MS juniorov: Ktoré slovenské hviezdy v minulosti prerazili?

5 minút čítania
Autor: Viktor Háber

Prelom decembra a januára, to nie sú len vianočné sviatky a oslava Nového roka. Minimálne nie pre hokejových fanúšikov, keďže aj tohto roku sa v rovnakom čase uskutočnia MS hráčov do 20 rokov. Uvidíme na nich zrod hviezd, o ktorých budeme počuť ešte o desaťročia neskôr?

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

Mladíci majú mnoho vzorov

Slovensko pod vedením Ivana Feneša oznámilo svoju súpisku, s ktorou zabojuje o zisk medailí v období od 26. decembra 2022 do 5. januára 2023. Turnaj budú hostiť kanadské mestá Halifax a Moncton.

Prerazí najmladší strelec v histórii slovenskej ligy Dalibor Dvorský či dvojka draftu NHL Šimon Nemec? Nebolo by to prekvapivé, keby áno a naštartovali by svoju hviezdnu budúcnosť. Zopár Slovákom sa to už podarilo. V tomto blogu si zaspomíname na slovenské hviezdy, ktoré sa ukázali na MS do 20 rokov v predošlom tisícročí, teda do roku 2000. Vybrali sme 10 veľkých mien, ale aj mnoho bonusových tipov.

Richard Lintner – Hviezdny obranca a populárny „citrón“ sa ako mladík predstavil na prvých MS juniorov A-kategórie, ktoré odohralo Slovensko v roku 1996 a o rok neskôr taktiež. Hoci neskorší majster sveta ukázal svoj talent, na druhom turnaji nazbieral aj 22 trestných minút, čim bol najvylučovanejším Slovákom.

Ľubomír Višňovský – Malý ale vrtký zadák vďaka MS juniorov v roku 1996 pod vedením trénera Františka Hossu prerazil. Vďaka jeho šikovnosti si ho všimli aj v NHL a dnes je v sieni slávy LA Kings. Keď však prišiel do NHL, takmer nikoho nepoznal, najlepšiu súťaž sveta intenzívne nesledoval a dovolil si tvrdé bodyčeky a zahanbujúce kľučky proti veľkým hviezdam, čo bolo jeho plus.

Vladimír Országh – Aj vďaka juniorskému šampionátu v roku 1996 si ho všimli „Ostrovania“ z New Yorku. Veľmi úspešný útočník počas hráčskej kariéry vyhral aj švédsku ligu a počas trénerskej zase titul s Banskou Bystricou. Rovnako asistoval už aj reprezentačnému koučovi Ramsaymu.

Zdroj: markiza.sk/foto: TASR – tréner Craig Ramsay a Vladimír Országh v pozícii asistenta

Andrej Podkonický – Impozantné štatistiky mal najmä na MS juniorov v roku 1998. Patril medzi vôbec najproduktívnejších útočníkov s 8 bodmi (3+5). Zahral si aj v AHL a NHL za Floridu či Washington. Dnes to vyzerá tak, že bude mať pred sebou hviezdnu trénerskú kariéru. Titul získal so Zvolenom, Slovanom Bratislava a asistoval aj Ramsaymu na bronzových OH 2022.

Michal Handzuš – Dá sa povedať, že MS juniorov odštartovali aj kariéru hviezdneho čísla 26. V roku 1997 nazbieral na šampionáte 6 bodov (2+4). Skvelé roky prežil následne v St. Louis Blues a LA Kings, kým konečne získal aj vytúžený Stanley Cup v roku 2013 s Chicagom. Nad hlavu ho „Zeus“ pozdvihol ako druhý v poradí, už ako ikona súťaže.

Marián Hossa – Priam osobitná kategória. Hoci nikdy nezískal medailu na MS juniorov, vždy patril k najlepším a superproduktívnym útočníkom. V roku 1998 si pripísal 7 bodov (5+2), o rok neskôr o jeden viac (4+4). Hossovi predpovedali hviezdnu budúcnosť, a tak sa aj stalo. Dnes je trojnásobným držiteľom Stanleyho pohára a päťkrát sa dostal do finále NHL – to sa žiadnemu inému Slovákovi nepodarilo.

Zdroj: cas.sk/foto: amh – Marián Hossa ako trojnásobný víťaz Stanley Cupu

Jiří Bicek – Tento nenápadný útočník nazbieral na turnaji v roku 1997 tri body (2+1) a aj vďaka tomu sa dostal do NHL. V nej sa stal len druhým Slovákom po Stanovi Mikitovi, ktorý doniesol do vlasti Stanley cup (2003 s New Jersey Devils).

Osobitná (majstrovská) kategória – rok 1999

Bude to už 24 rokov dozadu, kedy Slovensko zaznamenalo jeden z dvoch najväčších úspechov na MS juniorov v hokeji. Mužstvo pod vedením Jána Filca získalo v rovesníckej kategórii bronz. Vtedy zažiarili aj tieto hviezdy:

Marián Gáborík – Vychádzajúca slovenská hokejová hviezda získala bronz vďaka trom streleným gólom na šampionáte. Jeho úspech si všimli v zámorí a trenčiansky odchovanec sa stal trojkou draftu, ujala sa ho Minnesota. O 15 rokov neskôr dvíhal slovenský rýchlik nad hlavu Stanley Cup s LA Kings.

Ladislav Nagy – Tohto vtedy mladého útočníka už draftovali St. Louis Blues, hoci hrával najmä na farme Halifax Mooseheads. Medzi juniormi v roku 1999 zahviezdil a bol najproduktívnejším slovenským hráčom so 7 bodmi (4+3). Kariéra košického rodáka sa následne ešte spájala s Kings, Dallasom a Phoenixom.

Ján Lašák – Vynikajúci gólman zažiaril nielen v boji o bronz, ale na MS celkovo. Veď úspešnosť zákrokov 92,71 % nie je nič samozrejmé. Rovnaký gólman bol aj pri doteraz najväčšom úspechu slovenského hokeja – zisku zlata na MS 2002, pri oboch úspechoch bol aj Nagy.

Zdroj: markiza.sk – Michal Hudec, Ján Lašák a Marián Gáborik

Pod vedením rovnakého trénera Filca oslavovali mladícky bronz a dospelácke zlato aj útočník Martin Cibák (neskorší víťaz Stanley cupu s Tampou) či obranca Peter Smrek.

Juniorský šampionát priniesol veľké mená aj na prelome tisícročí. Vtedy premiérovo nastúpili medzi juniorskou elitou Tomáš Kopecký, Branko Radivojevič, Tomáš Surový či Tomáš Starosta.

Majstrovstvá sveta do 20 rokov sa oplatí sledovať. Aj napriek časovému posunu. Zapisujte si mená tých, ktorí zažiaria alebo si všimnete ich úžasné výkony a možno o 20 rokov si prečítate na HokejTour.sk rovnako skoncipovaný blog s inými menami. Dovtedy si vyberte z našej ponuky zájazdov na NHL, ktorá je bohatá na zápasy tých najväčších slovenských aj svetových hviezd medzi hokejovou elitou.