a tribúna mu nehrozila.

Snáď v play-off hráč prezývaný „Trto“ alebo „tuna“ nadviaže na tieto výkony, možno mu však bude stáť v ceste aj Jaroslav Halák v derby súboji proti NY Rangers. Tomu sa v 25 prípadoch podarilo vytlačiť hviezdneho Igora Šesťorkina z bránky a mal úspešnosť zákrokov 90,29 %. Skvelý bol najmä výkon v stretnutí proti Nashvillu (7:0), kedy si pripísal 53. čisté konto v NHL a zároveň prihral na gól.

Kto prekvapí v play-off a príde Stanley Cup po ročnej pauze opäť na Slovensko? Týchto odpovedí sa dočkáme už čoskoro. NHL je najnepredvídateľnejšia a najkvalitnejšia hokejová liga sveta, a tak sa určite môžeme tešiť na kopec prekvapení aj vo vyraďovacej časti profiligy.

👉 Vycestujte s nami na NHL ZÁJAZDY 🏒