Hráči NHL by radi videli koniec nájazdov, rozhovory rozhodcov či časové obmedzenie v hre

4 minúty čítania

Hokejisti NHL sa v otvorenej ankete vyjadrili, aké zmeny pravidiel by radi privítali. Z úst viacerých odzneli veľmi zaujímavé návrhy, ktoré by pomohli zatraktívneniu hry či dokonca by hokej úplne transformovali.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Zámorský portál The Athletic vytvoril anketu s 55 hráčmi NHL, medzi ktorými boli aj najväčšie hviezdy profiligy. Hokejisti mali možnosť vyjadriť, ako by pozmenili súčasné pravidlá hokeja.

„Eliminujme rozhodnutie v nájazdoch a hrajme predĺženie 3 na 3“

Práve tento názor zastávali hneď šiesti hokejisti z opýtaných, pričom už v minulosti sa voči rozhodnutiu stretnutí v samostatných nájazdoch okrem ďalších superhviezd NHL vyhradil aj najlepší hokejista sveta, Connor McDavid.

Pri predĺžení troch proti trom je hokej mimoriadne dynamický, s množstvom šancí na oboch stranách a baví aj samotných hráčov. Doteraz sociálnymi sieťami čas od času kolujú spomienky na nezabudnuteľné predĺženie 3 na 3 zo Svetového pohára 2016. Krásu tohto formátu predviedli v plnej paráde hráči Švédska proti výberu Severnej Ameriky.

„Po piatich minútach by museli nútiť hráčov ako ja, aby hrali 3 na 3, nech to skončí,“
súhlasne žartoval s názorom navýšiť čas predĺženia obranca Minnesoty, Jacob Middleton pre The Athletic.

10-minútové predĺženie

Veľmi podobný názor na hru po riadnom hracom čase za nerozhodného stavu majú ďalší štyria hokejisti, ktorí by však predĺženie predĺžili na 10 minút. V prípade nerozhodného stavu by sa rozhodlo v samostatných nájazdoch. Za tento názor sa postavili aj Jack Eichel z Vegas či šiesty najproduktívnejší hráč sezóny 2022/23 Jason Robertson z Dallasu.

Jason Robertson, Dallas Stars. Foto: Jerome Miron, USA Today

Pozápasové rozhovory s rozhodcami

Päť hráčov v ankete sa vyjadrilo, že rozhodcovia by mali nasledovať vzor hokejistov, ktorí sú po zápasoch obkolesení médiami a musia preberať zodpovednosť za svoje výkony.

Arbitri by sa pred kamerami mohli vyjadriť k tomu, ako videli hraničné situácie a ako dospeli k jednotlivým rozhodnutiam. Prispelo by to k väčšej transparentnosti rozhodnutí a ako poznamenal útočník Caroliny Hurricanes Seth Jarvis: „Bola by to zábava.

Menšie betóny pre brankárov, góly nohou aj vysokou hokejkou

Za každý z týchto návrhov sa postavili traja hokejisti.

Podľa krídelníka Detroitu Lucasa Raymonda sú gólmani v bránkovisku stále príliš veľkí. Hre by pomohlo, ak by sa zmenšili ich betóny.

Zápasy sú občas rozhodnuté prostredníctvom rozhodnutia niekoho kdesi v Toronte. Je tu ale veľa nezrovnalostí či niekto do puku kope alebo ho len posúva ďalej, dvíha korčuľu, brzdí či to robí úmyselne alebo neúmyselne,“ zamýšľa sa Jesper Bratt z New Jersey.

Kontroverzný (ne)gól Blake Colemana (Calgary Flames) do siete Edmontonu Oilers v play-off 2022. Foto: sports.yahoo.com

Spolu s Tageom Thompsonom z Buffala Sabres sa zhodli, že povolenie gólov nohou – aj prostredníctvom kopnutia do puku – by hre prospelo. Filip Forsberg ide ešte ďalej. Spolu s ďalšími dvomi hráčmi sa postavil za názor, ktorý by povoľoval aj góly vysokou hokejkou.

Zmeny v rámci presilových hier

Hokejisti navrhli aj niekoľko zmien v rámci presiloviek a oslabení.

presilová hra v zápase San Jose Sharks – Los Angeles Kings. Foto: gaimday.com

Jedným z najzaujímavejších návrhov je pokračovanie presilovej hry aj v prípade streleného gólu či pískanie zakázaného uvoľnenia aj počas početnej výhody súpera. „Chcú, aby padalo viac gólov a toto pomôže. Myslím si, že by sa mi to príliš nepáčilo, keďže hrávam oslabenia, ale ako hráč na presilovke by som to ozaj chcel.

Tím z Európy aj časové obmedzenia

Jeden z hráčov by rád videl expanziu NHL do Európy. Aleksander Barkov by pre zmenu radšej videl viac zápasov NHL na starom kontinente. Veľmi zaujímavé nápady odzneli z úst dvoch hráčov.

Jeden z nemenovaných elitných obrancov by trestal vylúčením hráčov, ktorí by držali puk za vlastnou bránou pri rozohrávke dlhšie ako päť sekúnd.

Bek Arizony Coyotes J.J. Moser zašiel v nápade časového obmedzenia ešte ďalej: „Vôbec neviem, ako by to fungovalo. No vytvorilo by to omnoho viac snahy tlačiť sa do brány,“ prezentoval návrh, časovo obmedziť možnosť útoku, čoho dôsledkom by bol väčšia snaha a tlak v ofenzívnom pásme.

🇨🇦 POĎTE S NAMI NA NHL 🇺🇸

Prečítajte si 👉: Najhoršie šatne či najnudnejšie mesto. Hráči NHL sa podelili o svoj názor