Slovenský hokej sa prebúdza z letargie a praje novým tváram

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

Slovenská hokejová reprezentácia vo februárovom dvojzápase proti Nemecku dala v kádri príležitosť hneď šiestim nováčikom. Ako si tréner Craig Ramsay vyberá do tímu nové tváre? Čo musia hokejisti spĺňať, aby si vyslúžili šancu obliecť si najcennejší dres?

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

Slovensko do dvojzápasu s Nemeckom nastúpilo s jedným z najmladších tímov. Najstarším a najskúsenejším členom kádra bol 25-ročný Mário Grman, ktorý bol zvolený za kapitána. Obdobný typ prípravných stretnutí je pre trénersky štáb vždy veľmi dôležitý. Viac ako o výsledky ide totiž o vyskúšanie nových hráčov či zdokonalenie hry jednotlivcov v hernom systéme národného tímu.

Dve prehry 2:3 po samostatných nájazdoch a 1:3 tak netreba nijak výrazne preceňovať. Jedným zo svetlých bodov februárovej prípravy bol s určitosťou reprezentačný debut šiestich hokejistov.

Debutantov v reprezentácii pribúda

Generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie, Miroslav Šatan, sa netají tým, že spoločne s trénerom Ramsaym túžia objavovať nové talenty pre svetový hokej. Pôsobenie v národnom tíme výrazne pomohlo Pavlovi Regendovi či Milošovi Kelemenovi k angažmánu v zámorí. Slovensko hľadá ďalších hráčov, ktorým by pomohlo zviditeľniť sa a posunúť ich tak v rozvoji kariéry.

Zdroj: dennikn.sk/foto: František Iván (TASR)

Proti Nemecku nastúpilo 6 nováčikov

Brankár Eugen Rabčan, obrancovia Dávid Romaňák, Branislav Ligas, Pavol Funtek a útočníci Adam Lukošik a Dominik Jendek. Spomínaný poltucet si v dvojzápase s Nemeckom odbil premiéru v národnom tíme.

Až na Pavla Funteka, ktorý vedenie reprezentácie zaujal vďaka brilantným výkonom na juniorských MS v hokeji, pôsobia všetci nováčikovia v Tipos extralige. Naša najvyššia hokejová súťaž nepatrí medzi špičku v Európe, no dosahuje solídnu úroveň. Problém presadiť sa občas majú aj hráči z nižších zámorských súťaží či s minulosťou z popredných európskych líg.

Viac ako na klubovú príslušnosť či vek sa však prihliada na samotný herný prejav hráčov nominovaných do reprezentácie, čo pre oficiálny web SZĽH potvrdil aj Craig Ramsay: „Je to ďalšia akcia, na ktorej pokračujeme v dlhodobej filozofii zapájania mladých hráčov, ktorí však musia mať aj výkonnosť.“

Aké atribúty spájajú debutantov v slovenskej reprezentácii

„Musia hrať rýchlo. Musia správne využívať svoje hokejky a všetci sa musia snažiť streliť gól. Musíme sa snažiť získať puk napádaním, vysokým forčekingom, naháňaním súpera, vytváraním tlaku odzadu,“
nechal sa počuť skúsený kanadský kormidelník slovenského národného tímu, Craig Ramsay.

Čo si všimneme pri detailnejšom sledovaní hry Romaňáka v Spišskej Novej Vsi, Ligasa v Nových Zámkoch, Lukošika v Slovane Bratislava, Dominika Jendeka v Banskej Bystrici, Eugena Rabčana v Prešove či Pavla Funteka v Youngstown Phantoms? Všetci majú spoločných hneď niekoľko atribútov, na základe ktorých dostali šancu aj v národnom tíme.

5 kľúčových atribútov

  1. Tímové poňatie hry. Ide o hráčov, ktorí sú ochotní podriadiť sa hernému systému a neustále pracovať pre dosiahnutie žiadaného výsledku v podobe víťazstva. Neštítia sa na ľade „špinavej“ práce a hrajú obetavo.
  2. Fyzická pripravenosť. Moderný hokej je založený na neustálej práci nôh. Ak chce byť hráč úspešný, zvlášť na medzinárodnej scéne, musí byť excelentne fyzicky pripravený.
  3. Rýchlosť. Hokej je rok čo rok rýchlejší. Talent je potrebné skĺbiť s rýchlosťou nielen v podobe korčuľovania a akcelerácie, ale aj rýchlych a správnych rozhodnutí. Ak sa mladíci v rýchlom tempe hry dokážu správne rozhodovať, s určitosťou sa môžu tešiť na ďalšie príležitosti v najcennejšom drese.
  4. Potenciál. Priestor – čo sa týka debutantov – dostanú zväčša len hráči, ktorí majú pred sebou sľubnú kariéru. Skúsení veteráni (bez výraznejšej reprezentačnej histórie) v dobrej forme neposkytujú budúcnosti slovenského hokeja žiadnu perspektívu a preto sa partia zložená okolo odborníka Craiga Ramsayho zameriava na mladších hráčov.
  5. Vysoká pracovná morálka. Chuť na sebe pracovať je nesmierne dôležitá. Nevypustiť žiadnu tréningovú jednotku, vedieť prijať kritiku za účelom napredovania svojej hry a maximálne nasadenie sú nevyhnutnosťou.

Pri pohľade do štatistík sa môže natískať otázka, prečo v reprezentácii nedostali priestor produktívnejší hokejisti. Talent však na povolanie do reprezentácie nestačí. Ak hráč nespĺňa kritériá ako tímová práca, fyzická pripravenosť či tvrdá práca, do národného tímu s veľkou pravdepodobnosťou nenazrie.

Zdroj: hockeyslovakia.sk/ foto: Andrej Galica(SZĽH)

Slovenská reprezentácia baví hokejom

Aj to je jeden z dôvodov minuloročného bronzového úspechu na olympijských hrách či čoraz väčšieho záujmu špičkových klubov o slovenských hokejistov. Slováci vďaka rýchlemu, pracovitému hokeju založenom na tímovom poňatí hry a chuti útočiť a skórovať, patria medzi zábavné tímy aj pre nestranného fanúšika.

Podobný hokejový dojem budú chcieť zanechať aj na MS 2023 vo Fínsku a v Lotyšsku, kde budeme bojovať o tretiu štvrťfinálovú účasť v rade. Sériu troch účastí vo vyraďovacích bojoch v rade mala slovenská hokejová reprezentácia naposledy v rokoch 2005-2007. Aj to svedčí o tom, že slovenský hokej vstáva z popola a necháva zabudnúť na dlhé roky výkonnostnej a hernej letargie.

✈️ Charter na MS 2023: Slovensko – Česko, Slovensko – Lotyšsko, Slovensko – Kanada od 1 190 € 👈