V. Lukáč: V nominácii na MS mal byť aj Dvorský

5 minút čítania
Autor: Milan Valko

Vincent Lukáč, skvelý útočník a strelec, postrach brankárov i miláčik davov bol nezabudnuteľnou hokejovou legendou. Dvojnásobný majster sveta (1977 a 1985), člen Siene slávy slovenského a českého hokeja patril medzi najväčšie osobnosti klubu VSŽ Košice. Pred začiatkom MS 2023 vo Fínsku a Lotyšsku sme sa s ním porozprávali o vyhliadkach Slovenska na tomto svetovom šampionáte.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Očakávania fanúšikov sú po vlaňajšej bronzovej olympiáde a štvrťfinálovej účasti na MS vysoké, kam by to teda mohlo Slovensko dotiahnuť s ôsmimi nováčikmi?

Každá nominácia vyvolá rôzne otázky, podľa môjho názoru  na MS by mali hrať najlepší hráči. Tam sa nejde skúšať, ale vyhrať nejaká medaila. Z brankárov nikto nevyčnieva, obrana môže byť našou slabinou, chýba mi v nej Erik Černák a Martin Feherváry. Veľa bude záležať od športovej formy a disciplíny našich bekov, aby neboli zbytočne vylučovaní.

Útok na papieri vyzerá podľa mien najlepšie, hráči to však musia dokázať na ľade. Chýba mi v ňom Dalibor Dvorský, ktorý patril medzi najväčšie hviezdy nedávnych majstrovstiev sveta do 18 rokov vo Švajčiarsku. Keď v nedávnej minulosti dostal šancu v reprezentácii Juraj Slafkovský, tak mal byť v nominácii aj Dvorský. Je to veľký talent s výborným potenciálom, mohol sa oťukať v mužskom hokeji. V roku 1997 na MS sme dali s Jozefom Golonkom vtedy šancu 18-ročným mladíkom Mariánovi Hossovi a Jirkovi Bicekovi, po ktorých v tom istom roku siahli kluby NHL.

👉 prečítajte si: Ako sa darilo mladým Slovákom v apríli?

V príprave na MS Slovensko z ôsmich zápasov vyhralo iba tri,  najmä prehra s Rakúskom (3:6) dosť zarezonovala v hokejovom hnutí a schladila optimizmus pred začiatkom MS…

Zápas sa pre nás v Kapfenbergu skončil neskutočnou hanbou, takto sa o miesta na MS nebojuje. Taký slabý výkon som od našej reprezentácie dávno nevidel. Na druhej strane možno toto obrovské zlyhanie bolo na niečo dobré, keď mužstvo dostalo takúto príučku. Azda sa z nej poučí a začne hrať, ako sa patrí. A keď nie, tak ťažko na MS urobíme dieru do sveta.

Po 24 rokoch máme na najdôležitejšom poste troch brankárov zo slovenskej extraligy bez takmer žiadnych medzinárodných skúseností. Dokážu si zastať svoje miesto?

Všetci traja sú na približne rovnakej úrovni, hodil by som  mincu, kto z nich pôjde do brány. Pokiaľ sa chytí v úvodnom zápase proti Česku, nech chytá celý šampionát. A nie zbytočne striedať ich, čo je na psychiku brankára veľmi náročné. Ján Lašák na zlatých MS 2002 v Göteborgu odchytal všetky najdôležitejšie zápasy. Na tomto poste nám chýba väčšia konkurencia, na Slovensku sme si nevychovali žiadneho poriadneho gólmana. Pritom v každom extraligovom mužstve je tréner brankárov.

🚨 Posledné 4 voľné miesta v autobuse: Slovensko – Česko od 190 EUR 🚨

Zo zámoria prišli do mužstva Samuel Kňazko, Pavol Regenda, Martin Chromiak a Miloš Kelemen. Chýba v ňom však taká osobnosť s dlhoročnými skúsenosťami  z NHL, akým bol vlani Tomáš Tatar… Aký je na to váš názor?

Tatar v súčasnej forme by tiež nebol záchranca slovenskej reprezentácie. Toto kvarteto hrávalo väčšinou v AHL, táto súťaž je však pre nich dobrá škola, aby sa z farmy prebojovali do NHL. Nie sú to však lídri a osobnosti, ktoré zoberú na seba zodpovednosť za výsledok. Toto moje konštatovanie platí pre celé naše mužstvo.

Peter Cehlárik a Marek Hrivík po nevydarenej sezóne v Leksande povedali, že v reprezentácii si chcú na MS napraviť chuť. Lenže v príprave tiež neukázali dobrú športovú formu…

Prekvapilo ma, že v poslednom zápase proti Rakúsku už nehrali, to mali také isté miesto v zostave?! Cehlárik keď hral na začiatku tejto sezóny vo Švajčiarsku za EV Zug, tak prezident klubu povedal, že cudzinca do štvrtého útoku nepotrebujú. Po návrate do Leksandu sa mu tiež nedarilo, to isté platí aj o Hrivíkovi. A tretí do partie z ich útoku Richard Pánik pol roka nehral hokej. Takže som zvedavý, ako zaberú na MS. Pritom z majstrovských Košíc je v nominácii je iba Riečický.

V mužstve chýba aj draftová jednotka z vlaňajška Juraj Slafkovský, ktorý si vážne poranil koleno. Ako hodnotíte jeho premiérovú sezónu v Montreale, za ktorý odohral 39 stretnutí, v ktorých strelil 4 góly a pridal 6 asistencií? 

Jeho pol sezónu v slabom mužstve Montrealu nekomentujem. Oveľa viac ma prekvapuje, že sa stále o ňom píše, hoci pol roka už nehral hokej. Nikto nevie v republike, čo mu vlastne je, každý je ticho. A úplne ma dojalo, keď sa pred niekoľkými dňami v Banskej Bystrici zúčastnil na hokejovej exibícii All Star legendy. Ako môže byť niekto v 19-tich legendou medzi hráčmi ako Marián Hossa, Bondra, Handzuš, Šatan, Višňovský a ďalšími veľkými hráčmi? Takto iba ničíme mladého chlapca a robíme niečo z neho, čím ešte vôbec nie je.

Čo očakávate od šampionátu, kto by mohol byť jeho čiernym koňom a kto získa majstrovský titul?  

Bude zrejme vyrovnaný, lebo najlepším mužstvám chýbajú  najväčšie opory. Takže pre Slovensko je to aká-taká výhoda, lebo narazí na druhú garnitúru. Obhajcov majstrovského titulu Fínov budú tlačiť diváci, doma vyhrať zlato je vždy ťažké, lebo každé mužstvo je pod veľkým tlakom. Hocikto môže vyskočiť, nemám žiadneho favorita.

KOMPLETNÝ PROGRAM MS v hokeji