Takto by mohla vyzerať ‚nadupaná‘ zostava Slovenska na ZOH 2026

4 minúty čítania

Hráči NHL prostredníctvom asociácie NHLPA tlačia na zámorskú profiligu. Chcú sa opäť zúčastňovať elitných medzinárodných turnajov na čele so Zimnými olympijskými hrami. V článku sme sa pozreli na to, ako by mohla vyzerať najsilnejšia možná zostava Slovenska v roku 2026.

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram Tik-Tok

Čaká Slovákov „tím Európy“?

Zimným olympijským hrám 2026 v talianskom Miláne predchádza Svetový pohár, ktorý plánuje pravidelne organizovať NHL. Aktuálne sa ráta s jeho organizáciou v roku 2025. Podľa vicekomisára NHL, Billa Dalyho, by program medzinárodných turnajov s účasťou najväčších hviezd mal vyzerať nasledovne:

2025 – Svetový pohár
2026 – Zimné olympijské hry
2028 – Svetový pohár
2030 – Zimné olympijské hry

Žiaľ, Slovensko v poslednom desaťročí nedisponuje dostatočnou kvalitou a rovnako ako pri poslednom Svetovom pohári (2016) budú na najbližšom medzinárodnom podujatí NHL najlepší Slováci s veľkou pravdepodobnosťou súčasťou tímu Európy.

Pod piatimi olympijskými kruhmi by už slovenský národný tím chýbať nemal. Pozreli sme sa na to, ako by mohla vyzerať papierovo najkvalitnejšie zloženie slovenskej reprezentácie v roku 2026.

Brankári: Slovensko staví na skúsenosti

Patrik Rybár – Adam Húska – Matej Tomek

Tímovou jednotkou nášho národného tímu by mohol byť Patrik Rybár. Na ZOH 2026 bude mať 32 rokov a pýšiť sa môže bohatými skúsenosťami zo zámoria, fínskej Liigy či KHL. V každej zo spomínaných líg dosahoval kvalitné výkony. Nemožno zabudnúť na ZOH v Pekingu, kde mal leví podiel na zisku bronzu.

Patrik Rybár, FOTO: TASR/AP

O miesto v bránkovisku sa s určitosťou pobijú aj Adam HúskaMatej Tomek. Prvý menovaný sa etabluje ako kvalitný brankár v KHL, Tomek sa po ročnej fínskej anabáze pobral do Česka, kde sa od neho očakáva veľa.

Možní náhradníci: Adam Gajan, Samuel Hlavaj, Denis Godla, Stanislav Škorvánek, Šimon Latkóczy

Je náročné predpovedať, akým smerom sa bude v najbližších rokoch uberať kariéra talentovaného Adama Gajana či Samuela Hlavaja, ktorý sa vo výbornom svetle ukázal na tohtoročných MS v hokeji. S päticou Gajan, Hlavaj, Godla, Škorvánek a Latkóczy tak rátame ako so žolíkmi, ktorí v prípade výraznejšieho kariérneho progresu môžu prehovoriť do nominácie v roku 2026.

Obrancovia: Na olympiádu s elitnou defenzívou

Martin Fehérváry – Šimon Nemec
Samuel Kňažko – Erik Černák
Patrik Koch – Peter Čerešňák
Martin Gernát

Defenzíva Slovenska by mala spĺňať svetové parametre. Šimon Nemec by mal v roku 2026 patriť medzi hviezdy v rámci ofenzívnych bekov, Samuel Kňažko by mal byť stálou súčasťou tímu NHL a Martin FehérváryErikom Černákom už teraz patria medzi veľmi platných zadákov zámorskej profiligy.

Šimon Nemec, FOTO: profimedia.sk

V treťom obrannom páre by mohol figurovať defenzívíne ladený Patrik Koch, ktorý tento rok bojuje o miesto v NHL v Arizone Coyotes a skúsený reprezentant Peter Čerešňák. Rolu siedmeho obrancu by mohol napĺňať skúsený Martin Gernát, ktorý bude mať v čase olympiády 32 rokov.

Možní náhradníci: Mislav Rosandič, Martin Marinčin, Mário Grman, Christián Jaroš 

Je takmer nemožné predpovedať, akú výkonnosť a klubovú situáciu budú mať naši hokejisti o necelé tri roky. Rolu môžu zohrať aj zranenia. Medzi bekov, ktorým ale môže ostať pri nominácii v rukách „čierny Peter“ patria Mislav Rosandič, Martin Marinčin, Christián Jaroš či Mário Grman.

Do hernej koncepcie môže realizačnému tímu zapadať aj František Gajdoš, Michal Ivan, Adam Jánošík, Daniel Gachulinec či mladík Maxim Štrbák.

Útočníci: To najlepšie, čo slovenský hokej ponúka

Cehlárik – Hrivík –Slafkovský
Ružička – Krištof – Regenda
Tatar – Dvorský – Sýkora
Kelemen – Čacho – Okuliar
Chromiak

Najväčšou hviezdou slovenskej ofenzívy by mal byť v roku 2026 Juraj Slafkovský, od ktorého sa očakáva, že bude elitným krídelníkom Montrealu Canadiens. Bohaté skúsenosti do prvej útočnej formácie vnesie zohratý tandem Cehlárik – Hrivík.

Peter Cehlárik a Marek Hrivík, FOTO: profimedia.sk

V druhej lajne by mohli nastupovať na krídlach pracovití a dobre stavaní Adam Ružička s Pavlom Regendom, ktorých herný štýl narobí súperom veľké nepríjemnosti. Z pozície centra by im sekundoval spoľahlivý Michal Krištof.

Tretia útočná formácia by mala nastupovať proti nižším formáciám súpera, čo by mohlo vytvoriť priestor pre úderku v zložení Tatar – Dvorský – Sýkora. Skúsenosti Tatara doplnené o vysoké hokejové IQ každým rokom sa zlepšujúceho Dalibora Dvorského a agilného Sýkoru by mohli tvoriť mimoriadne efektívny a produktívny útok.

Miesto v zostave v štvrtej formácii je dva a pol roka pred turnajom náročné predpovedať, no vzhľadom k hernému štýlu a smerovaniu kariéry by sa v ňom mohli presadiť krídelníci Miloš Kelemen s Oliverom Okuliarom. V strede útoku sa zíde rýchlik Viliam Čacho.

V roli trinásteho útočníka by mohol nastupovať Martin Chromiak. Ofenzívny potenciál mladého krídelníka na čele s presilovkou ‚delovkou‘ z ľavého kruhu môže nájsť uplatnenie proti vybraným súperom.

Na olympiádu môžu pomýšľať desiatky ďalších útočníkov

Možní náhradníci: Samuel Honzek, Filip Mešár, Maroš Jedlička, Róbert Lántoši, Marián Studenič, Richard Pánik, Marko Daňo

Richard Pánik, FOTO: SITA

Hoci by na ZOH v Taliansku cestovali najlepší slovenskí útočníci, len ťažko sa budú môcť porovnávať s ofenzívnymi formáciami najväčších favoritov turnaja. Pri tvorbe tímu tak bude veľmi dôležité okrem aktuálnej formy aj to, ako budú zapadať do herných plánov trénera.

Preto sa v nominácii pokojne môžu ocitnúť aj Samuel Honzek, Filip Mešár, Maroš Jedlička, Róbert Lántoši či Marián Studenič s bratmi Kristiánom a Martinom Pospíšilovcami.

Ďalšími adeptmi na štart v Miláne sú s určitosťou skúsení útočníci Richard Pánik, Libor Hudáček, Tomáš Jurčo či Marko Daňo. Mimo hru rozhodne nebudú ani ďalší hokejisti so skúsenosťami z medzinárodnej scény: Adrián Holešinský, Andrej Kollár, Adam Liška, Michal Roman, Pavol Skalický, Matúš Sukeľ či Alex Tamáši.

Sleduj najväčšie slovenské hokejové talenty priamo v akcii
vo švédskom Göteborgu na juniorských MS 2024.