Tatar je piaty. Ktorí Slováci už hrali za Colorado?

3 minúty čítania

Zraky hokejových fanúšikov sa počas týchto dní upierajú do Colorada. S Avalanche totiž podpísal zmluvu slovenský útočník Tomáš Tatar. Po boku veľkých hviezd bude mať veľkú šancu zabojovať o Stanley Cup. Ani zďaleka nebude prvým Slovákom, ktorý si oblečie dres tímu z Denveru. Z tých doterajších sa buď stali ikony klubu, alebo sa veľmi rýchlo porúčali.

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram Tik-Tok

Lavíny z Colorada pôsobia v NHL od roku 1995, predtým sme ich poznali ako Quebec Nordiques. Zaň nastupovalo slávne trio bratov Šťastných. Traja súrodenci boli hlavnými hviezdami kanadského celku, ktorý sa následne presunul na stredozápad USA.

Jaroslav Obšut

Po zmene názvu tímu bol dnes už bývalý pravý obranca prvým hokejistom, ktorý si zahral v denverskej aréne. Často sa na to zabúda, pretože za Colorado, žiaľ, odohral len tri súťažné duely v NHL. Následne putoval na farmu. S hráčmi ako Joe Sakic, Rob Blake či Adam Foote mal výborný vzťah, no veľa šancí nedostal. Napriek tomu, že mu to bolo sľúbené.

Jaroslav Obšut bol v Colorade len krátko. Foto: SME

„Bolo to tak, že (vtedajší) kouč Bob Hartley povedal, že ak sa prehrá zápas, dá mi príležitosť. Neuspeli sme a vyhlásil, že obrancovia hrali dobre, takže defenzívna sa nezmenila. Tri mesiace som sedel na tribúne a následne som agentovi povedal, aby ma radšej poslali do AHL, pretože to začínalo byť ťažké psychicky,“
vyspovedal sa pre sukophockey.me.

Marek Svatoš

Mareka Svatoša si vybrali Avalanche ako útočnú posilu v roku 2001 v drafte v siedmom kole. V nováčikovskej sezóne nastúpil za svoj tím len štyrikrát, no stihol dať dva góly. Sezónu potom strávil na farme a v tej ďalšej mal už bilanciu 32+18. V Colorade bol veľkou hviezdou, kým ho neskolili zranenia.

Zdroj: NHL.com – Marek Svatoš bol ikonou Colorada.

„Mám výborné spomienky (na Colorado). Začínal som tam, odohral som tam sedem sezón. Výborný kolektív, dobré vedenie. Prešiel som cez pár trénerov a všetci boli v pohode. Ku koncu sa mi nedarilo, ako by som si predstavoval a z toho nasledoval aj odchod. Nemám nič, len dobré spomienky,“
hovoril ešte roky dozadu pre Eurolanche.

Žiaľ, príbeh Mareka Svatoša nemal šťastný koniec, keďže košický rodák v roku 2016 zomrel na predávkovanie.

Peter Budaj

Niekdajší slovenský gólman nastúpil v NHL celkovo do 375 zápasov. Drvivú väčšinu z nich to bolo práve v drese Colorada (2005-2011). Až tri sezóny tu bol brankárskou jednotkou a jeho ikonické zákroky si viacerí pamätajú dodnes. Celkovo sa v NHL pýši úspešnosťou 90,4 %. V bojoch o Stanley Cup sa mu, žiaľ, nedarilo a v play-off si zachytal len v štyroch dueloch.

Peter Budaj bol jednotkou Colorada tri sezóny. Foto: NHL.com

„Bola Božia vôľa, že chlapec z Banskej Bystrice sa dostal až tak ďaleko. Skúsil som si to, po čom som túžil, a vydržal 13 rokov,“
opisoval Budaj pôsobenie v zámorí podľa SME.

V roku 2021 ho Colorado povolalo, aby sa vrátil do tímu a dohliadal na vývoj brankárov, čo Slovák neodmietol, a tak sa jeho meno stále intenzívne spája s Avalanche.

Marko Daňo

Daňo mal v roku 2018 veľmi turbulentné obdobie. Najprv ho na waiver listinu zaradil Winnipeg Jets, následne sa presunul do Colorada. Čakalo sa, že sa mu bude dariť viac, no zdržal sa tu iba na osem zápasov. Nebodoval, pripísal si len jednu mínusku a opäť bol na waiver listine. Po boku hviezd Marko Daňo nepovstal a vrátil sa do Winnipegu.

Marko Daňo hral za Avalanche len 8 duelov. Foto: NHL.com

„Mrzí ma, že som v Colorade nedostal väčšiu šancu. Nešlo mi to až tak ľahko a nemal som ani hernú prax. V zápasoch som sa napokon snažil spraviť niečo možno až navyše,“
analyzoval pre Nový Čas.

Zdá sa, že v Colorade sa dosiaľ Slováci vždy buď stali hviezdami tímov (Budaj či Svatoš), alebo sa porúčali extrémne rýchlo. Do ktorej skupiny sa pridá Tomáš Tatar, ikonicky prezývaný aj Tuna či Trto? To by mohli ukázať už prvé zápasy NHL, na ktorých sa zúčastní aj HokejTour.

POĎTE S NAMI NA NHL