TOP prestupy a špekulácie slovenských hokejistov za uplynulý mesiac

Píše Dávid Lech

Hoci sú hokejové súťaže v celom svete pozastavené, manažment jednotlivých klubov vytrvalo pracuje na skladaní kádrov pre nasledujúci ročník. Súčasťou viacerých zaujímavých transferov a prestupových špekulácií sa stali aj slovenskí hokejisti.

Potvrdené prestupy

Marek Čiliak České Budějovice

Zvolenský rodák si v Česku vybudoval kvalitnými výkonmi zvučné meno. Patrí medzi brankárske stálice a zakotvil u nováčika Tisport extraligy – v Českých Budějoviciach. Do nového klubu sa presunul z brnenskej Komety.

„Těším se na to. Ani já ani trenér Václav Prospal nejsme z těch, jimž by stačilo málo, kteří by se spokojili s udržením. Jdu tam něco dokázat.“Marek ČILIAK v rozhovoru o svém novém působišti pro iDnes.cz🗞🎙

Uverejnil používateľ Marek Čiliak Piatok 1. mája 2020

Denis Godla – Litvínov

Slovenského brankára dlho spájali aj s nováčikom z Budějovíc, no napokon bude obliekať dres Litvínova. Bude tak chytať pod trénerom Vladimírom Országhom.

Filip Krivošík –  SaiPa

V rámci fínskej Liigy mení dres útočník Filip Krivošík. Po štyroch sezónach strávených v klube HPK sa rozhodol prijať výzvu v podobe pôsobenia v klube SaiPa. V minulej sezóne si v 57 dueloch na konto pripísal solídnych 23 kanadských bodov.

Na medzinárodnej scéne patril medzi najaktívnejších útočníkov slovenského výberu. A kvalitné výkony mu vyniesli dvojročnú zmluvu od nového zamestnávateľa.

Som rád, že Vám môžem predstaviť môj nový klub Saipa, na ďalšie 2 roky. Verím, že to bude dobrý krok k dosiahnutiu môjho cieľa.

Uverejnil používateľ Filip Krivošík Pondelok 23. marca 2020

Matej Tomek – SaiPa

191 centimetrov vysoký, talentovaný brankár sa po roku strávenom v Dukle Trenčín rozhodol okúsiť kvalitu fínskej Liigy. S tímom SaiPa sa dohodol na ročnom kontrakte s možnou ročnou opciou. V severskom tíme rozšíri výraznú slovenskú enklávu a pripojí sa k trojlístku Mário Grman, Filip Krivošík a Tomáš Záborský.

Mladý gólman si prostredníctvom kvalitných výkonov môže vypýtať šancu v NHL. V zámorí spadá pod organizáciu Philadelphie Flyers, ktorá ho draftovala v roku 2015 v treťom kole z celkovej 90. pozície.

Pavol Skalický – Lukko

Ďalším Slovákom, ktorý v najbližšom ročníku bude brázdiť ľady fínskej najvyššej hokejovej súťaže, je Pavol Skalický. Dôrazný útočník sa po vynikajúcej sezóne v Mladej Boleslavi upísal tímu Lukko Rauma. V útočnej formácii môže vytvoriť nebezpečné ofenzívne duo s krajanom Kristiánom Pospíšilom.

Skalický má za sebou v Česku životný ročník, v ktorom v 51 stretnutiach pozbieral 45 kanadských bodov. S bilanciou 18+27 sa stal siedmym najproduktívnejším hráčom ligy.

Roman Durný – Anaheim Ducks

Výrazný míľnik v kariére dosiahol Roman Durný. Ten už v karanténnom čase v pohodlí svojho domova podpísal nováčikovský kontrakt s Anaheimom Ducks. Stále veľmi mladý 21-ročný gólman bol na drafte 2018 vybratý zo 147. miesta.

V predsezónnom kempe by mal zabojovať o svoje miesto aj v hierarchii kalifornského klubu.

Patrik Koch – Vítkovice
Obranca HC Košice Patrik Koch sa rozhodol po vyše troch rokoch vrátiť k našim západným susedom. Na novej zmluve sa dohodol s Vítkovicami, kde sa bude snažiť zaplátať dieru v defenzíve po odchode skúseného harcovníka Jana Výtiska.

Prestupové špekulácie

Peter Cehlárik – SHL, KHL, NLA

Organizáciu Bostonu Bruins by mohol opustiť aj Peter Cehlárik. Jedna z najväčších hviezd tímu AHL Providence Bruins sa dlhodobo nemôže v nabitej ofenzíve amerického celku usadiť v zámorskej profilige. Ideálnou voľbou by preto mohla byť pre slovenského útočníka zmena klubu.

Okrem boja o miesto v prvom tíme jedného z klubov NHL však spadá pod úvahu aj návrat na starý kontinent. 24-ročný útočník sa pre televíziu TA3 nechal počuť, že možnosťou je prechod do KHL, Švajčiarska či návrat do Švédska.

Adam Jánošík – SHL

27-ročný bek Adam Jánošík by mal v najbližších rokoch prežiť vrchol svojej kariéry. Po pôsobení v slovenskej a českej najvyššej hokejovej súťaži môže vyskúšať kvalitu SHL. Vo Švédsku sa o neho zaujíma celok IK Oskarshamn.

Libor Hudáček– KHL, NLA

Po výnimočnej sezóne v drese Liberca nemá Libor Hudáček na trhu s voľnými hráčmi núdzu o záujemcov o jeho služby. Agilný útočník bol v sezóne 2019/20 tretím najproduktívnejším hráčom českej súťaže.

V ďalšom ročníku by mohol zbierať body vo Švajčiarsku alebo KHL. Záujem má aj Třinec, no Hudáček s veľkou pravdepodobnosťou zvolí pôsobenie v inej lige.

Ďakujem za naj… 2 sezony 🙏 užival som si to #hokejjednabasen🔝👌🏼🐅⚪️🔵 @bilitygrilbc @fanouscibilitygri 👏🏼 budúcnosť budem vedieť najskôr 1.6.

Uverejnil používateľ Libor Hudáček Piatok 24. apríla 2020

Tomáš Zigo, Radovan Bondra, Patrik Bačík– česká Tipsport extraliga

České extraligové kluby sa často obzerajú po posilách zo slovenskej Tipsport ligy. Podľa najnovších informácií patria medzi najhorúcejších kandidátov na zmenu dresu Tomáš Zigo, Radovan Bondra a Patrik Bačík.

Trojlístok obliekal dres bratislavského Slovana. Zdá sa, že bude len otázkou času, kedy sa dohodnú s českými klubmi na nových kontraktoch, keďže naši západní susedia o nich prejavujú eminentný záujem.

Martin Bakoš – Spartak Moskva

Po vydarenom pôsobení v Admiralu Vladivostok si Martin Bakoš môže vyberať z bohatých ponúk. V 61 vystúpeniach v KHL pozbieral 42 kanadských bodov a stal sa najproduktívnejším hráčom tímu. Čoraz viac sa šušká o jeho odchode do moskovského Spartaka, kde by zakotvil po boku slovenského brankára Júliusa Hudáčeka.

Bratislava Capitals vstupuje do EBEL ligy

Na záver ešte jeden slovenský prestup. Tentoraz týkajúci sa celého klubu.

Účastník prvej slovenskej ligy sa dohodol s vedením nadnárodnej EBEL ligy na svojom pôsobení v medzinárodnej súťaži v sezóne 2020/21.

U nováčikov sa po roku prehodnocuje ich prínos pre samotnú ligu. Bratislavský klub však deklaruje dlhodobú víziu pôsobenia v EBEL, kde si bude merať sily s celkami z Rakúska, Maďarska, Česka a Talianska.


FOTO: Michal Eger, hckometa.cz