Top bitky Zdena Cháru: nakladal Čechom, Slovákom a bil sa aj pri premiére

Na čítanie nasledujúceho textu vám stačí 5 minút.
Článok obsahuje 12 videí.

Legendárny slovenský hokejový obranca Zdeno Chára je najvyšším mužom histórie NHL. Obrovský rešpekt na ľade si vybudoval tvrdou prácou a kvalitnými výkonmi. Počas kariéry taktiež vyše 50-krát zhodil rukavice. A neraz súpera vo vzájomnom meraní síl doslova deklasoval.

Zdeno Chára vs. David Kočí, ročník 2007/08

Nemožno začať inak, ako legendárnou pästnou výmenou s českým bitkárom Davidom Kočím. Ten si na Cháru veril. Predtým totiž zložil niekoľko „ťažkých váh“. V súboji svojho Chicaga proti Bostonu sa ale precenil. 206 centimetrov vysoký obor mu uštedril niekoľko presných a tvrdých rán a Kočímu neostávalo nič iné, ako odísť do šatne zašiť svoj zlomený a zakrvavený nos.

Zdeno Chára vs. Jamie Oleksiak, sezóna 2017/18

Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o obyčajnú bitku, v ktorej nepadlo až toľko tvrdých úderov. V prípade Zdena Cháru šlo o heroický výkon. Na ľade totižto strávil nepretržite tri minúty, vrátane dvojminútového oslabenia. Bránil najväčšie hviezdy Pittsburghu Penguins Jevgenija Malkina so Sidneym Crosbym a po vyčerpávajúcej defenzívnej práci musel čeliť 201 centimetrov vysokému a 116 kilogramov vážiacemu tvrdému mužovi Jamiemu Oleksiakovi. Po bitke nasledovalo gesto rešpektu.

Zdeno Chára vs. Evander Kane, sezóna 2018/19

Súboj Bostonu Bruins so San Jose Sharks bol vo februári 2019 veľmi vypätý. Na ľade robil Evanderovi Kaneovi obrovský problém Slovák Zdeno Chára, ktorý doslova dominoval vo viacerých osobných súbojoch. Impulzívneho krídelníka to natoľko „vytočilo“, že po jednom zo stretov so Slovákom zhodil rukavice a napadol kapitána Bruins. Chára po prvotných problémoch prevzal absolútnu kontrolu nad pästnou výmenou a Kaneovi neostávalo nič iné, len sa modliť za čo najskorší príchod rozhodcov.

Zdeno Chára vs. Steve Downie, sezóna 2010/11

Len blázon môže tvrdo atakovať pri mantineli krajana a spoluhráča Zdena Cháru. Steve Downie za hrubosť voči Miroslavovi Šatanovi jednoducho musel zaplatiť. Zdeno Chára si útočníka Tampy Bay Lightning najprv „ťukol“ o mantinel, následne mu niekoľkými tvrdými údermi ukázal, kto je na ľade pánom. Downieho zachránilo jediné – pomoc rozhodcov.

Zdeno Chára vs. Boris Valábik, sezóna 2008/09

Zdeno Chára je správnym kapitánom tímu a ak ide o Boston Bruins, na ľade nepozná priateľa. Presvedčil sa o tom aj Boris Valábik, niekdajší obranca Atlanty Thrashers. Trenčiansky rodák si zmeral sily s dvojmetrovým Slovákom a mal jasne navrch. Obaja hráči ale evidentne nešli do pästnej výmeny naplno. Napriek tomu z toho vznikol zaujímavý súboj ťažkých váh.

Zdeno Chára vs. Brian Boyle, sezóna 2013/14

Pred bránkoviskom New Yorku Rangers vznikla šarvátka a svojich spoluhráčov si prišiel do mely zastať aj kapitán Chára. Vznikla z toho bitka s dôrazným útočníkom Brianom Boyleom. Chára urobil s kanadským forwardom rýchly proces. Hráč Rangers sa zrejme ani nestihol spamätať z toho, že čelí mohutnému súperovi a už bol spacifikovaný niekoľkými tvrdými údermi do hlavy.

Zdeno Chára vs. Hal Gill, sezóna 2003/04

Bitka z čias, keď Zdeno Chára čelil Bostonu Bruins ako súper v drese Ottawy Senators. V sezóne 2003/04 si na nášho hokejistu poriadne veril Hal Gill. Dvojmetrový obranca patril medzi rešpektované persóny a zrejme očakával, že ešte väčší rešpekt si vybuduje, ak na ľad zloží Zdena Cháru. Rozhodnutie pustiť sa do bitky so slovenským obrom zrejme neskôr oľutoval. Nedal mu žiadnu šancu a súboj opanoval.

Zdeno Chára vs. Cédric Paquette, sezóna 2014/15

Vitaj v NHL! Aj takto môže vyznieť mikrosúboj Zdena Cháru so Cédricom Paquettom z Tampy Bay Lightning. Nováčika floridského celku Slovák uzemnil jedným úderom skôr, než by došlo k bitke. Kanadský provokatér chcel nášmu hokejistovi zabrnkať na nervy, no doplatil na tom zinkasovaným knockoutom.

Zdeno Chára vs. Matt Martin, sezóna 2016/17

Bolo by veľmi zaujímavé počuť krátky rozhovor medzi Zdenom Chárom a Mattom Martinom pred bitkou. Kvalitný bitkár Martin sa na ľade pustil do kapitána Bostonu Bruins a uvedomil si to zrejme príliš neskoro. Vystrašená tvár a sklopenie zraku po konfrontácii s Chárom je doslova úsmevná. Chára mu následne uštedril „otcovské“ údery a následne ho položil k ľadu.

Zdeno Chára vs. Matt Martin, sezóna 2018/19

Šancu na reparát dostal Matt Martin o dva ročníky neskôr. Už ako hráč New Yorku Islanders bol omnoho pripravenejší čeliť Chárovým pästiam. Opäť ale ťahal za kratší koniec. Chára mu nedal v pästnej výmene ani len pomyslieť na víťazstvo a v bitke so zdatným súperom úplne dominoval.

Zdeno Chára vs. Tom Wilson, sezóna 2019/20

V decembri 2019 sa Zdeno Chára pobil dvakrát v priebehu dvoch dní. V súboji proti Washingtonu Capitals zhodil rukavice s Tomom Wilsonom. Známy provokatér dokonca dostal kapitána Bostonu na kolená. „Big Z“ aj túto situáciu ustál a napokon sa mu podarilo dostať súpera na ľad. O deň neskôr si v súboji s Tampou Bay Lightning vybavoval staré účty z play-off 2019 s Patrickom Maroonom.

Zdeno Chára vs. Tony Mohagen, sezóna 1996/97

Absolútny bonbónik na záver v podobe bitky z minulého milénia. Mladík Zdeno Chára sa nebál pustiť do bitky ešte počas kariéry v nižšej WHL. Prvá zámorská sezóna a hneď z toho bolo 120 trestných minút v 49 zápasoch. Už od začiatku kariéry to bol tvrdý, ale zväčša férový a spravodlivý hokejista. Do tanca ho vyzval Kanaďan Tony Mohagen, ale dopadol najhoršie, ako mohol. Po tvrdom KO spadol na ľad ako podťatý. Zísť z hracej plochy dokázal iba s pomocou rozhodcov a spoluhráčov.

***

Ako vyzerajú výlety na NHL s HokejTour.sk? Pozrite si harmonogram zájazdov, alebo fotoarchív príbehov na našom Instagrame.