Hokejové pikošky NHL (5.): Ako Buffalo draftovalo neexistujúceho hráča

6 minút čítania

Najlepšia hokejová liga sveta začala písať svoje dejiny v roku 1917. Počas vyše storočnej histórie boli hokejoví fanúšikovia svedkami nespočetného množstva bizarností a zaujímavosti, ktoré si postupne rozpovieme v našom pravidelnom seriáli „Pikošky NHL“.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

V piatej časti nazrieme do roku 1974, v ktorom sa predstavitelia Buffala Sabres na drafte postarali o nevídaný rozruch. Draftovali hokejistu, ktorého si pár minút predtým doslova vymysleli.

V 70. rokoch súperila NHL s WHA. Keďže konkurenčná súťaž tímom NHL častokrát „kradla“ hokejistov, draft 1974 sa uskutočnil v tichosti, len prostredníctvom telekomunikácie. Vtedajší prezident NHL Clarence Campbell počas draftu obvolával klub za klubom, referoval, ktorí hráči boli draftovaní a čakal na ich ďalší výber. Celý proces bol natoľko zdĺhavý, že trval celé dni.

Znudení predstavitelia Buffala sa lige „pomstili“ nevídaným spôsobom

Generálny manažér Buffala Sabres George „Punch“ Imlach nepovažoval hráčov draftovaných v neskorších kolách za podstatných. V maličkej kancelárii sa s kolegami veľmi nudili. Dlhé hodiny nečinne sedeli a čakali na telefonát od prezidenta profiligy.

Nekončiaci formálne čítaný zoznam draftovaných hráčov v podaní Campbella predstaviteľov Sabres nebavil. „Už ani neviem, ako to presne začalo. Myslím, že Imlach to spomenul ako prvý. Vieš, mali by sme navrhnúť niekoho, koho nikto nepozná…“ spomínal pre sportshistorynetwork.com Paul Wieland, riaditeľ Sabres pre vzťahy s verejnosťou. V kancelárii sa jednohlasne zhodli, že to bude vtipné. Draftujú neexistujúceho hráča.

Zdroj: watson.ch

 

Ako vznikol (ne)hokejista Taro Tsujimoto

Wieland spontánne navrhol, že imaginárnym hráčom bude Japonec. V časoch štúdia Na St. Bonaventure University cestou do školy pravidelne prechádzal okolo obchodu s názvom Tsujimoto’s. Šlo o maličký stánok so zeleninou, z ktorého neskôr vyrástli potraviny doplnené o drobný tovar.

Priezvisko nového hráča tak bolo jasné. Proces vymýšľania krstného mena si vzal „do parády“ samotný generálny manažér. Neváhal a spojil sa s majiteľom obchodu, Joshuom Tsujimotom. Spýtal sa ho, aké meno je v Japonsku populárne. Bolo rozhodnuté. Draftovaný hráč sa bude volať Taro Tsujimoto z tímu Tokyo Catanas.

Pri výbere zo 183. miesta takmer vybuchli smiechom

Existujú dve verzie pôvodu tohto mena. Kým niektorí tvrdia, že meno „Taro“ a aj prezývku údajného klubu Tokyo Catanas vymyslel samotný Joshua Tsujimoto počas telefonátu s Punchom; iné zdroje sa odvolávajú na to, že meno „Taro“ si jednoducho v Sabres našli v telefónnom zozname a Tokyo „Catanas“, teda samurajské meče, mali byť skrytým odkazom na šable (Sabres). Tak či onak. V buffalskej kancelárii zazvonil telefón…

„Hovorili sme si, bude to smiešne, pretože Campbell bude musieť šestnástim tímom hláskovať meno T-A-R-O T-S-U-J-I-M-O-T-O. Campbell sa nás teda opýtal „Je Buffalo pripravené?“ George Imlach jednoznačne odpovedal: Sme tu, jasné. „Koho si teda Buffalo vyberá?“ Nastala dlhá pauza… A George následne stroho povedal: Taro Tsujimoto. A bolo. My sme si len všetci zakrývali tváre, aby sme sa nahlas nerozosmiali,“
vracal sa k už legendárnemu momentu Wieland.

Celkovou 183-kou draftu 1974 sa stal fiktívny hokejista. NHL výber Sabres z 11. kola zaregistrovala a príbeh japonského hokejistu pokračoval ďalej…

Zdroj: twitter.com/26shirts – v 2017 sa internetom šíril predaj trička a šiltovky japonskej „legendy“

Tsujimoto opradený legendami zamestnancov klubu

O voľbe Japonca informovali renomované médiá. Wieland dokonca vytvoril vymyslený životopis, v ktorom sa uvádzali všetky detailné informácie o živote a hokejovej kariére Tara Tsujimota. Šlo o hokejistu, ktorý jasne prerastal Japonskú hokejovú ligu a z tohto dôvodu mal dostať šancu v NHL. Nikto si nedal tú námahu zistiť, že tím Tokyo Catanas v skutočnosti ani len neexistuje. Dokonca Tokyo v tom čase nemalo v Japonskej hokejovej lige žiadne zastúpenie.

Prišiel čas tréningových kempov a Imlach so svojimi „kumpánmi“ ďalej hrali svoju hru. GM sa pre médiá vyjadroval, ako sa teší na príchod Tsujimota. Meno draftovaného hráča sa objavilo na súpiske tímu, v kabíne mal vyčlenené vlastné miesto s pripraveným výstrojom a dresom s vlastnou menovkou.

Aby nadšenie neopadlo, veľké očakávania vzbudil aj kustód tímu Rip Simonick: Ten japonský chlapík trénuje v Himalájach. Je to najrýchlejší korčuliar, aký sa kedy narodil a ľuďom dá zabudnúť na French connection.“ (French connection = legendárna formácia Sabres v zložení Rene Robert – Rick Martin – Gilbert Perreault, ktorá svojho času patrila medzi najlepšie v NHL, pozn. red.).

Zdroj: nhl.com – Clarence Campbell

Majitelia ho hľadali v aréne a prezident NHL v nervoch

Žarty si manažment klubu urobil aj zo samotných majiteľov klubu, Seymoura a Northrupa Knoxovcov. Tí spoločne s novinármi v deň kempu nadšene očakávali príchod japonského centra. Wieland suverénne zvolal jeho meno, akoby čakal, že sa vynorí spomedzi ďalších zúčastnených talentov pri stole.

Knoxovci začali údajný veľký talent hľadať. Následne im to celé došlo. „Milovali Paulov zmysel pre humor,“ potvrdil niekdajší spolupracovník Wielanda, Gerry Helper pre Buffalo Hockey Now. Majitelia klubu sa na lišiackom ťahu dobre pobavili.

Kým väčšina hokejovej verejnosti pomyselne tlieskala Buffalu za podarený žart a vtipné poukázanie na neúnosný priebeh draftu, prezident NHL, Clarence Campbell bol poriadne rozčúlený. Výber spätne uznal za neplatný a tak zmizol z viacerých oficiálnych štatistík. Pri drafte 1974 tak v mnohých záznamoch výber č. 183 jednoducho chýba.

„My chceme Tara!“ kričia fanúšikovia Sabres

Z nevinného žartu sa medzi fanúšikmi Sabres zrodila legenda. Priaznivci dodnes nosia na štadión dresy s menom Tsujimoto a často sa jeho vymyslené citáty objavujú aj v reklamných kampaniach spoločností, ktoré sú lokálnymi partnermi Sabres v štýle „Taro odporúča tento a tento hamburger.“

A čo sa v KeyBank Center občasne skanduje, keď sú diváci nespokojní s dianím na ľade a výkonnosťou tímu? Hala sa začne dožadovať (staro)novej posily: „My chceme Tara! My chceme Tara!“ jednohlasne znie útrobami zaplnenej arény.

Zdroj: buffalonews.com – Paul Wieland vpravo

Česť pamiatke vtipkára Paula Wielanda

17. februára 2023 zanietený pracovník zomrel. Za sebou zanechal množstvo oddanej práce pre hokejovú komunitu, no aj viacero vydarených žartíkov. Taro Tsujimoto nebol jediným podareným vtipom vždy dobre naladeného manažéra.

Klub za jeho pôsobenia napríklad informoval miestne médiá, že Buffalo Sabres sa stane oficiálnou reprezentáciou USA či hokejový svet oboznámil s faktom, že klub sa ako prvý v NHL rozhodol rozpustiť ľad a nahradiť ho umelým povrchom, ktorý navrhol kanadský premiér. No o týchto ďalších výstrelkoch Wielanda si povieme možno v jednej z ďalších častí našich Hokejových pikošiek.

👉 prečítajte si: Hokejové pikošky NHL (4.): Keď brankárovi ukradol masku útočník súpera