Prečo navštíviť Miami? Zaujímavosti, ktoré ste nevedeli

4 minúty čítania

Miami je skvelým lákadlom nielen kvôli modernému prepychu a oddychu na top svetových plážach. Čoraz viac láka aj športových fanúšikov. Úspechy miamských tímov sú čoraz výraznejšie a floridské mesto už nevábi iba basketbalom, ale i hokejom a futbalom zároveň. Dôvodov, pre ktoré navštíviť Miami, je veľa a mnohé poznáte. Preto sme sa zamerali na tie, ktoré môžu byť pre fanúšikov a cestovateľov zároveň stále neznámou.

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram Tik-Tok

Miami a Miami Beach je rozdiel

Mnohí si myslia, že Miami Beach je štvrť či pláž v rámci veľkomesta Miami. Nie je to však pravda. Ide o dve rozdielne mestá s oddelenými samosprávami. Samotné mesto Miami je stále súčasťou kontinentálnej Floridy, Miami Beach leží na rovnomennom ostrove a práve tu sa nachádza slávna pohľadnicová pláž South Beach.

Miami Beach, splnený floridský sen. foto: Hotels.com

Z mesta Miami sa sem však dostanete veľmi jednoducho. S ostrovom je spojené viacerými mostami. To platí o všetkých amerických ostrovoch patriacich Miami, ktoré voláme Venetian Islands, teda doslova Benátske ostrovy. Sú umelo vybudované, žijú tu najbohatšie hviezdy šoubiznisu a tu sa cítite skutočne ako v Benátkach postavených v 21. storočí. Samozrejme, preprava loďkou je tiež možná.

Rôzne formy umenia

Medzi jednotlivými mestami je rozdielom aj to, čo navštíviť. V Miami Beach nemožno minúť Art Deco štvrť, ktorá je jedna z najrozsiahlejších na svete. Davy ľudí sa zhromažďujú pri Villa Casa Casuarina, kde býval a bol zavraždený slávny Gianni Versace, prípadne si týždne vopred zabookujú drahú reštauráciu. Alebo len ležia na severnej či južnej pláži, ktoré patria medzi najkrajšie v USA.

Pomaľované steny štvrti Wynwood.

Umenie v Miami je úplne iné. Turisti na požičaných luxusných kabrioletoch sa premávajú cez štvrť Wynwood, kde žijú najmä Hispánci a obdivujú maľované umenie na stenách Wynwood Walls. Gigantické a pestrofarebné diela zobrazujú slávnych umelcov, ale aj fiktívne postavičky a možno tu narazíte aj na športovcov.

Krokodíly a najjužnejší bod USA

To, že v blízkosti Miami je aj Národný park Everglades, vedia mnohí. Málokedy sa však hovorí o tom, aký je tento park rozľahlý. Celkovo má 6 105 km2, a teda je takmer taký veľký ako celý Nitriansky kraj. Ide o desiaty najväčší národný park v USA, rozľahlejší ako Grand Canyon a pozorovanie krokodílov v močariskách tu vás dostane priam do dokumentárneho filmu.

Národný park Everglades. Foto: Britannica

Pokiaľ idete ešte ďalej, prejdete dlhočizným mostom spájajúcim viaceré ostrovy ku Key West, čo je najjužnejší bod kontinentálnych USA. Zaujímavosť je, že kým tento bod sa od centra Miami nachádza 160 míľ, od Kuby je to len 90. Na „Ostrov slobody“ sa však už žiadnym mostom nedostanete.

Dominantná je španielčina

Nádych Kuby však možno nájsť aj v samotnom Miami. Od vypuknutia kubánskej revolúcie nastali viaceré vlny migrácie, v rámci ktorých rodáci z ostrova opustili svoju vlasť a vydali sa prevažne do USA. Tu sa združili a vytvorili jednotnú komunitu v štvrti Little Havana, kde sa naozaj cítite ako v Kube.

Nech sem prídete kedykoľvek, počujete rytmy salsy a môžete sa pridať k tancujúcim davom. Zaujímavé je, že sa tu dohovoríte skôr po španielsky ako po anglicky. Až 60 % z celkovej populácie Miami sú španielsky hovoriaci obyvatelia. Už je jasné, prečo sa tu Lionel Messi cíti tak dobre. Napriek tomu, že odišiel do USA, nemusel sa naučiť po anglicky a každý mu tu rozumie.

V Miami dominuje španielčina. Niet divu, že sa tu Messimu páči. foto: 90min.com

Traja najlepší športovci v jednom balíku

A argentínsky majster sveta nie je ani zďaleka jediným športovým lákadlom Miami. Basketbalový tím Miami Heat si vybudoval silné meno a značku a disponuje jednou z najväčších hviezd NBA – Jimmym Butlerom. Jeho družina nečakane potiahla Miami až do finále najslávnejšej ligy sveta.

Na vzostupe je aj Florida Panthers, ktorá sa tohto roku nečakane prebojovala do finále NHL, keď ju ťahala ďalšia superhviezda Matthew Tkachuk. A rovnako silno sa teraz javí byť tím Inter Miami, ktorý bol pred príchodom Messiho najhorším mužstvom MLS, teraz sa pýši ziskom pohára a predpokladá sa, že minimálne do play-off MLS sa kvalifikuje. Postarajú sa exhráči Barcelony Messi, Busquets a Alba o priam zázrak a dostanú Inter Miami do finále? Išlo by o tri floridské povstania v rámci jedného roku.

Lákadlá Miami – hokejové, basketbalové i futbalové. foto: Florida Hockey Now

Pokiaľ sa vydáte do Miami a budete mať šťastie, môžete vidieť Messiho, Butlera a Tkachuka v rámci jedného nabitého výletu. Kontaktujte nás v HokejTour a radi vám poradíme, ako z Miami vyťažiť maximum.

POĎTE S NAMI NA NHL