Slovákom v NHL v roku 2023 naďalej dominoval skúsený matador

6 minút čítania

381 zápasov, 33 gólov, 74 asistencií, 107 kanadských bodov. Takáto je bilancia slovenských hokejistov v NHL od 1. januára do 31. decembra 2023, Komu sa darilo najviac a od koho sa v budúcnosti očakáva viac?

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Tomáš Tatar: 41 kanadských bodov

79 zápasov, 14 gólov, 27 asistencií, 41 bodov, +25

New Jersey Devils, Colorado Avalanche, Seattle Kraken. Tomáš Tatar toho stihol v kalendárnom roku 2023 skutočne veľa. Azda najlepšie obdobie prežíval v tíme „diablov“, no po prestupe do Seattlu sa zdá, že naberá druhý dych. Hoci v 33 rokoch o ňom už možno hovoriť ako o slovenskom veteránovi v NHL, široko-ďaleko zatiaľ v produktivite nemá žiadneho vyzývateľa. 14 gólov v 79 stretnutiach mu stačilo aj na pozíciu najlepšieho slovenského strelca.

Martin Fehérváry: 16 kanadských bodov

68 zápasov, 5 gólov, 11 asistencií, 16 bodov, -14

V opačnej situácii ako Tatar je Martin Fehérváry, ktorý má od vstupu do NHL stabilný klub a ak bude pokračovať v doterajších výkonoch, nik nepochybuje o tom, že v roku 2026 podpíše s Washingtonom Capitals dlhodobý kontrakt, na ktorého konci by sa mohol radiť medzi najväčšie legendy v histórii klubu. Z pozície defenzívne ladeného obrancu pozbieral solídnych 16 bodov v 68 stretnutiach. Pravidelne nastupoval v prvej obrane po boku hviezdneho Johna Carlsona. So 195 bodyčekmi zároveň Slovák v celkovej štatistike NHL obsadil výborné 22. miesto. Zaradil sa aj medzi elitnú päťdesiatku hráčov s najvyšším počtom zblokovaných striel (136, 43. miesto).

Erik Černák: 14 kanadských bodov

76 zápasov, 1 gól, 13 asistencií, 14 bodov, 0

Zaujímavosťou je, že v top trojke produktivity Slovákov v roku 2023 sa ocitli dvaja defenzívne ladení obrancovia. Prenasledovateľom Fehérváryho je zadák Tampy Bay Lightning, Erik Černák. Odchovanec HC Košice v drese floridského celku pozbieral 14 bodov. Na konto si pripísal len jeden presný zásah, keď sa strelecky presadil v závere uplynulej sezóny práve proti Washingtonu Capitals. Gólom do prázdnej brány v oslabení pečatil výhru 5:1. Černák dominoval na ľade aj v hitoch. Súperom ich uštedril 192 (o 3 menej ako Fehérváry), vďaka čomu v celkovej štatistike NHL mu patrilo 27. miesto.

Juraj Slafkovský: 13 kanadských bodov

43 zápasov, 4 góly, 9 asistencií, 13 bodov, -14

Jedným z horúcich kandidátov na zosadenie Tatara z trónu súčasného najproduktívnejšieho Slováka v NHL je nepochybne Juraj Slafkovský. Útočník Montrealu Canadiens získava pod vedením trénera Martina St. Louisa čoraz väčšiu sebadôveru, predvádza výborné výkony a postupne začína aj pravidelne bodovať. Zranenie ho pripravilo o väčšiu porciu odohraných zápasov. V 43 súbojoch stihol pozbierať 13 bodov.

Adam Ružička: 9 kanadských bodov

46 zápasov, 3 góly, 6 asistencií, 9 bodov, -11

Ak je niečo, na čom by mal Adam Ružička popracovať, je to rozhodne konzistentnosť výkonov. Sú zápasy, v ktorých boduje a je mimoriadne aktívny, v ďalších pre zmenu nenapĺňa očakávania. Aj to je dôvodom, prečo prišiel o pozíciu v elitných dvoch útokoch Calgary Flames a vytráca sa aj z presilových hier. V 46 súbojoch pozbieral 9 bodov, no všetci sú si dobre vedomí toho, že jeho ofenzívny potenciál je výrazne vyšší.

Martin Pospíšil: 7 kanadských bodov

24 zápasov, 4 góly, 3 asistencie, 7 bodov, +7

Do NHL vlietol ako víchor. Stáva sa miláčikom publika a okrem tvrdej, nekompromisnej hry aj boduje. V 24 stretnutiach pozbieral 7 bodov a so štyrmi presnými zásahmi je dokonca na delenej tretej priečke medzi najlepšími strelcami Slovenska v NHL v roku 2023. Ak vydrží zdravý, budeme o jeho výkonoch v drese Calgary Flames s určitosťou ešte veľa počuť.

Šimon Nemec: 5 kanadských bodov

14 zápasov, 1 gól, 4 asistencie, 5 bodov, -4

Ak bude niekto vyzývateľom Juraja Slafkovského v ceste za honorom najproduktívnejšieho Slováka v NHL, tak to zrejme bude Šimon Nemec. Ofenzívne ladený bek získava prvé skúsenosti v NHL a vedie si nad očakávania dobre. 5 bodov v 14 súbojoch dostatočne nereflektuje jeho ofenzívny talent a apetít, no s pribúdajúcimi skúsenosťami to bude len lepšie a lepšie.

Miloš Kelemen: 2 kanadské body

24 zápasov, 1 gól, 1 asistencia, 2 body, -7

Od útočníka Arizony Coyotes sa neočakáva vysoký bodový prídel. V NHL plní predovšetkým rolu pracanta, no počas 24 dueloch dokázal streliť premiérový gól. 1. apríla 2023 skóroval proti San Jose Sharks. K presnému zásahu pridal 11. decembra prvú asistenciu, ktorú zaznamenal proti Buffalu Sabres.

Samuel Kňažko:0 kanadských bodov

2 zápasy, 0 bodov, 0

Od draftu 2020 (3. kolo, 78. miesto) trpezlivo čakal na šancu v NHL. Tá prišla v apríli 2023, keď v závere sezóny nastúpil proti Pittsburghu Penguins a Buffalu Sabres. Dovedna strávil na ľade vyše 31 minút a hoci sa bodovo nepresadil, s určitosťou bolo pre neho nahliadnutie do zámorskej profiligy veľkou motiváciou do ďalšej práce na farme v AHL.

Marián Studenič: 0 kanadských bodov

5 zápasov, 0 bodov, -2

5 zápasov v NHL si rozdelil medzi dva tímy. V sezóne 2022/23 nastupoval za Dallas Stars, kde si na konto pripísal tri štarty. O výraznejšiu šancu v NHL tentoraz bojuje v Seattli Kraken, kde sa v dvoch súbojoch uviedol v dobrom svetle, no aj vďaka príchodu Tomáša Tatara sa pre Slováka v zostave nenašlo stálejšie miesto. Na farme v AHL patrí medzi vedúce osobnosti ofenzívy Coachelly Valley Firebirds.

Jaroslav Halák: 8 víťazstiev

16 zápasov, 8 víťazstiev, 91,0 % úspešnosť zásahov, 2,54 inkasovaných gólov na zápas, 1 čisté konto, 1 asistencia

Hoci Jaroslav Halák vďaka jednej asistencii v produktivite tromfol Kňažka so Studeničom, zameriavame sa na jeho brankárske štatistiky. Tie mohli byť ešte lepšie, no v ročníku 2023/24 naďalej ostáva bez zamestnávateľa. V 16 stretnutiach v tíme New Yorku Rangers si udržal solídnu 91 % úspešnosť zásahov, pripísal si jedno čisté konto a tím z Manhattanu doviedol k ôsmim výhram.

Svitá na lepšie časy

Fakt, že Tomáš Tatar bol v roku 2023 179. najproduktívnejším hokejistom v NHL naznačuje, že štatistiky Slovákov v roku 2023 neboli nijak oslnivé. Napriek tomu s postupným príchodom mladých talentov z malej krajiny zo srdca Európy v podobe Juraja Slafkovského, Šimona Nemca či Martina Pospíšila naznačuje, že slovenskému hokeju v najlepšej hokejovej lige sveta svitá na lepšie časy.

Prispieť k tomu bude chcieť v nasledujúcich rokoch aj zástup ďalších veľkých talentov na čele s Daliborom Dvorským, Samuelom Honzekom, Martinom Mišiakom, Jurajom Pekarčíkom či Alexom Čiernikom. V nasledujúcich draftoch NHL Slovensko zároveň môže opäť realisticky pomýšľať na výber viacerých hráčov v prvom kole.

Nástupcom Jaroslava Haláka v bránkovisku by mohol byť Adam Gajan, ktorý na tohtoročnom juniorskom šampionáte potvrdil nesporné kvality a označenie veľkého brankárskeho talentu.

🇨🇦 POĎTE S NAMI NA NHL 🇺🇸