Slovensko čaká v najbližších rokoch ďalší úspešný draft. O slovo sa opäť hlásia veľké talenty

4 minúty čítania

Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov na MS 2024 vo Fínsku zaostalo za svetovou špičkou. Napriek tomu sa v kategórii U18 objavilo viacero zaujímavých mien, ktoré sú pre slovenský hokej veľkým prísľubom v najbližších troch draftoch do NHL.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Hoci sa celkové prvé a druhé miesto Juraja Slafkovského, resp. Šimona Nemca z roku 2022 tak skoro (ak niekedy vôbec) nezopakuje, slovenský hokej má v talóne viacero mladých talentovaných hráčov.

Väčšina z nich je súčasťou tohtoročného výberu „osemnástok“ na svetovom šampionáte.

Draft NHL 2024: Tento rok netreba očakávať zázraky

Pred sezónou sa o obrancovi Jakubovi Chromiakovi hovorilo ako o kandidátovi na výber v prvom či druhom kole draftu 2024. Mladý obranca v úvode ročníka prestúpil v rámci OHL zo Sudbury Wolves do Kingstonu Frontenacs a jeho pozícia sa o niečo oslabila.

Výber na drafte by talentovaného beka minúť nemal. Veriť vo vyslovenie svojho mena budú aj ďalší mladí hokejisti. Na radu by mohli prísť brankári Samuel UrbanMartin Haroník, obrancovia Adam Beluško, Andrej Fabuš, Jakub Harvánek či Samuel Kupec. Medzi ofenzívnymi hráčmi sa môže dočkať Peter Repčík, Theo Kiss či Miroslav Šatan.

Ani jeden z menovaných však nepatrí medzi kandidátov na výber v prvom kole a zo slovenského pohľadu tak pôjde o menej výrazný draft.

Draft NHL 2025: Na dohľad ďalší Slovák v prvom kole draftu

Na Dalibora Dvorského a Samuela Honzeka z roku 2023 by mohol budúci rok nadviazať Luka Radivojevič. Talentovaný mladík na sebe pracuje od roku 2021 vo Švédsku, kde z neho rastie výnimočný ofenzívny bek s potenciálom riadiť v budúcnosti presilovú hru tímu NHL.

Jeho nevýhodou je aktuálnych 177 centimetrov, čo mu mierne uberá na atraktivite, no inak ide o ofenzívny poklad medzi obrancami. Má výborný prehľad v hre, dobré ovládanie puku a cit pre kombináciu. Rovnako je platným aj vo vlastnej obrannej tretine, čo potvrdzuje vo svojej analýze rešpektovaný odborník Scott Wheeler z The Athletic: „Bráni skutočne dobre, v silnom tíme Örebra hral vyše 22 minút za zápas. Dobre zvláda všetky herné situácie a zdá sa, ako keby sa všetko odohrávalo pred ním, takže nemusí nijak naháňať hru na ľade,“ analyzoval výkony slovenského mladíka zámorský expert.

Scott Wheeler si myslí, že Radivojevič je jasným kandidátom na výber v prvom kole draftu. Šancu dostať sa medzi elitnú 32-jku talentov na drafte 2025 má podľa redaktora The Athletic aj Tomáš Pobežal, no aktuálne ho nezaradil do výberu 28 kandidátov pre výber v prvom kole.

Okrem útočníka Nitry sa v súvislosti s budúcoročným draftom najčastejšie skloňujú mená ďalších troch slovenských útočníkov: Jána Chovana, Andreasa StrakuMichala Svrčeka.

Draft NHL 2026: Na obzore „staré“ známe mená

Predikovať ako bude vyzerať draft o tri roky je takmer nemožné. Už teraz však možno spomenúť kvarteto mladých slovenských hokejistov, ktorých výkony vzbudzujú záujem. O slovo sa hlási obranca Vladimír Dravecký a útočníci Tomáš Chrenko, Adam Nemec a Tobias Tomík.

Že sú vám niektoré priezviská povedomé? Niet sa čo čudovať. Vladimír Dravecký je synom dlhoročného reprezentanta a päťnásobného šampióna českej extraligy. Tomáš Chrenko je synom opory HK Nitra, ktorý aktuálne zastáva funkciu generálneho manažéra tímu spod Zobora. Adam Nemec je mimoriadne šikovným bratom vychádzajúcej slovenskej hviezdy NHL Šimona Nemca.

V Česku taktiež nemajú núdzu o ‚prvokolové‘ talenty

Našich západných susedov čakajú taktiež veľmi slušné drafty. Tento rok by mal na rad prísť v prvom kole mladý obranca Adam Jiříček, ktorý kráča v šľapajach staršieho brata Davida (6-ka draftu 2022, Columbus Blue Jackets). O slovo sa tento rok hlásia aj Dominik Badinka a Adam Jecho. Na rad by mohli prísť v druhom kole. Solídny potenciál majú aj Maxmilian Curran a Tomáš Galvas.

Medzi veľké talenty pred draftom 2025 radíme Adama Benáka, ktorý patrí medzi adeptov na výber v top 10. Skauti pred výberom nováčikov do NHL v roku 2026 evidujú trojlístok českých útočníkov v zložení Šimon Katolický, Filip Novák a Adam Novotný.