Šťastný riskoval život, aby si zahral v NHL. Lepší bol už len Gretzky

5 minút čítania

Keď mu priložili zbraň k hlave, pohár trpezlivosti pretiekol. Peter Šťastný sa rozhodol opustiť Československo a doslova utiekol za „veľkú mláku“. V Kanade našiel nový domov a v 80. rokoch v najlepšej hokejovej lige sveta zbieral viac bodov ako slovenský útočník len Wayne Gretzky.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Byť druhým je veľká sláva

Spomedzi šesťdesiatky najproduktívnejších hráčov histórie NHL majú len dvaja hokejisti odohraných menej ako 1000 stretnutí. Mario Lemieux a Peter Šťastný. Slovenský útočník pozbieral v 977 zápasoch úchvatných 1239 kanadských bodov za 450 gólov a 789 asistencií, čo stačí na 40. pozíciu v historickej produktivite.

V 80. rokoch bol s 1059 bodmi v 749 stretnutiach druhým najproduktívnejším hráčom NHL za nedostihnuteľným Wayneom Gretzkym s 1842 bodmi.

„Teraz je to to najlepšie tvrdenie, prečo ostať slávnym. Nikto nechce byť druhý, ale toto je výnimka. Byť druhý za najlepším hráčom všetkých čias,“
usmieval sa v rozhovore pre The Athletic Peter Šťastný.

Práve renomovaný portál zaradil rodáka z Bratislavy na 56. miesto v rebríčku najlepších hokejistov modernej éry NHL (od 1967).

Zdroj: nhl.com – Anton a Peter Šťastní

Dych berúci príbeh ako z kasového trháku

V NHL začal pôsobiť od sezóny 1980/81. Šlo o dramatický útek z komunizmom zasiahnutého Československa. Nesympatizoval s režimom, ktorý si poriadok vynucoval prostredníctvom tyranie a obmedzovaním slobody. „Priložili mi zbraň k hlave a povedali ‚Bude lepšie ak budeš robiť to, čo ti povieme. Inak si nezahráš za národný tím.‘

V tom čase bolo reprezentovať obrovská prestíž. Keď Petrova manželka Darina otehotnela, nastal zlom v Petrovom zmýšľaní. „Vravel som si: Chcem, aby sa moje deti narodili do tohto systému?“ Oslovil brata Antona s tým, že pri prvej možnej príležitosti utečú.

Turnaj v rakúskom Innsbrucku bol dokonalou príležitosťou. Všetko už bolo dohodnuté s predstaviteľmi Quebecu Nordiques, ktorí sa postarali o ich bezpečný transport do Kanady. Petrovi Šťastnému kanadské mesto učarovalo počas Kanadského pohára 1976. Podľa vlastných slov mal možnosť hrať aj za Philadelphiu, Calgary alebo New York Rangers. Aj vďaka draftu brata Antona Quebecom sa rozhodli pre miestny celok Nordiques.

Zdroj: hokejportal.net/foto: Bruce Bennett Studios – Peter Štastný v drese Kanady

Jeho existenciu doma vymazali

Útek sa podaril, no neostalo to bez odozvy. Jeho rodina bola prenasledovaná a perzekuovaná. Brata Mariána úplne izolovali a zakázali mu hrať hokej. Otec bratov Šťastných prišiel o prácu.

Akonáhle opustil Československo, postarali sa o to, aby meno „Šťastný“ doslova zmizlo zo zemského povrchu. Prepísali sa všetky dostupné štatistiky a v médiách nedostával žiadny priestor. Keď Kanada so Šťastným v zostave na Canada Cupe 1984 porazila Československo 7:2 a konečné skóre stanovoval práve slovenský útočník, v televíznom prenose nastalo obrovské ticho. V novinárskych reportoch Kanaďania síce vyhrali 7:2, no vedených mali strelcov šiestich gólov. Meno Petra Šťastného chýbalo.

„Hral som proti množstvu chlapov, ale dvaja hráči, proti ktorým sa mi hralo najťažšie boli Messier a Peter, pretože boli jednoducho neskutočne dobrí a hrali fyzicky.“
– Wayne Gretzky –

Najlepšiu ligu sveta vzal útokom

Peter Šťastný si miesto v reprezentácii Kanady v roku 1984 vybojoval vďaka fantastickým výkonom v drese Quebecu Nordiques. V nováčikovskej sezóne pozbieral 109 kanadských bodov a získal Calder Trophy pre najlepšieho nováčika NHL.

O sezónu na to si vytvoril kariérne maximum so 139 kanadskými bodmi v 80 stretnutiach (46+93). V prvých ôsmich sezónach v zámorskej profilige sedemkrát pokoril stobodovú hranicu. Po roku sa do Quebecu presťahoval aj Marián Šťastný a spoločne s bratmi Petrom a Antonom vytvorili jednu z najúdernejších a najobávanejších útočných formácií histórie NHL.

Trio bratov Šťastných zmenilo situáciu. Peter bol vždy elitný hráč a prevyšoval mnohých, no ani jeho bratia nebolí vôbec zlí. Okamžite spravili Quebec lepším tímom,“ spomína pre The Athletic center odvekého rivala Nordiques, Guy Carbonneau z Montrealu Canadiens.

Zdroj: vault.si.com – Wayne Gretzky

Herná kvalita neodzrkadľovala mediálny záujem

Peter Šťastný bol po piatich rokoch menovaný kapitánom Quebecu Nordiques. Neskôr si zahral aj za New Jersey Devils a St. Louis Blues. Svojho času – minimálne z hľadiska produktivity – bol v NHL lepší len Wayne Gretzky.

Napriek tomu sa mu s odstupom času nevenuje toľko pozornosti, ako iným hokejovým legendám. Vzhľadom k jeho životnému aj hokejovému príbehu vyznie 56. miesto vo výbere najlepších z najlepších sporne. Tak či onak. Slovensko má popri často spomínaných elitných hráčoch, akými sú Marián Hossa, Zdeno Chára či Peter Bondra obrovský diamant skrytý aj v hokejovej minulosti Petra Šťastného.

Peter Šťastný však mediálnej pozornosti neprikladá veľký význam. Svoj rozhovor pre TheAthletic ukončil slovami:

„Nazývam sa najpožehnanejšou a najšťastnejšou osobou na planéte Zem. Moje najväčšie víťazstvo je moja rodina. Moja nádherná manželka, krásne deti, moje vnúčatá.“

👉 Prečítajte si: 18 dôkazov, ktoré potvrdzujú fenomenálnosť Mariána Hossu