MS 2023: Brankárska otázka či neznáme prekvapenia. Čo prezradila príprava SR?

5 minút čítania
Autor: Viktor Háber

Majstrovstvá sveta v hokeji sú za rohom a aj pomerne ďaleká Riga je čoraz bližšie. Dočkáme sa už čoskoro radosti z výhier bielo-modrých? Aké sú šance Slovenska na základe aprílovej prípravy, ktorá určila definitívnu nomináciu a prezradila mnohé? Poďme sa spoločne pozrieť na dôležité údaje a poznatky tesne pred vypuknutím MS 2023.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Pokiaľ by sme mali súdiť len podľa prípravy, asi by sme čakali skôr negatívnu odpoveď na prvú položenú otázku. Je to však ako porovnávať základnú časť NHL s play-off a kvalita sa môže ukázať v správnom čase. Slovensko v rámci aprílovej prípravy na svetový šampionát neoslnilo, to treba povedať hneď na úvod. Bez viacerých hviezd, oslnivých výsledkov, no s nemalými ambíciami.

Osem duelov, tri výhry

Počas apríla a mája odohrali zverenci Craiga Ramsayho celkovo osem zápasov. Z nich vyhrali trikrát, čiže ani nie v polovici prípravných stretnutí. Hoci si dva razy poradili so Švajčiarmi, na Nemcov a Čechov nestačili a proti Rakúšanom triumfovali prekvapivo len raz.

  • Švajčiarsko – Slovensko 0:2
  • Švajčiarsko – Slovensko 2:3pp
  • Česko – Slovensko 5:1
  • Česko – Slovensko 3:2pn
  • Slovensko – Nemecko 3:4
  • Slovensko – Nemecko 3:4pp
  • Rakúsko – Slovensko 6:3
  • Slovensko – Rakúsko 4:3

Slováci teda v príprave nasúkali súperom 21 gólov, no inkasovali až 28 ráz. Pri prehre 3:6 proti Rakúšanom pritom môžeme hovoriť o jednom z najhorších defenzívnych výkonov SR za ostatné roky. Nasledujúci duel musel zase vyriešiť Mário Grman. Keby sa slovenský obranca nepresadil sekundu pred koncom, druhé vzájomné stretnutie by sa predlžovalo. A v nadstavení triumfovali bielo-modrí len raz.

Ako najväčší problém sa javila kostrbatosť a nesúrodosť hráčov na ľadovej ploche. Individuálne chyby vedúce ku gólom súperov sú veľkým výkričníkom. Rovnako tak sedem vylúčení za 30 minút pri prehre 3:6. Slabiny aj lídri sú po príprave zrejmé.

Zdroj: hockeyslovakia.sk/foto: Jäzva(SZĽH)

Problémová je obrana

Defenzíva sa tohto roku bude musieť oprieť o mladých hráčov. Najstarší obrancovia Mislav Rosandič a Adam Jánošík majú len 30 rokov. Na opačnej strane stoja 20-ročný Samuel Kňažko s dvomi zápasmi v NHL a 22-ročný František Gajdoš. Obranca Nitry Gajdoš je možno prekvapením sezóny. Vychválil ho predovšetkým asistent trénera Peter Frühauf, podľa ktorého išiel „do každého zápasu aj tréningu ako o život“.

„O útok sa nebojím, skôr v obrane máme mladších hráčov, to si musíme viac rozobrať a dať do toho dôraz,“
hovoril ešte po prehre 3:6 čerstvý víťaz českej ligy a veľký srdciar Libor Hudáček.

V závere prípravy sa, žiaľ, zranil Martin Gernát, ktorého meno sa spája s pôsobením v KHL nasledujúci rok. Nádejou je stále príchod Šimona Nemca. Dvojka draftu a ťahúň Uticy v AHL však príde len v prípade, že New Jersey Devils nepostúpia do konferenčného finále a s tímom tak nebude od začiatku.

Zdroj: sportnet.sme.sk/foto: Roman Hanc(TASR) – Dominik Riečický

Nevyriešený brankársky post

Trojica Hlavaj-Škorvánek-Riečický, to sú traja gólmani, ktorí v tomto ročníku pôsobili len v slovenskej extralige. Na veľkom podujatí nik nechytal a brankársku extraligovú trojicu mala SR naposledy ešte počas MS 1999 (Šimonovič-Murín-Rovnianek).

Škorvánek sa javil ako jednotka, po príprave a 4 inkasovaných góloch od Rakúšanov je však napriek výbornej sezóne v Michalovciach post jednotky otázny. Riečický, ktorý získal Zlatú korčuľu aj slovenský titul s Košicami, zase v poslednom prípravnom dueli inkasoval 3 góly z 20 striel.

Nádejou bol príchod Jaroslava Haláka, ktorého NY Rangers vypadol z NHL, najskúsenejší slovenský gólman súčasnosti sa však bude pripravovať na (zrejme) poslednú sezónu v zámorí a účasť odmietol. Brankárska otázka teda „ostane doma“, ani po príprave však nie je tento otáznik vyriešený.

Tímoví lídri

Spomínaný Hudáček pôjde na svoj siedmy šampionát v kariére. Je najstarším hráčom v Ramsayho družine, preto sa od neho očakávajú najmä skúsenosti a tiež nádej, že bude bodovať aspoň toľko ako v play-off českej ligy (6+5). Fanúšikovia Třinca ho milovali pre jeho parádičky a večne dobrú náladu. Libor je správny šoumen, ktorý okrem líderských schopností môže upokojiť menej skúsených mladých hráčov aj svojím povestným humorom.

So skúsenosťami z NHL prídu dovedna len traja hráči – Pavol Regenda, ktorý si dres Anaheimu obliekol 14-krát, teda rovnako ako Miloš Kelemen. Najmladší hráč výberu Martin Chromiak stále musí na šancu v NHL čakať, rovnako tak aj na gól v drese SR, no na konte má po vydarenej príprave tri asistencie.

👉 prečítajte si: ROZHOVOR – V. Lukáč: „V nominácii na MS mal byť aj Dvorský“

Potenciál a schopnosti tam sú

Od Regendu sa však očakáva, že by si neúspešnú sezónu v NHL mohol vynahradiť v drese s dvojkrížom na hrudi a nadviazať aj na svoj výkon z OH 2022. Miloš Kelemen zase patril k najlepším hráčom prípravy, výborne napádal, forčekoval a nebál sa ísť do najtvrdších súbojov.

Tým azda top hráčom prípravy bol útočník Mladej Boleslavi Róbert Lantoši, ktorý ukázal výborný prehľad v hre, strelecký inštinkt a mal skvelú bilanciu 2+4. Na ľade pôsobil ako skúsený harcovník.

Najväčším skokanom v príprave bol Viliam Čacho (1+2) z Třinca, ktorého tréneri nevedeli vynachváliť, na ľade bol všade a keď mal puk na hokejke, prakticky ho z nej nepustil. Nesmierne si vo 4. formácii sadol s Okuliarom a Jedličkom, o to je väčšia škoda, že posledný spomenutý hokejista na MS nepôjde.

Zhrnutie a tip

Osem debutantov v záverečnej nominácii, najviac hráčov (10) z českej ligy, sedem z extraligy vrátane troch brankárov, bez väčších hviezd z NHL, hráčov KHL či úspešnejšej prípravy. Slovenský tím má posledné dni na doladenie posledných detailov a vychytanie chýb.

Môže však platiť povestné „ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku“. Dôležitá bude správna taktika trénera Ramsayho, ktorá sa viackrát osvedčila aj so zostavou, ktorá nebola „nabitá“ hviezdami. Prekvapiť môže štvrtá formácia, debutanti budú nabudení na úspech a podceňovaný tím môže vždy len prekvapiť.

Slovensko nebude na MS v hokeji 2023 v úlohe favorita, v nie ťažkej skupine by však malo byť štvrťfinále povinnosťou, hoci sa očakáva úporný boj o štvrtú miestenku medzi top 8 tímami. Držíme palce!

Náš tip: štvrté miesto v skupine a účasť SR vo štvrťfinále