MS juniorov: Svetové hviezdy, ktoré v minulosti zažiarili

5 minút čítania
Autor: Viktor Háber

Juniorské majstrovstvá sveta v hokeji spríjemnia športovým fanúšikom obdobie medzi sviatkami a na prelome rokov. Lákadlom v kanadských mestách Halifax a Montcon budú od 26. decembra 2022 do 5. januára 2023 hráči z celého sveta, z ktorých sa môžu zrodiť budúce megahviezdy.

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

Koniec koncov, nešlo by o žiadnu výnimku oproti tomu, čo nám ponúkla (ne)dávna história. MS v hokeji do 20 rokov, to je ideálna pôda (či lepšie povedané ľad) pre mladých, ktorí chcú dokázať, že môžu hrať medzi svetovou elitou. Na roky dopredu predznačia, že sa v hokeji máme na koho tešiť. Veď v minulosti to už dokázali hviezdy ako Forsberg, Fetisov či Jágr.

V predošlom blogu sme si predstavili slovenských hokejistov, ktorí zažiarili na MS do 20 rokov do roku 2000. Teraz sme sa pozreli na desať veľkých mien, ktoré to dokázali za našimi hranicami a podali výkony, ktoré sa veľkými písmenami zapísali do histórie.

Česká stopa v spoločnosti najlepších

Robert Reichel – Legenda Česko-Slovenska i Česka sa predstavila na MS juniorov tri razy (1988-1990). Najmä posledný juniorský turnaj litvínovskému rodákovi a odchovancovi nesmierne vyšiel a bronzovú medailu si prebral s 21 kanadskými bodmi na konte. Celkovo ich nazbieral až 40 v 21 odohraných dueloch. Niet divu, že po ňom následne siahli Calgary Flames a v NHL bol až do roku 2004.

Jaromír Jágr – Keď Reichel terorizoval defenzívy súperov, pomáhal mu v roku 1990 neznámy mladík menom Jaromír Jágr. Ten nazbieral 18 bodov, čo mu stačilo v rámci československého kádra „len“ na druhé miesto. Ťažkú hlavu si z toho ale nerobil, veď aj s Reichelom získal zlato na pamätnej olympiáde 1998 v Nagane, v NHL zase dva Stanleyho poháre a dnes je najlepším Európanom v histórii top súťaže sveta. Aj vo veku 50 rokov stále hráva medzi elitou.

Zdroj: NHL.com – Jaromír Jágr

Esa Tikkanen – Ešte predtým, než tento legendárny Fín získal päť Stanley Cupov v NHL, začal kariéru ako maskot Jokeritu. Jeho korčule však naštartovali MS juniorov v 80. rokoch. V roku 1984 strelil osem gólov (celkovo 12 bodov) a pomohol „Suomi“ k zisku striebra. V ďalšom roku bol bodovo ešte dominantnejší (7+12) a v prvom rade ofenzívne duo, ktoré vytvoril s legendou HV 71 Esom Keskinenom, urobili z Fínov dobre namazaný stroj na góly.

Markus Näslund – Näslund má ako jeden z mála top hráčov na konte viac gólov ako asistencií. V roku 1992 pomohol Švédsku k striebru, keď vsietil osem gólov v siedmich zápasoch. O rok neskôr na domácom ľade dosiahol v rovnakom množstve zápasov rekordných 13 gólov a 11 asistencií. To však opäť stačilo len na druhé miesto celkovo. Legendárny „Nazzy“ žiaril aj v NHL v dresoch Pittsburghu a Vancouveru, avšak Stanley Cup nikdy nezískal.

Peter Forsberg – Nebyť jeho, Näslund by bol zrejme najlepším mladým Švédom všetkých čias. Tento titul ale patrí Forsbergovi, ktorého rekordy nebudú nikdy prekonané. „Foppa“ definoval slovo dominancia v roku 1993 na domácich štadiónoch – 7 gólov, 24 asistencií (najviac v histórii), a teda 31 bodov. Je ťažké nájsť gól, na ktorom sa bodovo nepodieľal. Aj preto ho televízia TSN označila za vôbec najlepšieho mladíka, ktorý sa kedy predstavil na MS juniorov v hokeji. Dnes je dvojnásobný držiteľ Stanley Cupu s Coloradom v Sieni slávy NHL.

Zdroj: reddit.com – Markus Naslund a Peter Forsberg v roku 2022 a 1991

Pavel Bure – „Ruská raketa“ a veľký vzor nášho exhokejistu Mariána Gáboríka. Bure debutoval ako 17-ročný na MS do 20 rokov v roku 1989. V sovietskej superlínii spolu s Alexandrom Mogiľnyjm sa mu podarilo zaznamenať úctyhodných 14 bodov (8+6) a tešil sa zo zlata. Výnimočný bol aj jeho výkon v roku 1991, keď Sovieti prehrávali v semifinále proti Fínsku 0:4, no aj vďaka jeho trom gólom otočili a zabezpečili si finále. To prehrali proti Kanade (2:3), ale Bure je už navždy zapísaný v histórii MSJ s 27 gólmi v 21 dueloch.

Viačeslav FetisovPriam dokonalý obranca. Kým vo svojom prvom vystúpení na MSJ v roku 1976 vyhral zlatú medailu, na ďalších dvoch šampionátoch získal ocenenie pre najlepšieho obrancu. V defenzíve bol bezchybný. Do NHL sa však dlhoročný hráč CSKA Moskva dostal ako 31-ročný. To mu stačilo na zisk dvoch Stanleyho pohárov s Detroitom a New Jersey. Dodnes je jeden z najdekorovanejších hokejistov všetkých čias.

Legendárni Kanaďania

Manny Legace – Žiaden rebríček by nebol kompletný aspoň bez jedného brankára. Legace síce stál medzi tromi žrďami len na jedných MS do 20 rokov (1994), no napriek tomu patrí podľa TSN medzi top 5 najlepších kanadských juniorov v histórii.  V NHL následne chytal najmä za Detroit a tešil sa z najcennejšej trofeje v roku 2002. V bránke napriek úžasným výkonom však nestál – chytal legendárny Dominik Hašek

Eric Lindros – Po tom, čo pri svojom debute na turnaji mladíkov v 90. rokoch strelil štyri góly v siedmich zápasoch, bol Lindros v roku 1991 mužom medzi chlapcami. V siedmich zápasoch nazbieral 17 bodov (6+11) a vyhlásili ho za MVP turnaja, keď vyhral zlatú medailu pre Kanadu. O rok neskôr ako kapitán zaznamenal ďalších 10 bodov (2+8) v siedmich zápasoch. Hviezdny útočník pomohol v roku 1997 Philadelphii dostať sa do finále NHL, z vytúženej trofeje sa však Lindros nikdy netešil.

Zdroj: nbcsports.com/foto: Grey Flannel Auctions – Wayne Gretzky a jeho posledný dres Edmontonu, ktorý bol vydražený za $1.45M

Wayne Gretzky – Najslávnejšie meno na záver. „Great One“ na MS do 20 rokov v roku 1978 urobil zo svojich protivníkov hlupákov a štatistov. A to už ako 16-ročný. V šiestich zápasoch nazbieral úctyhodných 17 bodov (8+9), na zlato to však nestačilo. Kanadský mladík sa tešil len z bronzu, postupne sa však v NHL vypracoval na najlepšieho hokejistu všetkých čias.

Majstrovstvá sveta v hokeji juniorov sa oplatí sledovať. A to aj napriek časovému posunu. Zapisujte si mená tých, ktorí zažiaria alebo si všimnete ich úžasné výkony a možno o 20 rokov si prečítate na HokejTour.sk rovnako skoncipovaný blog s inými menami.

Dovtedy si vyberte z našej ponuky zájazdov na NHL, ktorá je bohatá na zápasy tých najväčších slovenských aj svetových hviezd medzi hokejovou elitou.