Toronto Maple Leafs nemá na čo čakať: Ak Stanley Cup nepríde teraz,…

4 minúty čítania

Toronto Maple Leafs patrí v uplynulých rokoch k najlepším tímom celej NHL. Javorovým listom sa však nedarí dosiahnuť svoj hlavný cieľ, ktorým je zisk Stanley Cupu. TML sú v historických tabuľkách v počte pohárov na druhom mieste, no ich čakanie na ovládnutie profiligy je nepríjemne dlhé.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Čakanie, ktoré je už príliš dlhé

Najviac Stanley Cupov v histórii vyhral Montreal Canadiens, konkrétne 24. Historicky je hneď za Habs Toronto Maple Leafs s 13 triumfami NHL. Najlepšiu trojicu uzatvára Detroit Red Wings, ktorý najlepšiu hokejovú ligu vyhral v 11 prípadoch. Maple Leafs ale čakajú na vytúžený grál od sezóny 1966/1967. Áno, počítate správne, to je už viac ako 56 rokov. Zaujímavosťou je, že z víťazného tímu TML sú nažive už iba Dave Keon, Frank Mahovlich, Bob Pulford, Ron Ellis, Pete Stemkowski, Mike Walton a Brian Conacher. To samé o sebe svedčí o tom, ako dávno to bolo.

Prestavba je už dávno hotová

Jeden z najhodnotnejších klubov NHL si prešiel bolestivou prestavbou, vysoko draftoval, menil trénerov aj generálnych manažérov. Momentálne sa dá prehlásiť, že káder Javorových listov je hotový. Lídrami sú ofenzívne hviezdy ako Auston Matthews, Mitchell Marner, William Nylander či kapitán John Tavares. Nesmierne dôležití sú Mark Giordano, Morgan Rielly, ale aj skúsený Jake McCabe. Tréner Sheldon Keefe má nálepku moderného kouča, ktorý sa snaží na hráčov pôsobiť pozitívne a stará sa, aby sa sústredili hlavne na svoje silné stránky.

Generálnym manažérom je po konci Kylea Dubasa momentálne Brad Treliving. Aj uňho sa zdá, že pochopil, že útočná sila, hokejový um a priam dokonalá technika sú v súčasnej NHL na úspech v náročnom play-off málo. Preto medzi sezónami siahol po „tvrďákoch“, ktorí sa neboja nenápadnej práce na ľade a neraz hrajú na hranici pravidiel, ba priam za jej hranou. Reč je o menách ako Tyler Bertuzzi, Max Domi či Ryan Reaves. Spájajú ich nielen skúsenosti a fyzická hra, ale aj túžba vyhrať Stanley Cup.

🇨🇦 Trojzápas NHL v Toronte, Ottawe a Montreale (február)

Auston Matthews x Mitchell Marner
Auston Matthews x Mitchell Marner (zdroj: The Athletic)

Toronto Maple Leafs a pohár: teraz alebo nikdy

Aj keď je to možno prehnané, pre súčasných Maple Leafs je to naozaj teraz alebo nikdy. Hviezdny Švéd William Nylander bude v lete voľným hráčom a neexistuje dôvod, prečo by si nepýtal kontrakt na úrovni 10 a viac miliónov dolárov ročne. To si TML nebudú môcť dovoliť, preto buď niekoho obetujú alebo o Nylandera prídu.

Kontrakty končia viacerým hráčom modro-bielych, spomenúť sa dajú Brodie, Giordano, Klingberg, Gregor, Bertuzzi, Domi, ale aj traja zo štyroch brankárov v kádri. Z gólmanov je podpísaný na dlhšie ako do leta 2024 iba Joseph Woll, Murray, Samsonov aj Jones budú môcť zamieriť inam.

Cieľ je jednoznačný

Maple Leafs majú všetko na to, aby uspeli. V uplynulej sezóne zlomili kliatbu v prvom kole play-off, keď do druhého kola postúpili po 19 sezónach. Tento rok už prvé a druhé kolo budú málo, Toronto skrátka musí ísť ďalej. Ak sa to nepodarí Keefeho bande ani v prebiehajúcom ročníku, dá sa očakávať, že zásahov do kádra bude viacero a ďalšie smerovanie organizácie opäť bude prinajmenšom nejasné.

William Nylander
William Nylander (zdroj: USA Today)

Konkurencia v NHL je obrovská a nie nadarmo sa hovorí, že vyhrať Stanley Cup je vo svete športu zrejme najťažšie. Po trofeji túži nielen Toronto, ale aj Dallas, Carolina, New York Rangers, Bruins z Bostonu či súčasní šampióni Vegas Golden Knights. Maple Leafs v doterajšom priebehu sezóny striedajú lepšie výkony s horšími, ale miestenka do play-off by im ujsť nemala. Tam už je možné všetko. A teda aj to, že sa to Matthewsovi s Marnerom a ostatnými tentokrát skutočne podarí.

🇨🇦 POĎTE S NAMI NA NHL 🇺🇸