Ktorým hráčom NHL cinkne v tejto sezóne na účet najvyššia výplata?

5 minút čítania

Priemerný ročný plat vs. aktuálny ročný plat. Dva pojmy, ktoré sú v rámci hráčskych zmlúv v NHL vzájomne prepojené, no pritom ide o úplne rozdielne čísla. Kým podľa prvého údaju je Connor McDavid druhým najlepšie zarábajúcim hokejistom NHL, v tom druhom nie je ani v TOP 10. Až jedenásť hráčov dostane tohto roku na účet 12 miliónov dolárov a viac.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Nedávno sme vám priniesli blog o najlepších priemerných zárobkoch v NHL na základe platných kontraktov. Pokiaľ však hovoríme o sezóne 2023/2024, treba čísla trochu poupraviť.

👉 Prečítajte si: Hráči NHL s najvyšším priemerným platom

  1. Adam Fox (NY Rangers) a Zach Werenski (Columbus) – 12 miliónov USD

Obranca newyorských jazdcov Fox podpísal 66,5-miliónový kontrakt počas predošlého roku. Na základe neho dostane tohto roku na účet presne 12 miliónov dolárov, ako aj v nasledujúcom ročníku. V sezóne 2023/2024 vyjde NYR na 11,56 % celkového rozpočtu z platového stropu. Zarobí tak viac ako jeho spoluhráč Artemi Panarin, ktorému v sezóne 2025/2026 kontrakt vyprší.

Na rovnakú sumu si príde zadák Columbusu Werenski. Vlani podpísaný nový kontrakt, ktorý vyprší po sezóne 2027/2028, mu vynesie celkovo 57,5 milióna USD. A najviac tento rok, teda tiež 12 miliónov dolárov.

  1. Timo Meier (New Jersey) – 12 miliónov USD

Nový kontrakt u Devils mu začal platiť v tejto sezóne. Iba tej v uplynulej posilnil Meier tím z Newarku po odchode zo San José. Ak vydrží u svojho nového zamestnávateľa do konca svojho kontraktu, zotrvá tam až do leta 2031. A tohto roku ukrojí 10,72 % z platového stropu zamestnávateľa nášho Šimona Nemca.

Timo Meier je napriek vysokej výplate „len“ druhým najlepšie zarábajúcim hráčom Devils v tejto sezóne. FOTO: AP Photo/Rick Scuteri
  1. Aleksander Barkov (Florida) – 12 miliónov USD

Fín Barkov ako jeden z najdôležitejších hráčov Floridy podpísal osemročnú zmluvu na 80 miliónov dolárov. Tohto roku z nej dostane 12 mil., teda 11,86 % z platového stropu neúspešného finalistu. Dnes 27-ročný útočník by mal zotrvať u Panthers do leta 2030.

  1. Alex Pietrangelo (Vegas) – 12,3 milióna USD

Jediný zástupca obhajcu Stanley Cupu v rebríčku. Pietrangelovi plynie platná zmluva od sezóny 2020/2021. Tento rok dostane (z celkovo 61,6 mil. USD) až 12,3 mil. a budúci rok ešte o 200 000 viac. Hráčom „Zlatých rytierov“ by mal byť do leta 2027.

  1. Seth Jones (Chicago) – 12,5 milióna USD

Hoci je u Blackhawks na očiach najmä Connor Bedard, najbohatším v tejto sezóne z tímu bude defenzívna opora Seth Jones. Celkovo si za osem rokov v Chicagu pripíše na účet 76 mil. USD, z toho najviac v tejto a budúcej sezóne (identická čiastka). Od kapitána USA na ostatných MS v hokeji sa očakáva, že bude jeden z top ťahúňov „zrekonštruovaného Chicaga“.

Jones je najdôležitejším obrancom Chicaga. FOTO: Michael Reaves/Getty Images
  1. Kirill Kaprizov (Minnesota) – 12,5 milióna USD

Počas štvrtej sezóny v drese Wild si Rus Kaprizov príde na veľmi peknú sumu, ktorá ho vyšvihla do TOP 5. Rozdiel medzi ním a Jonesom je, že Kaprizovovi vynesie jeho kontrakt za päť rokov 45 miliónov dolárov. V Minnesote bude ešte minimálne tri roky a po uplynutí zmluvy bude mať stále len 29 rokov, čo znamená, že by mohol podpísať ešte jeden exkluzívny kontrakt.

  1. Alexander Ovečkin (Washington) – 12,5 miliónov USD

Hrajúca legenda NHL môže už tento rok prekonať Gretzkého v celkovom počte gólov v základnej časti NHL. Hoci začiatok sezóny mu (a celkovo Washingtonu) nevychádza. V hlavnom meste mu plynie celkovo päťročný kontrakt a teraz je v jeho polovici. Počas ďalšieho ročníka dostane už „iba“ 11 mil. USD a v rebríčku tak (zrejme) nebude.

  1. Dougie Hamilton (New Jersey) – 12,6 milióna USD

Možno prekvapenie, no skvelý obranca, ktorý vlani nazbieral úctyhodných 74 bodov (22+52), je už neodmysliteľnou súčasťou Devils. Vlani v rámci svojho sedemročného kontraktu (na 63 mil. USD) dostal 6,3 milióna dolárov, rovnako ako sezónu predtým, teraz sa mu plat zdvojnásobí a túto sumu dostane na účet aj v budúcej sezóne.

Z Dougieho Hamiltona sa stala dôležitá súčasť Devils a klub ho poriadne ocenil. FOTO: Jess Starr/The Hockey Writers
  1. David Pastrňák (Boston) – 13 miliónov USD

Slovenskú stopu v TOP 10 nenájdeme, zato českú áno. Skvelý útočník Pastrňák podpísal s „Medveďmi“ zmluvu na osem rokov ešte v marci 2023. Celkovo si za tento časový horizont pripíše 90 mil. USD, z toho prvé dva roky po 13 miliónov. Počas nasledujúcich sa jeho plat zníži na stále pekných 9 miliónov. Tentoraz už bez českej dvojičky Krejčího, no Pastrňák bude chcieť určite napodobniť svoj úspech spred roka, kedy sa stal 3. najproduktívnejším hokejistom základnej časti (61+52).

  1. Nathan MacKinnon (Colorado) – 16,5 milióna USD

MacKinnon sa stal víťazom v rámci priemerných zárobkov (ktoré sme už v HokejTour spomínali) a ovládol aj tento rebríček, ktorý, mimo neho, tvoria úplne iné mená. Najväčšia hviezda Colorada by mala v Denveri vydržať do leta 2031 a za tento čas si pripíše 100,8 milióna dolárov. Priemerne tak dostane 12,6 mil. USD a počas tohto i nasledujúceho ročníka zhodne 16,5 mil.

Budúci rok prekoná MacKinnona, rovnako ako v rebríčku priemerných zárobkov, Auston Matthews z Toronta. Počas prvého ročníka novej zmluvy skasíruje zamestnávateľa o 16,7 mil. USD.

Spomedzi Slovákov je na tom najlepšie, neprekvapivo, Erik Černák. Priemerne zarobí na základe zmluvy s Tampou 5,2 mil. USD, no tohto roku mu floridský tím pošle 6 760 000 USD, rovnako ako počas nasledujúcich dvoch sezón.

🇨🇦 POĎTE S NAMI NA NHL 🇺🇸