Stanley Cup – história najslávnejšej hokejovej trofeje sveta (II. časť)

3 minúty čítania
Autor: Braňo Hujo

V druhej časti nášho blogu o histórii najslávnejšej hokejovej trofeje sveta si priblížime niekoľko pozoruhodných príbehov z jej „života“.

Sledujte naše sociálne siete, kde Vám prinášame hokejové zaujímavosti z pohľadu fanúšikov.
Facebook Instagram.

Oficiálne existujú Stanleyho poháre tri. Neoficiálne sa hovorí ešte o niekoľkých kópiách. Preukázateľne však jestvuje len ten originálny, uložený v múzeu, ten, ktorý sa aktuálne predáva víťaznému tímu a jeho kópia, ktorá slúži na cestovanie za hráčmi po rôznych krajinách sveta.

Preskákal si už toho mnoho

Na jeden prstenec sa vojde 13 klubov s hráčmi, a tak sa po čase musia prstence obmieňať. Zaujímavé je tiež to, že rytec nemá na vyrytie mien veľa času, a tak je v menách hráčov, ale aj klubov, dosť chýb. Napr. v roku 1972 vyhral Stanley Cup klub Bqstqn Bruins, v roku 1981 New York Illanders, no a chudák Adam Deadmarsh, ktorý ho vyhral s Coloradom bol na pohári vyrytý ako Deadmarch. Spolu s ním sa takejto „pocty“ dostalo aj Mannymu Legacemu (Lagace) či Ericovi Staalovi (Staaal), tieto chyby sú však už opravené.

👉 Prečítajte si: Stanley Cup – história najslávnejšej hokejovej trofeje (I. časť)

Párkrát sa už stalo, že sa trofej pri oslavách poriadne poškodila. Známy je najmä prípad z roku 1962, kedy originálnu trofej hráči Toronta poškodili natoľko, že ju museli dať na vlastné náklady opraviť. O rok nato však už radšej vznikol duplikát. Najrozsiahlejšiu opravu pohár zažil v roku 1999, keď ho pri oslave chlapcov z Dallasu Stars Guy Carbonneau vyhodil z okna. Podobne sa k poháru zrejme zachovali aj hokejisti Tampy Bay minulý rok, keď médiá obehli fotky zničenej punčovej misy.

Slovenské pirohy podávané v Stanley Cupe

Takisto sa Stanley Cup už niekoľkokrát stratil, v roku 1906 ho hráči zabudli u fotografa a jeho matka v ňom určitý čas pestovala kvety. Inokedy autobus s hráčmi Montrealu dostal defekt a kým ho opravili, Stanley Cup bol vyložený vonku. Tam ostal aj po odjazde autobusu. Našťastie si naň niekto spomenul a vrátili sa poň. Viackrát ho oslavujúci hráči hodili do rieky, raz aj do zmrznutej, plával v bazéne a jedlo sa z neho množstvo jedál (aj pirohy zásluhou Mariána Hossu). Viacerí z neho kŕmili zvieratá, no a aby toho nebolo málo, nejeden hokejista v ňom nechal pokrstiť svoje dieťa.

V poslednom období sa celkom darilo klubom, ktoré ešte pohár nikdy nevyhrali, no stále ostáva dosť organizácii, ktoré o ňom iba snívajú. Pocit zo zdvihnutia Stanley Cupu ešte nikdy nezažili Buffalo Sabres, Columbus Blue Jackets, Florida Panthers, Minnesota Wild, Nashville Predators, Ottawa Senators, Phoenix Coyotes, San Jose Sharks, Vancouver Canucks, Winnipeg Jets, Seattle Kraken a Vegas Golden Knights. Najdlhšie naň však aktuálne čakajú v Toronte, od roku 1967.

A nedočkajú sa ani tento rok. Vyhrá ho totiž jeden z dvojice Colorado Avalanche – Tampa Bay Lightning. Colorado má na konte dva poháre, Tampa už tri. Kto bude úspešnejší tentokrát?

ODPORÚČAME: Na našom webe nájdete kompletnú ponuku hokejových zájazdov aj na zápasy NHL.