Na ľade NHL ich už neuvidíme: Títo hráči počas leta ukončili kariéru

4 minúty čítania

V živote každého hokejistu, aj toho hrajúceho v NHL, je jasné, že jedného dňa kariéru ukončí. A vzdá sa hrania hokeja aj nadobro (pokiaľ teda nie je Jaromír Jágr). Počas leta 2023, ktoré sa nesie v znamení oddychu od zámorského hokeja, už oznámili toto rozhodnutie viaceré veľké mená. Ktorých hráčov už v sezóne 2023/2024 na ľadových plochách s pukom na hokejke neuvidíme?

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Na úvod treba spomenúť meno Davida Krejčího, ktorý len zopár dní dozadu ukončil pôsobenie v NHL, s hokejom však nadobro neskončil. Legendárny útočník Bostonu, s ktorým odohral 16 sezón, bude pokračovať v Európe a chcel by sa predstaviť aj na budúcoročných MS v hokeji v rodnom Česku.

A stále môžeme dúfať, že si to s definitívnym koncom v NHL znovu rozmyslí – veď v sezóne 2021/2022 nastúpil za HC Olomouc, aby sa následne opäť vrátil do milovaného Bostonu. S ktorými hráčmi sa však lúčime nadobro?

Patrice Bergeron

Aby smútku pre fanúšikov „medveďov“ nebolo dosť, ich dres si nebude obliekať už ani kapitán Patrice Bergeron. Ukončenie profi kariéry oznámil koncom júla.

Zdroj: torontosun.com – Patrice Bergeron

„So srdcom plným emócií a veľkou vďačnosťou dnes oznamujem, že končím ako profesionálny hokejista. Viem, že je ten správny čas prestať hrať hru, ktorú milujem,“
povedal podľa ESPN.

Do hokejového dôchodku sa porúčal deň po 38. narodeninách. Bostonský dres si obliekol po prvý raz v sezóne 2003/2004 a následne tak robil ďalších 18 ročníkov. Patrí medzi najväčších srdciarov v histórii NHL, keďže nikdy nenastúpil za iné mužstvo. Po celý tento čas patril medzi najlepších defenzívnych útočníkov a hoci sa často vracal dozadu, zaznamenal 427 gólov a nazbieral vyše 1 000 bodov celkovo.

V roku 2011 navyše oslávil zisk Stanley Cupu po boku nášho Zdena Cháru. Dnes je už Bergeron členom Tripple Gold Clubu.

Zdroj: NHL.com – Michael Stone

Michael Stone

Ako pomerne mladý odišiel do hokejového dôchodku kanadský obranca Michael Stone, starší brat Marka Stonea. Ešte v nedávno skončenej sezóne si obliekal dres Calgary Flames. V tomto kanadskom meste hokejovo vyrastal a v júni oslávil svoje 33. narodeniny. Napriek mladému veku ho už na ľade neuvidíme, po novom však bude člen kádra „plameňov“ – pôsobiť bude v tíme pre rozvoj hráčov a pracovať bude hlavne s mladými obrancami.

Ako staršiemu súrodencovi víťaza Stanley Cupu Marka Stonea sa mu darilo menej a hoci patril medzi skúsených zadákov, v rokoch 2020-2022 nastúpil len do 32 duelov. Počas celej kariéry nazbieral 145 bodov (44+104) v 552 zápasoch. Do budúcnosti sa vidí na pozícii trénera.

„Som rád, že som kariéru mohol zakončiť týmto spôsobom a zároveň som nadšený, že sa môžem učiť a získavať nové skúsenosti v inej funkcii v NHL,“
vyjadril sa po konci kariéry.

Zdroj: sportsnet.ca/foto: Adam Hunger (AP) – Patric Hornqvist

Patric Hörnqvist

Výborný švédsky útočník už v NHL ďalší gól ku svojim 264 trefám nepridá. V minulej sezóne nastupoval za Floridu Panthers, do finále sa však nepozrel, keďže od decembra bol zranený. Mal ťažký otras mozgu. A práve toto zranenie mu ukončilo kariéru – na ľad už nastúpiť podľa doktorov nemôže.

„Hokej bol obrovskou súčasťou môjho života už od detstva, takže je to, samozrejme, ťažké rozhodnutie. Mám však za sebou zranenia a nechcem nič riskovať do budúcnosti. Preto som s hraním hokeja skončil,“
objasnil Hornqvist v rozhovore pre švédsky Sportsbladet.

Dodal však, že aktuálne sa cíti dobre a s rodinou sa presťahoval do rodnej Škandinávie. Jeho najpríjemnejšou hokejovou spomienkou sú dva Stanley Cupy s Pittsburghom. V roku 2017 pritom v rozhodujúcom zápase finále proti Nashville (za ktorý tiež hrával) strelil víťazný gól.

Zdroj: NHL.com/foto: Bruce Bennett(Getty) – Darren Helm

Darren Helm

Ďalší z koncov kariéry, ktorý sa dal očakávať. Ľavý krídelník Darren Helm si prešiel ťažkým rokom. V predošlej sezóne odohral len 11 duelov a do play-off nastúpil len raz. Ročník predtým pritom patril medzi najdôležitejšie postavy Colorada Avalanche pri zisku Stanleyho pohára. Nebál sa rozdávať tvrdé hity a bol príkladom správnej fyzickej hry. Tá mu však pripravila viaceré zranenia a po medzisezónnej operácii sa už poriadne nevedel dať dokopy.

Helm si však zabezpečil v NHL vynikajúcu kariéru. Trvala 16 sezón, z toho 14 ich odohral v drese Detroitu Red Wings. Hneď vo svojej prvej sezóne pomohol „červeným krídlam“ k zisku najcennejšej trofeje a tú druhú získal po dlhých 14 rokoch čakania – práve s Coloradom. Dnes už 36-ročný Helm sa teda zapíše medzi hráčov, ktorí prakticky nemohli mať lepší úvod či záver kariéry v profilige.

Zdroj: lakingsinsider.com/foto: Adam Pantozzi (Getty) – Nate Thompson

Nate Thompson

Hokejový center a rodák z Aljašky sa stal svetobežníkom v kanadsko-americkej súťaži. Nastúpil za Boston, NY Islanders, Tampu Bay, Anaheim, Ottawu, LA Kings, Montreal, Philadelphiu a Winnipeg. Celkovo v 844 odohraných dueloch získal 164 bodov (65+99). Po dekáde a pol medzi hokejovou elitou ukončil svoju športovú kariéru.

V predošlom ročníku nastupoval už len za Ontario Reign v AHL a dalo sa čakať, že ako 38-ročný už zavesí korčule na klinec. „Určite je to niečo, na čo som hrdý. Dokázal som si udržať dosť dlhú kariéru, aká je len zriedkavá. Som nesmierne pysný na to, že som dokázal nielen zostať v lige tak dlho, ale stále som bol schopný byť dlho silným a konzistentným hráčom,“ napísal tvrďas, ktorý nazbieral okrem spomenutých bodov aj 401 trestných minút.

Legendy sa lúčia, NHL však ostáva a naďalej disponuje jasne najväčšou hráčskou kvalitou na svete.

ZÁJAZDY na NHL HOKEJTOUR