Slovenský október v zámorí: Väčšiu radosť robí AHL ako NHL

4 minúty čítania

Za nami je prvý mesiac novej sezóny 2023/24. Slovenskí hokejisti robia fanúšikom väčšiu radosť v AHL, ako v kvalitnejšej NHL. Ako sa im darilo v októbri?

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Ružička preberá žezlo najlepšieho slovenského útočníka v NHL

7 zápasov, 2 góly, 2 asistencie, 4 kanadské body

Adam Ružička vstúpil do novej sezóny vo výbornej forme. V štyroch stretnutiach pozbieral štyri kanadské body za bilanciu 2+2. Dostával priestor na presilových hrách, kde pozbieral dva body a v trápiacom sa celku Calgary Flames patril medzi najlepších hráčov. V rozlete ho zbrzdilo zranenie ramena, ktoré si privodil po strete s Jimmym Veseym z New Yorku Rangers.

Tatar bodoval, no v novom tíme sa stále hľadá

8 zápasov, 0 gólov, 4 asistencie, 4 kanadské body

Tomáš Tatar spomedzi piatich slovenských hráčov v NHL dostával na ľade najnižší priestor. Priemerne v októbri odohral 12 minút a 15 sekúnd za zápas. A hoci si držal priemer pol bodu na zápas, s jeho výkonmi zatiaľ nepanuje veľká spokojnosť. Na bránu vyslal len jednu jedinú strelu a v úvode novembra dokonca sledoval zápas denverského celku z tribúny ako zdravý náhradník. Najčastejšie nastupoval v druhej útočnej formácii.

Slafkovský terčom obrovskej kritiky

9 zápasov, 0 gólov, 1 asistencia, 1 kanadský bod

Najhoršia draftová jednotka histórie. Aj takto býva zo strany fanúšikov Montrealu Canadiens v posledných dňoch označovaný Juraj Slafkovský. Slovenský talent odštartoval sezónu dobre. V prvom zápase si pripísal na konto bod za asistenciu a po boku centra Kirbyho Dacha predvádzal sľubné výkony. Po zranení Kanaďana ale jeho výkonnosť upadla a čoraz viac sa šušká o tom, že nepresvedčivý herný prejav vyústi v jeho preradenie do AHL.

Fehérváry zatiaľ nebodoval

8 zápasov, 0 kanadských bodov

Washington Capitals sa herne trápi a patrí medzi najslabšie tímy Východnej konferencie. Na nevýraznú výkonnosť tímu dopláca aj Martin Fehérváry, ktorý čaká na prvý bod v novej sezóne. Zahral si už aj v treťom obrannom páre, no čoraz častejšie je opätovne nasadzovaný v prvej dvojici s Johnom Carlsonom.

Černák sa dostáva do tempa

9 zápasov, 0 kanadských bodov

Erik Černák v úvode ročníka nedostával príliš veľa priestoru, no každým zápasom sa dostával do lepšej a lepšej formy. Je neoddeliteľnou súčasťou oslabenia tímu Bolts. Slovenský bek má leví podiel na úspešnej hre floridského tímu v početnej nevýhode. Tampa Bay sa v októbri pýšila ôsmym najlepším oslabením v NHL.

AHL prináša slovenským priaznivcom väčšiu radosť

Slovenskí hokejisti boli oveľa viac vidieť v AHL. Viacerí z nich si výkonmi a produktivitou neoblomne pýtali pozvánku do prvých tímov.

Regenda, Pospíšil a Studenič lídrami svojich tímov

Pavol Regenda: 6 zápasov, 5 gólov, 2 asistencie, 7 kanadských bodov
Martin Pospíšil: 6 zápasov, 3 góly, 3 asistencie, 6 kanadských bodov
Marián Studenič: 6 zápasov, 3 góly, 4 asistencie, 7 kanadských bodov

Útočníci Pavol Regenda, Martin Pospíšil a Marián Studenič sa od začiatku novej sezóny AHL zaradili medzi najdôležitejšie persóny svojich klubov.

Pavol Regenda bol najlepším strelcom San Diego Gulls. V šiestich stretnutiach sa strelecky presadil päťkrát a v tímovej ankete bol vyhlásený za najlepšieho hráča mesiaca.

Martin Pospíšil z Calgary Wranglers nastúpil do šiestich duelov, v ktorých si udržal priemer bodu na zápas. Na konto si pripísal tri presné zásahy a rovnaký počet gólových prihrávok. V konkurencii ďalších talentovaných útočníkov si obhájil miesto a odmenou mu bolo povolanie do prvého tímu Calgary Flames.

Marián Studenič v novej sezóne pravdepodobne bojuje o zotrvanie v zámorí v tíme Coachella Valley Firebirds. V októbri dal naplno vyniknúť ofenzívnemu inštinktu a s priemerom vyše bodu na zápas patril medzi lídrov ofenzívy farmy Seattlu Kraken.

Mladíci zbierajú cenné skúsenosti

Martin Chromiak: 7 zápasov, 2 góly, 2 asistencie, 4 kanadské body
Miloš Kelemen: 6 zápasov, 1 gól, 2 asistencie, 3 kanadské body
Jakub Demek: 7 zápasov, 1 gól, 2 asistencie, 3 kanadské body
Adam Sýkora: 7 zápasov, 0 gólov, 2 asistencie, 2 kanadské body

Cenné skúsenosti v AHL zbierajú mladé prospekty Martin Chromiak, Jakub Demek a Adam Sýkora. Prvý menovaný sa v tíme Ontaria Reign v októbri prezentoval dvomi presnými zásahmi. Jakub Demek zaznamenal prvý gól v profesionálnej kariére a Adam Sýkora naďalej zdokonaľuje hru na farme New Yorku Rangers, kde by si v budúcnosti mohol nájsť miesto v tretej či druhej útočnej formácii. Na šancu v tíme Arizony Coyotes trpezlivo čaká Miloš Kelemen.

Slováci, ktorí čakajú na výraznejšiu šancu ukázať sa

Šimon Nemec: 2 zápasy, 0 gólov, 1 asistencia, 1 kanadský bod
Samuel Kňažko: 1 zápas, 0 gólov, 1 asistencia, 1 kanadský bod
Filip Mešár: 2 zápasy, 0 gólov, 1 asistencia, 1 kanadský bod
Patrik Koch: 0 zápasov

Obrancovia Samuel Kňažko a Patrik Koch v AHL nedostávajú veľa priestoru. Patrik Koch v októbri márne čakal na debut v AHL. Filip Mešár podobne ako jeho krajan sledoval väčšinu stretnutí Lavalu Rocket ako zdravý náhradník až bol napokon preradený do juniorskej OHL. Samuel Kňažko nastúpil do jedného zápasu Clevelandu Monsters, v ktorom si na konto pripísal jednu asistenciu.

V odlišnej situácii sa ocitol Šimon Nemec, ktorý mal v Utice Comets patriť medzi najväčšie osobnosti tímu, no v úvodnom stretnutí sezóny sa zranil. Do hry sa vrátil po dvojtýždňovej nútenej pauze. Štatistiky v októbri tak rozšíril len o jeden bod za asistenciu. Ak slovenský obranca zostane zdravý, možno očakávať, že v novembrovom súhrne bude patriť medzi najproduktívnejších Slovákov v AHL a možno budeme písať aj o jeho debute v zámorskej profilige.

🇨🇦 POĎTE S NAMI NA NHL 🇺🇸