Zdeno Chára – zaujímavosti, ktoré ste o ňom nevedeli

6 minút čítania
Autor: Dávid Lech

Zdeno Chára patrí vo svete hokeja medzi mimoriadne rešpektované persóny. Veľkú úctu si vyslúžil predovšetkým vďaka jednej mimoriadne silnej vlastnosti, ktorou sa prezentoval celú kariéru – obdivuhodná pracovná morálka.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Po kariére zdoláva maratóny

Veľké úsilie a zamilovanie si driny priniesli historicky najvyššiemu hráčovi NHL úspešnú kariéru. A v ich kultivovaní pokračuje dodnes. V apríli odbehol Bostonský maratón s veľmi slušným časom 3:38:23 hod.

Ak niekto očakával, že to bol Chárov vrchol, mýlil sa. V 46 rokoch sa 13. mája 2023 stál na štartovacej čiare ultratrailu, kde odbehol 50 kilometrov dlhú trať za 5 hodín a 8 minút.

“Vždy som si užíval robiť niečo navyše a veril som tomu. Je to niečo, čo sa možno nepreukáže hneď, no ak to nevzdáš, časom sa ti to vráti,”
Zdeno Chára

Zdroj: bostonglobe.com/foto: Julia Yohe

Slovenský obranca medzi najlepšími z najlepších

Kto sleduje život a kariéru slovenského beka dobre vie, že 206 centimetrov vysoký ‘obor’ nepozná prekážky, ktoré by sa aspoň nepokúsil prekonať. Prinieslo to svoje ovocie v podobe zisku Stanley Cupu v roku 2011 a Norris Trophy v roku 2009 určenú najlepšiemu obrancovi NHL.

Teraz sa mu dostalo ďalšej pocty. Renomovaný portál The Athletic ho zaradil do odborníkmi vytvoreného zoznamu 100 najlepších hokejistov modernej histórie NHL (od roku 1967). Hokejista, ktorého v mladosti z ľadu s posmechom vyháňali a posielali hrať basketbal je podľa expertov 57. najlepším hráčom histórie.

Všetko to začala smrteľne vážne položená otázka

Po drafte do NHL New Yorkom Islanders v roku 1996 (3. kolo, 56. miesto) sa Chára presunul do zámoria. Stal sa hráčom Prince George Cougars z WHL. V jeden neskorý večer sedel pri pizzi s Chrisom Pryorom, vtedajším riaditeľom pre hráčsky rozvoj Isles a s plnou vážnosťou sa ho opýtal jednu otázku: Chris, čo musím urobiť, aby som sa dostal medzi najlepších obrancov NHL?Odpoveď bola jasná: Vezmi to krok po kroku. A Zdeno Chára – evidentne – počúvol.

Zdroj: twitter.com/SFHBoston

Keď si Big Z nemal čo obliecť a ako zjedol obed pre celú rodinu

Vo WHL ho mal okrem spomínaného Pryora na starosti aj Stan Butler, športový konzultant pre telesnú výchovu. Keď vystúpil z lietadla, povedal som si, že je vyšší ako 99 % všetkých basketbalistov, akých som kedy trénoval.

Následne pre zámorský web vytiahol viacero nezabudnuteľných spomienok. V autobuse na cestách na hosťujúce stretnutia sedel Zdeno Chára za ním. Keď sa však Butler pozrel na svoje nohy, zistil, že Chárove chodidlá siahajú ešte ďalej ako jeho. S obrovskou výškou Slováka mal klub viacero problémov.

“Nemali sme pre neho dres, ktorý by mu sedel, takže sme museli vziať dva dresy a zošiť ich spolu. Rovnako aj hokejky mu siahali iba po pupok. Hľadali sme spôsoby, ako ich predĺžiť.”
Stan Butler, športový konzultant

Ešte väčší šok prišiel počas prvého týždňa pobytu Zdena Cháru v rodine Mannovcov, ktorá bola zapojená do tímového programu starostlivosti o mladých hráčov. V jedno ráno Butlerovi volali s tým, že “majú problém”. Uvarili totiž kurča na rodinnú večeru, no Chára ho v domnienke, že je to jedlo pre neho, kompletne celé zjedol. “Celý rok sme im platili dvojnásobok toho, čo sme mali, pretože toho zjedol veľa.

Vždy robil niečo navyše, aby predbehol ostatných

Zdeno Chára bol neobrúseným diamantom. So svojou výškou mal predpoklady stať sa dobrým zadákom NHL. V začiatkoch mal ale problém s ovládaním hokejky aj s korčuľovaním. Hru na ľade vyšperkoval natoľko, že sa stal jedným z najlepších hokejových obrancov svojej doby a celej histórie hokeja.

“Nikdy som nevidel chlapíka, ktorý by pracoval tak tvrdo a tak dlho. Je taký, odkedy som ho prvýkrát spoznal,”
vtedajší generálny manažér NY Islanders, Mike Milbury.

https://twitter.com/BradyTrett/status/1483625734539120640?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1483625734539120640%7Ctwgr%5E6b9bdcf4fd18549be13381b823a071a34e2d226b%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.usatoday.com%2Fstory%2Fsports%2Fnhl%2F2022%2F01%2F18%2Fzdeno-chara-zack-macewen-fight-islanders-flyers%2F6574282001%2F

Jeho bývalý spoluhráč Doug Houda spomína na to, ako Zdeno každý jeden deň strieľal na tréningu príklepy a pracoval na tom, čo si myslel, že potrebuje zlepšiť.

“Myslím, že mi to bolo vlastné. Ak sme mali tréning po zápase alebo sme mali dobrovoľný bicykel alebo niečo, čo sa nazývalo “extra” a zúčastnilo sa toho 80 % hráčov, tak to nebolo nič extra, lebo tam boli všetci. Ja som chcel byť extra, robiť veci extra, robiť viac. Ak sa trénovalo spôsobom jeden tréning na ľade a jeden tréning na suchu, tak ja som si dal dva tréningy na ľade a jeden na suchu alebo jeden tréning na ľade a dva tréningy na suchu. Trénoval som ráno, trénoval som poobede a trénoval som neskoro večer. Vtedy som vedel, že ozaj robím niečo naviac,”
prezradil postoj k práci navyše rodák z Trenčína.

Zdeno Chára je stroj

Tvrdá práca je zjavne pevne zakorenená v DNA dôrazného beka, ktorý drží rekord medzi obrancami v počte odohraných zápasov v NHL (1680). Po ukončení kariéry legendárny Slovák jednoducho nedokázal prestať so športovaním.

Azda za všetko hovorí vyjadrenie na slovo vzatého odborníka Stana Butlera, ktorý sa na adresu Cháru vyjadril veľmi jasne: “V hre som už dlhý čas. Videl som rôznych chlapov tvrdo pracovať. No ešte som nevidel nikoho pracovať tvrdšie ako Zdeno. Nenájdete chlapov, ktorí prídu domov z tréningu a na tri hodiny si sadnú na bicykel. Nenájdete chlapov, ktorí merajú 206 centimetrov, vysadnú v lete na bicykel a brázdia trasy Tour de France. Nenájdete chlapov, ktorí merajú 206 centimetrov a lezú na Kilimandžáro. Nenájdete chlapov, ktorí s 205 centimetrami a 114 kilogramami robia zhyby. Je to absolútne uletené, táto jeho pracovná morálka. Nevravím, že neexistujú oddaní športovci – samozrejme, mnohí sú oddaní športovci a tvrdo pracujú – no nenájdete nikoho, kto by pracoval tvrdšie ako on. A to v žiadnom športe.”

Zdroj: blackngoldhockey.com – foto: Simon Simard(WSJ)

Klobúk dole, pán Chára!

Prečítajte si 👇🏼: