VIDEO: 5 hokejových MS s najväčšou podporou slovenských fanúšikov

4 minúty čítania

V histórii slovenských účastí na hokejových Majstrovstvách sveta nájdete určite aj slávnejšie šampionáty, ako tie, ktoré sú v tomto zozname.

Na týchto piatich však bolo podľa nás najviac cítiť prepojenie hráčov s fanúšikmi priamo na štadióne a práve pri nich boli fanúšikovia tým povestným šiestym hráčom. Zaspomínajte si s nami.

Viedeň 1996

Tenkrát poprvé. Viedeň je zo Slovenska čo by letenkou dohodil a tak sa niet čo čudovať, že úplne prvá účasť Slovenska na MS v hokeji vyvolala na rakúskych diaľniciach masívny výskyt preplnených autobusov Karosa pred každým našim zápasom.

Napriek tomu, že sme boli v A kategórii MS nováčikovia, ambície vôbec neboli malé.

Za všetko hovorí pokrik My Slováci máme na to, vyhrajeme isto zlato, ktorý otriasal tribúny vo Viedni v každom našom zápase. Zlato z toho nakoniec nebolo, ale hokejový svet si musel zvyknúť rátať s našimi hokejistami aj hlasivkami slovenských fanúšikov.

Ostrava 2004

V roku 2004 Slovensko prvýkrát na 2 týždne anektovalo Ostravu. Nápad umiestniť dejisko MS aj do tohto mesta, priniesol Česku dlhé roky neprekonaný rekord v návštevnosti na MS a Slovákom obrovskú domácu podporu v každom zápase.

Papierovo ešte silnejší tím, ako ten z víťazného Goteborgu, prehral prvý zápas až v semifinále. Smolne 2:1 s Kanadou.

Ešte trpkejšie však chutil zápas o tretie miesto s USA, ktorý rozhodovali až samostatné nájazdy. V nich sme prehrali rozhodujúcim gólom obrancu Roacha, ktorý, ako sa sám neskôr priznal, ovláda iba jednu jedinú kľučku. Nuž, dokázal ju použiť v ten správny moment.

 

Bratislava 2011

Hokejové MS prvýkrát pod Tatrami. S čudným maskotom, ale s neopakovateľnou atmosférou a fantastickými divákmi. I keď úprimne, herne sa nám tento šampionát nepodaril a veľa radosti nepriniesol.

Lenže Slovensko je národ hokejový a po poslednom zápase, v ktorom sme porazili Dánsko, sa lúčil Paľo Demitra.

Čaro toho okamihu sa prenieslo zo štadióna na celé Slovensko a navždy urobilo zo smutného šampionátu nezabudnuteľný zážitok. Aj vám akurát vtedy niečo padlo do oka?

Ostrava 2015

Ostrava podruhé, tentokrát s ešte trpkejším koncom. Svetový hokej opäť niekde, kam človek zo Slovenska dorazí skôr, ako mu padne pena na pive a šaman Vújtek na našej lavičke, to je kombinácia, ktorá sľubovala veľké veci.

Žiaľ drvivo sme vyhrávali iba v hľadisku a v bezprostrednom okolí štadióna.

Na ľade to až taká sláva nebola a o štvrťfinále sme zasa raz prišli. Ale aspoň sme opätovne výrazne prispeli k tomu, že sa rekord v návštevnosti vrátil do Čiech, ktorým ho v roku 2014 na rok „ukradol“ bieloruský Minsk. Není za co pánové…

 

Košice 2019

Druhé domáce MS v samostatnej ére sme odohrali opäť pod vedením zámorského trénera, no tentokrát v Košiciach. Craig Ramsey poskladal konkurencie schopný tím.

Lídrami boli skúsení Sekera, Tatar a s reprezentáciou lúčiaci sa Nagy. Energiu dodávali mladíci Černák, Sukeľ či Liška. Po dlhej dobe sme hrali atraktívny a moderný hokej, hráči nechali na ľadovej ploche všetko…no opäť to nestačilo na štvrťfinále.

Tribúny v Košiciach vytvorili takú atmosféru (až na jednu výnimku, po prehre s Kanadou), akú môžu našim hokejistom závidieť všade vo svete.