Slovenský november v NHL: Pospíšil šokoval zrejme aj seba samého

4 minúty čítania

Máme za sebou druhý mesiac aktuálnej sezóny NHL 2023/2024. Ako sa darilo slovenským hokejistom počas novembra? Prinášame súhrn toho, kto potešil i sklamal.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Pospíšilov zámorský sen

11 zápasov, 3 góly, 2 asistencie, 5 kanadských bodov

Debut útočníka Martina Pospíšila bol ako z veľkej knihy. Začiatkom novembra nastúpil v drese Calgary do zápasu proti Seattlu a strelecky sa presadil už po 14 minútach. Gól dal následne aj proti Torontu či NY Islanders a platný bol aj v iných aspektoch hry. Na bránku súpera vystrelil 32-krát a rozdal takmer rovnaký počet bodyčekov (31). Pospíšil odohral v priemere 13,5 min na zápas a s piatimi kanadskými bodmi zažíva priam debut snov, ktorý posunul 24-ročného zakončovateľa už do druhej formácie.

Ružička dopĺňa svojho kolegu

10 zápasov, 1 gól, 1 asistencia, 2 kanadské body

V októbri bol Adam Ružička najlepším slovenským strelcom v NHL. Počas novembra vynechal prvé dva zápasy Flames pre zranené rameno a 10-zápasové bodové suchoty prelomil až koncom novembra proti Dallasu, kedy dal gól aj asistoval pri výhre 7:4. Spolu s Pospíšilom je tak najlepším slovenským strelcom a slovenská légia v Calgary maká naplno. Obaja pritom môžu ukázať ešte oveľa viac.

Slafkovský sa zlepšuje, ale…

13 zápasov, 2 góly, 4 asistencie, 6 kanadských bodov

Najproduktívnejším Slovákom novembra bol mladý Juraj Slafkovský. Gólovo sa draftová jednotka presadila proti St. Louis i Bostonu, žiaľ, ani raz to neznamenalo víťazstvo jeho Montrealu. Fanúšikovia Canadiens sú naňho stále prísni a neraz zaznejú ohlasy o tom, že 19-ročný Košičan nedokáže odohrať dva dobré zápasy po sebe. Ani počas novembra sa mu nepodarilo bodovať vo viac dueloch v šnúre, avšak kanadskí novinári si všímajú jeho skvelú chémiu s Coleom Caufieldom a tiež píšu, že postupne sa zlepšuje.

Tatar stále čaká na gól

11 zápasov, 4 asistencie, 4 kanadské body

V dvoch novembrových dueloch bol Tomáš Tatar mimo zostavy Colorada. Skúsený útočník sa po presune k jednému z top favoritov na Stanley Cup stále strelecky trápi – gól dal naposledy ešte 2. mája. Skvelo mu však vyšiel duel na ľade Seattlu, kde zaznamenal dve asistencie a po jednej pridal aj proti Anaheimu či Tampe Bay. Sám tvrdí, že si zvyká na odlišný systém hry, no začína sa cítiť omnoho lepšie a veríme, že gól je len otázkou času.

Fehérváryho sínusoidný mesiac

6 zápasov, 3 asistencie, 3 kanadské body

Obranca Washingtonu Martin Fehérváry si pripísal svoj prvý kanadský bod až v 11. zápase tejto sezóny – proti Floride. Následne asistoval aj v druhom meraní síl po sebe, no v zápase proti New Jersey sa zranil v dolnej časti tela a päť duelov vynechal. Jeho návrat na ľad sa však opäť niesol v znamení bodu za asistenciu proti San José. V tom istom stretnutí bol však neprávom vylúčený (čo potvrdili aj rozhodcovia). Žiaľ, presilovka „Žralokov“, ktorá nemala byť, viedla k ich víťaznému gólu. Bod v každom druhom novembrovom stretnutí je však dobrou vizitkou mladého zadáka.

Nekompromisný tvrďas Černák

13 zápasov, 4 asistencie, 4 kanadské body

Erik Černák v novembri kvôli menšiemu zraneniu vynechal jeden duel Tampy. V ďalších trinástich však pridal celkovo štyri asistencie a naďalej si drží povesť nekompromisného tvrdého obrancu. Platný je najmä v oslabeniach, kedy je najvyťaženejším hráčom tímu z Floridy. Nik z „Bleskov“ nemal v novembri viac bodyčekov ako on a taktiež skvelo bojuje o puky pred bránkou – v počte zablokovaných striel v oslabení bol druhý.

Kelemenove suchoty

4 zápasy, 0 kanadských bodov

Miloš Kelemen nastúpil počas novembra do štyroch zápasov NHL v drese Arizony. Ani v jednom sa mu však nepodarilo bodovať a na tento zápis do tabuľky tak stále čaká. V priamom súboji proti Tampe, a teda aj Erikovi Černákovi, sa však tešil z výhry 3:1, pričom na ľade strávil sedem minút.

🇨🇦 POĎTE S NAMI NA NHL 🇺🇸