Ako sa z nechceného „dôchodcu“ stal „reformátor“ slovenského hokeja

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

Sedem zápasov, jedno víťazstvo. V tabuľke pod štrnástym Slovenskom ostali len zostupujúce Slovinsko a Taliansko. Akoby slovenský hokej po svetovom šampionáte 2017 bezvládne kľačal na kolenách…

Dlhé roky sa ozývali hlasy o nesystematickej práci v hokejovom slovenskom hnutí, nedostatku talentov či klesajúcom počte Slovákov v najlepšej hokejovej lige sveta NHL. Len jedno jediné víťazstvo na MS 2017 proti vypadávajúcim Talianom 3:2 po predĺžení akoby bolo posledným klincom do rakvy hokejovej krajiny zo srdca Európy.

Trénovať nás bude „nechcený dôchodca“ hrajúci golf

Novou posilou slovenského hokeja sa stal v lete 2017 ikonický Miroslav Šatan, ktorý prebral funkciu generálneho manažéra reprezentácie. Stála pred ním (okrem iného) náročná úloha nájsť pre národný tím vhodného trénera. Napokon padla voľba na Kanaďana Craiga Ramsayho.

Bývalý hokejový útočník po kariére pôsobil v štruktúrach klubov NHL ako asistent trénera, skaut, riaditeľ hokejových operácií či asistent generálneho manažéra. Po sezóne 2016/17, ktorú strávil v roli tímového konzultanta Montrealu Canadiens, ostal bez zamestnávateľa a svoj čas trávil hraním golfu.

Vedel som, že som starší chlapík, no bol som prekvapený, že ma skutočne nikto nechce. Zvyčajne mi vždy niekto zavolal a dostal som prácu, no v tom čase sa skutočne nik neozval,opísal pre The Athletic vtedajšiu situáciu samotný tréner.

NHL sa stal nechceným. Až prišla ponuka od Miroslava Šatana. Zámorský odborník si vyhrnul rukávy a pustil sa do práce. Šlo vôbec o jeho prvý angažmán na medzinárodnom fóre. Skepsa medzi fanúšikmi však neutíchla. Dôvodom bola nie najvydarenejšia anabáza kanadského kouča Glena Hanlona z rokov 2010-2011.

Prestavba reprezentácie od podlahy

Keď sa Craig Ramsay bližšie zoznámil s hokejovou reprezentáciou, ktorú mal ako tréner viesť, rozhodol sa pre radikálnu zmenu. Redaktorovi Scottovi Powersovi z theathletic.com sa svojho času posťažoval, že celý zápas bránime s vierou, že vysoko neprehráme alebo sa nám podarí vyhrať.

Ramsay dal postupom času v národnom tíme priestor mnohým hráčom. Základ, ktorý požadoval, v podobe neprestajného forčekovania a korčuľovania, prekvapujúco zvládli aj menej zvučné mená hráčov, ktorí dokonale zapadli do herného systému trénera. Slovensko sa učilo konkurovať najlepším nezbavovaním sa puku do zdanlivého „bezpečia“. S pukom sme začali hrať konštruktívne a prinieslo to svoje ovocie.

Prečítajte si:👉Čo ste ešte (ne)vedeli o Craigovi Ramsaym?🏒 

Slováci na ZOH 2022 získali bronzové medaily a dvakrát v rade postúpili na MS v hokeji do štvrťfinále, kde do roku 2021 chýbali 6 rokov (v roku 2020 sa svetový šampionát neuskutočnil).

Moje heslo je ‚bezpečnosť je smrť.‘ Nebudeme hrať na istotu. Nebudeme hrať len smerom dozadu. Chce to veľa diskusií a presviedčania, keď sú všetci naučení hrať opatrne. No myslím si, že keď tomu dáte šancu, je to oveľa väčšia zábava pre samotných hráčov. Je to nepochybne väčšia zábava aj pre fanúšikov a práve o to ide…

Ramsay má nedokončenú prácu

Pôvodná dohoda medzi Šatanom a Ramsaym znela na 1-2 roky. Dnes je jasné, že rodák z Ontaria bude viesť národný tím minimálne ďalší rok. Päť rokov pri kormidle slovenskej reprezentácie mu nestačilo.

Keď Ramsay prišiel, úplne zmenil spôsob, ako si vyberať hráčov, spôsob, ako ich trénovať, akým systémom hrať, zmenil všetko. A naši hráči si to podľa mňa užívajú, pretože je veľkou osobnosťou, takže ho rešpektujú a načúvajú mu. Myslím si, že to je dôvod, prečo to funguje,“ zamýšľa sa Miroslav Šatan.

Hoci náš kouč vtipkuje, že už má „100 rokov“ a dlho už trénovať nebude, predsa len sa zaviazal zotrvať pri slovenskom hokeji. Rozhodne to svedčí o jeho ambicióznosti a viere v slovenský hokej.

„Každý rok sme o niečo lepší. Verím, že rastieme. Pred tromi rokmi sme hostili MS v hokeji. Myslím, že sme hrali omnoho lepšie, aké boli naše výsledky… Takže každý ročník zakončím s pocitom, že je tu ešte nejaká nedokončená práca. Takže si poviem, ok, skúsim to ešte raz. A užívam si to tu. Je to môj druhý domov,“ zakončil Ramsay svoje rozprávanie o pôsobení na Slovensku.

Slovenskému fanúšikovi neostáva nič iné len sa tešiť na moment, keď práca Craiga Ramsayho bude dokončená a verme, že bude mať lesk ďalších cenných kovov.