Slovensku sa na juniorských MS črtá hviezdna zostava. Pomýšľať by sme mohli aj na medaily

6 minút čítania

O necelý mesiac, 26. decembra 2023 štartujú juniorské MS v hokeji. Slovensko do švédskeho Göteborgu pošle mimoriadne kvalitný tím, ktorý by mal ašpirovať na zisk medaily.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Pred šampionátom sme sa stručne pozreli na formu talentovaných Slovákov do 20 rokov. Viacerí z nich s určitosťou nebudú chýbať vo výbere Ivana Feneša, niektorí o miesto vo finálnej nominácii budú musieť zabojovať. Mladý slovenský výber berie prípravu na MSJ veľmi vážne.  Prípravný kemp odštartuje 11. decembra a zúčastniť by sa ho mali aj viaceré posily zo zámoria.

Brankári

(štatistiky hráčov sú aktuálne k 27. 11. 2023)

Rastislav Eliaš (HIFK U20, Fínsko U20)

19 zápasov, 6 víťazstiev, 89,4 % úspešnosť zásahov, 2,84 inkasovaných gólov na zápas, 1 čisté konto

Po dvoch rokoch v zámorskej USHL sa presunul do Fínska, kde zbiera cenné skúsenosti v juniorke. Štatisticky nevyčnieva, no v národnom tíme už neraz ukázal, že sa na neho môže tím spoľahnúť.

Šichabutdin Gadžijev (HC Modré Krídla Slovan, SHL)

13 zápasov, 9 víťazstiev, 93,2 % úspešnosť zásahov, 2,22 inkasovaných gólov na zápas

Eliaš bude zvádzať súboj o miesto vo finálnej nominácii s Šichabutdinom Gadžijevom. Ruský rodák dostal priestor aj v juniorke bratislavského Slovana, no väčšinu času strávil v druhej najvyššej seniorskej súťaži, kde Modré Krídla doviedol k deviatim výhram v 13 súbojoch.

Adam Gajan (Green Bay Gamblers, USHL)

16 zápasov, 11 víťazstiev, 91,1 % úspešnosť zásahov, 3,00 inkasovaných gólov na zápas

S Adamom Gajanom sa ráta ako s našou tímovou jednotkou. V USHL podáva kvalitné výkony, hoci ako väčšina mladých brankárov potrebuje zapracovať na konzistentnosti. Slovenský tím sa na neho bude s určitosťou spoliehať.

Samuel Urban (Sioux City Musketeers, USHL)

12 zápasov, 6 víťazstiev, 87,6 % úspešnosť zásahov, 3,39 inkasovaných gólov na zápas

Spoločne s Gajanom majú miestenku na juniorskom šampionáte takmer istú. V USHL zbiera cenné skúsenosti a v napredovaní by mu mala pomôcť aj účasť na šampionáte vo Švédsku. Na MSJ 2025 bude adeptom na post tímovej jednotky.

Obrancovia

Richard Baran (Victoria Grizzlies, BCHL)

22 zápasov, 3 góly, 9 asistencií, 12 bodov

Richard Baran nastúpil do svojej druhej sezóny v zámorí. V drese Victorie Grizzlies je s dvanástimi kanadskými bodmi druhým najproduktívnejším obrancom svojho celku.

Alex Čajkovič (North Bay Battalion, OHL)

22 zápasov, 0 gólov, 8 asistencií, 8 kanadských bodov

Brat Maxima Čajkoviča zbiera prvé skúsenosti v zámorskej juniorke, kde v OHL háji farby North Bay Battalion. V 22 stretnutiach si na konto pripísal 8 kanadských bodov. Na prvý presný zásah „za veľkou mlákou“ zatiaľ čaká.

Jakub Chromiak (Kingston Frontenacs, OHL)

https://x.com/KingstonFronts/status/1720612825305858522?s=20

17 zápasov, 0 gólov, 5 asistencií, 5 bodov

Chromiakovi sa zatiaľ nedarí navýšiť produktivitu z minulého ročníka. Aj to je zrejme jeden z dôvodov, prečo sa o ňom v úvode sezóny prestalo hovoriť ako o kandidátovi na výber v prvých dvoch kolách draftu. Svoju hodnotu ale bude môcť navýšiť na juniorskom šampionáte.

Jozef Viliam Kmec (Prince George Cougars, WHL)

23 zápasov, 7 gólov, 12 asistencií, 19 bodov

Dobre stavaný obranca pôsobí vo WHL už tretiu sezónu, čo je zjavné aj na jeho štatistikách. Po 23 dueloch atakuje priemer bodu na zápas a je desiatym najproduktívnejším obrancom súťaže a v tabuľke strelcov je medzi zadákmi na treťom mieste.

Dávid Nátny (MHk 32 Liptovský Mikuláš, TEL)

21 zápasov, 1 gól, 0 asistencií, 1 bod

V devätnástich rokoch hrá už svoju druhú sezónu medzi seniormi v Tipos extralige. Za sebou má už vyše 60 štartov medzi profesionálmi. Ak sa presadí v prípravnom kempe, možno očakávať, že v tíme bude mať predovšetkým defenzívne úlohy.

Šimon Nemec (Utica Comets, AHL)

12 zápasov, 2 góly, 6 asistencií, 8 bodov

Vinou zranenia v ranej fáze sezóny stihol odohrať len 12 stretnutí. V AHL patrí medzi dôležité persóny Uticy Comets a ak ho klub uvoľní na MS juniorov 2024, zaradí sa medzi najväčšie hviezdy šampionátu.

Milan Pišoja (HK Dukla Michalovce, TEL)

18 zápasov, 1 gól, 2 asistencie, 3 body

Radí sa medzi juniorov, ktorí v aktuálnej sezóne Tipos extraligy dostávajú najväčší priestor. Do zápasov nastupoval aj ako člen prvého obranného páru. Početné skúsenosti z ambiciózneho tímu sa juniorom v obrane určite zídu. Podobne ako Nátny sa v prípade nominácie zaradí medzi bekov, od ktorých sa bude očakávať predovšetkým spoľahlivá defenzíva.

Luka Radivojevič (Örebro HK J20, Švédsko U20)

https://x.com/orebrohockey/status/1729605352902001024?s=20

25 zápasov, 2 góly, 16 asistencií, 18 bodov

V 16 rokoch nemá nomináciu istú, no tréner Feneš nad ním reálne uvažuje. Radí sa medzi pomerne početný zástup talentovaných Slovákov, ktorí by mali v roku 2025 preraziť na drafte v NHL. Skúsenosť z MS juniorov mu môže výrazne pomôcť v napredovaní.

Maxim Štrbák (Michigan State University, NCAA)

13 zápasov, 1 gól, 4 asistencie, 5 bodov

Niet pochýb, že s tímom odcestuje do Švédska. Štrbák potvrdzuje kvality aj v náročnej NCAA, kde podáva kvalitné výkony. V prípade neprítomnosti Šimona Nemca bude s veľkou pravdepodobnosťou lídrom defenzívy.

Boris Žabka (HC 05 Banská Bystrica, TEL)

21 zápasov, 0 bodov

Presadiť sa v mladom veku v Tipos extralige nie je jednoduché. Napriek tomu statočne bojuje o miesto v zostave a náročné tréningy s profesionálmi ho určite udržiavajú kvalitne pripraveného.

Útočníci

Alex Čiernik (Västerviks IK, HockeyAllsvenskan)

18 zápasov, 4 góly, 7 asistencií, 11 bodov

V druhej najvyššej švédskej súťaži patrí v mladom veku medzi najdôležitejších útočníkov tímu. Miesto v elitných dvoch útokoch Slovenska má s určitosťou rezervované.

František Dej (Sherbrooke Phoenix, QMJHL)

21 zápasov, 3 góly, 6 asistencií, 9 bodov

Do tímu vnáša množstvo potrebnej energie, neúnavne korčuľuje a bojuje do poslednej kvapky potu. Bol určite blízko finálnej nominácie, no o šampionát ho s veľkou pravdepodobnosťou pripraví otras mozgu, ktorý si privodil v QMJHL.

Dalibor Dvorský (Sudbury Wolves, OHL)

14 zápasov, 10 gólov, 12 asistencií, 22 bodov

V tíme viacerých mladých hokejových osobností bude patriť medzi tie najvýraznejšie. Po prechode zo Švédska, kde nedostal dostatok priestoru a nepresadil sa, do kanadskej juniorky žiari a pred MS juniorov naberá fantastickú formu.

Samuel Honzek (Vancouver Giants, WHL)

0 zápasov – sezónu odštartuje na prelome novembra/decembra kvôli zraneniu

Kvôli zraneniu v novej sezóne 2023/24 ešte nenastúpil, no nik nepochybuje o tom, že ak ostane zdravý, bude súčasťou elitnej útočnej formácie Slovenska. Po dlhej absencii má navyše dostatok času sa dostať do hernej pohody.

Daniel Alexander Jenčko (Youngstown Phantoms, USHL)

J20 Nationell: 20 zápasov, 11 gólov, 12 asistencií, 23 bodov
USHL: 3 zápasy, 3 góly, 1 asistencia, 4 body

Len nedávno prestúpil zo švédskej juniorky do zámoria, konkrétne do USHL, kde si v troch zápasoch na konto pripísal rovnaký počet bodov. V tejto sezóne podáva výborné výkony, no je otázne či sa v obrovskej konkurencii v útoku nájde pre neho miesto. Jeho čas možno príde až o rok.

👉 MS do 20 rokov v Göteborgu: Slovensko – Česko, Slovensko – Švajčiarsko (letecky)

Roman Kukumberg (Sarnia Sting, OHL)

14 zápasov, 4 góly, 4 asistencie, 8 bodov

V lete sa rozhodol pre odchod z Európy. Miesto našiel v OHL, kde zbiera vyše pol bodu na zápas. Na hráča, od ktorého sa prioritne neočakáva pravidelný prísun bodov ide o veľmi dobrú vizitku. Pre mužstvo je veľmi platný pri forčekingu a využitie nájde určite aj v oslabeniach.

Patrik Masnica (HC Slovan Bratislava, TEL)

16 zápasov, 2 góly, 1 asistencia, 3 body

Nad možnosťou jeho štartu visí veľký otáznik kvôli zdravotným problémom. Tie zrejme spôsobia, že na juniorský šampionát nepocestuje. Šancu v prípravnom kempe by si určite zaslúžil.

Filip Mešár (Kitchener Rangers, OHL)

14 zápasov, 10 gólov, 15 asistencií, 25 bodov

Vyše dva body na zápas v OHL hovoria jasnou rečou. Filip Mešár prežíva vydarený ročník a ak bude môcť posilniť Slovensko, zaradí sa medzi vedúce osobnosti v tíme lodivoda Ivana Feneša.

Martin Mišiak (Erie Otters, OHL)

23 zápasov, 10 gólov, 10 asistencií, 20 bodov

Solídne výkony v OHL podáva aj Martin Mišiak z Erie Otters. Na konte má 10 gólov a rovnaký počet asistencií a ukazuje tak slušný potenciál do budúcna. Miesto v ofenzíve Slovenska si určite nájde.

Ondrej Molnár (Erie Otters, OHL)

22 zápasov, 7 gólov, 11 asistencií, 18 bodov

Mišiakovi v Erie skvelo sekunduje krajan Ondrej Molnár. S nomináciou mladíka je to o niečo komplikovanejšie kvôli minuloročnému incidentu na školskom florbalovom turnaji, kde sa aktívne zapojili do fyzického stretu s protihráčmi. Hokejovo má reprezentácii čo ponúknuť.

Juraj Pekarčík (Dubuque Fighting Saints, USHL)

14 zápasov, 5 gólov, 13 asistencií, 18 bodov

Kométa draftu NHL 2023 pokračuje v hernom vývoji v USHL. Ide o jeho prvé kroky v zámorskej juniorke, kde sa rozhodne nestratil. Zbiera vyše bod na zápas a vzhľadom k jeho neúnavnému hernému prejavu možno očakávať, že bude jedným z motorov slovenského tímu.

Servác Petrovský (Owen Sound Attack, OHL)

24 zápasov, 7 gólov, 16 asistencií, 23 bodov

V OHL pôsobí už tretí rok. Z jeho strany sa zrejme očakávala o niečo vyššia produktivita, no z Petrovského rastie komplexný útočník, ktorý dokáže byť veľkým prínosom na oboch stranách klziska. Tréner bude určite zvažovať jeho zaradenie do elitnej formácie.

Tomáš Pobežal (HK Nitra, TEL)

14 zápasov, 2 góly, 1 asistencia, 3 body

Nitra zohráva opäť dôležitú úlohu pri raste ďalšieho slovenského talentu. Tomáš Pobežal strelil v sedemnástich rokoch už dva góly v Tipos extralige a určite bolo jeho ambíciou vybojovať si miesto na juniorských MS. Zranenie mu však prekazilo plány.

Peter Repčík (Drummondville Voltigeurs, QMJHL)

23 zápasov, 14 gólov, 11 asistencií, 25 bodov

Ako jeden z dvoch legionárov medzi kanadskými spoluhráčmi to nemá ľahké. Každý večer musí vykazovať kvalitu. A Repčík ju doručuje. Je druhým najproduktívnejším hráčom tímu a v QMJHL patrí medzi elitnú tridsiatku.

Juraj Slafkovský (Montreal Canadiens, NHL)

21 zápasov, 2 góly, 4 asistencie, 6 bodov

Je málo pravdepodobné, že na juniorskom šampionáte uvidíme aj Juraja Slafkovského, no v prípade slovenských fanúšikov a samotného realizačného tímu rozhodne platí staré známe: „Nádej umiera posledná“. Slovák sa v Montreal Canadiens dostáva do veľmi slušnej formy a ak bude v nastolenom trende pokračovať, kanadský klub nebude mať dôvod púšťať svoj hokejový klenot do Švédska.

Markus Suchý (HK Poprad, TEL)

17 zápasov, 2 góly, 1 asistencia, 3 body

V druhej najvyššej súťaži nastúpil do dvoch duelov so ziskom piatich bodov. Väčšinu novej sezóny tak oblieka dres HK Poprad, kde sa prezentoval dvomi presnými zásahmi. Určite je pripravený pobiť sa o miesto v zostave.

Adam Sýkora (Hartford Wolf Pack, AHL)

18 zápasov, 2 góly, 5 asistencií, 7 bodov

Azda neexistuje fanúšik, ktorý by si neužíval jeho hru. Na ľade necháva všetko, hrá srdcom, získava puky, je agilný, tvrdo pracuje a k tomu všetkému pridáva aj slušnú produktivitu. V AHL sa rýchlo adaptoval a získava si aj srdcia zámorských fanúšikov. V kabíne na MSJ 2024 bude určite patriť medzi najobľúbenejších spoluhráčov.

Alex Šotek (HK Poprad, TEL)

21 zápasov, 1 gól, 2 asistencie, 3 body

V drese „dvadsiatky“ sa mu na Turnaji piatich krajín darilo. Pravidelne hráva seniorský hokej v drese HK Poprad. Občas prechod späť medzi hráčov do 20 rokov nebýva ľahký, no v priebehu aktuálnej sezóny hlavne na medzinárodnej scéne preukázal veľký potenciál.

Adam Žlnka (Waterloo Black Hawks, USHL)

15 zápasov, 4 góly, 3 asistencie, 7 bodov

V roku 2022 ho draftovala Arizona Coyotes. Nepatrí medzi ofenzívne esá, čo dosvedčujú aj jeho tohtosezónne štatistiky, no má dostatok skúseností, aby zvládal vypäté chvíle na najsledovanejšom medzinárodnom turnaji.

Program Slovenska na MSJ 2024 v Göteborgu

Slovenská reprezentácia je súčasťou skupiny B. Všetky zápasy odohrá o 12.00 hod.:

26. december 2023: Slovensko – Česko
27. december 2023: Slovensko – Švajčiarsko
29. december 2023: Nórsko – Slovensko
31. december 2023: USA – Slovensko

Štvrťfinále: 2. január 2024
Semifinále: 4. január 2024
Finále/Zápas o 3. miesto : 5. január 2024

POĎTE S NAMI DO ŠVÉDSKA NA JUNIORSKÉ MS V HOKEJI 2024 🇸🇪