Tri prekvapenia úvodu sezóny NHL: Vancouver valcuje a Detroit sa zobudil

4 minúty čítania

Mali lepší úvod sezóny, než mohli hokejoví fanúšikovia čakať. NHL je nepredvídateľná súťaž, to vieme. A keďže už má pomaly každý tím za sebou 30 odohraných zápasov, nastáva čas na menšiu analýzu, kto úvodom sezóny prekvapil v dobrom svetle. Vypichli sme trojicu tímov, ktorých úvod sezóny nás prekvapil a rozoberáme dôvody, prečo sa im tak darí.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Prebudovaný Detroit

Za ostatných sedem rokov sa „Červené krídla“ vôbec nepriblížili k play-off priečkam. Práve naopak, tradičná značka figurovala medzi poslednými mužstvami súťaže. Legenda klubu a generálny manažér Steve Yzerman napriek zlým výsledkom nerobil paniku a zdôrazňoval, že Detroit je v prestavbe. Dal jasný signál, že mužstvo bude stavať na mladých draftovaných hráčoch a zmena príde postupne – podľa všetkého je však už tu.

V Detroite sa čoraz hlasnejšie hovorí o play-off a nemožno sa čudovať. Red Wings dosiaľ pendlujú medzi 4. a 8. miestom a určite výrazne prehovoria v bojoch o vyraďovaciu časť. Tím sa zlepšil smerom dozadu a prekvapením obrany je Shayne Gostisbehere pravidelne bodujúci v presilovkách, ktoré hrá Detroit stále trochu retro spôsobom – s dvomi bekmi na modrej čiare.

Yzerman sa nebál urobiť ťažké rozhodnutia a zbaviť sa hráčov ako Bertuzzi, Hronek či Vrána. Naopak, mal skvelý čuch na Alexa DeBrincata, ktorý pravidelne zbiera bod na zápas a do mužstva nečakane dobre zapadol a prvé góly už v červenom drese súka aj Patrick Kane.

„Organizácia prekonala očakávania. Všetci sú si tu blízki a veľmi priateľskí. Je to veľmi pôsobivé a pre mňa je to niečo, čo som o Detroite predtým nevedel,“
– povedal o kabíne Kane pre ESPN

Odpisovaná Arizona

Zmena pôsobiska, mena klubu či hanebne bez štadióna. O Arizone sa koncom minulej sezóny nepísalo práve v najlepšom svetle a špekulovalo sa, či by sa tím nemal presťahovať do Houstonu či Kansasu. Teraz však „Kojoti“ od začiatku sezóny prakticky nonstop figurujú na play-off pozíciách, o ktorých vlani len snívalo.

Veľkú zásluhu má na tom taktika trénera Andrého Tourignyho, ktorý je dostatočne skúsený a do tímu prišiel s kanadským zlatom z vlaňajších MS. Ukázalo sa, že outsidera je schopný pripraviť na ťažké duely a Arizona dokázala pod jeho taktovkou v piatich zápasoch po sebe zdolať ostatných päť víťazov Stanleyho pohára.

Veľmi dôležitým článkom v mužstve je brankár Connor Ingram, ktorý sa bije na diaľku s Camom Talbotom (LA Kings) o pozíciu najlepšieho gólmana ligy. Úspešnosť jeho zákrokov je nad hranicou 92,3 % a svojho konkurenta Vejmelku vôbec nepúšťa medzi tri žrde.

Do úžasnej formy sa dostal Logan Cooley draftovaný v rovnaký rok ako Juraj Slafkovský. No kľúčovým centrom Arizony sa stáva Alexander Keller, ktorý sa nebojí špinavej roboty a bojov o každý puk, z čoho ťaží aj jeho spoluhráč Clayton Keller. Ich chémia na ľade je priam neuveriteľná a pretavuje sa aj do výsledkov Coyotes. Veríme, že časom sa začne dariť aj Milošovi Kelemenovi, ktorý si oblieka dres tímu.

Vancouverský valec

Vlani „Kosatkám“ ušla play-off pozícia, čo bolo celkom prekvapenie. Teraz hovoríme o niečom podobnom, akurát v dobrom duchu. V rámci bodovania sa Vancouver bije s Vegasom o prvú priečku v Západnej konferencii a rovnako aj v celej NHL. Zdá sa, že o pozíciu v play-off sa tím zo západu Kanady vôbec nemusí báť. Naopak, všetci sa boja práve Vancouveru.

Ide o tím s najlepšími individualitami. V priebežnej top 15 najbodovanejších hráčov ligy má Vancouver až štyri mená, teda najviac zo všetkých. Životnú formu má zatiaľ top strelec ligy Brock Boeser a pri vyše tretine gólov Canucks bol J.T. Miller. Tím okolo týchto hráčov je ofenzívnym postrachom, a to najmä čo sa týka protiútokov.

Ako píše portál theprovince.com, Clear Sight Analytics vypočítal, že sa Cans dostanú bežne k trom protiútokom za zápas. A profitujú z toho v štatistike 0,91 očakávaného gólu, čo je najvyššie číslo v súťaži.

„V lete sme venovali veľkú pozornosť tomu, ako sa v tomto ohľade zlepšiť. Veľmi si dávam záležať na pozičnej hre,“
– tréner Rick Tocchet na margo štatistiky –

🇨🇦 POĎTE S NAMI NA NHL 🇺🇸