Slováci na MS 2023: Šanca na reparát aj zápasy v úlohe favorita

5 minút čítania
Autor: Dávid Lech

12. mája 2023 štartujú MS v hokeji, ktoré sa uskutočnia vo Fínsku a Lotyšsku. Rozdelenie národných tímov do skupín je už dobre známe. Slovenská reprezentácia si zahrá v Rige, kde bude čeliť súperom, s ktorými má bohatú históriu.

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

Skupina A: 4 favoriti a štvornásobný pokus o prekvapenie

Zloženie skupiny (Tampere): Fínsko, USA, Švédsko, Nemecko, Dánsko, Francúzsko, Rakúsko, Maďarsko

Skupinu A budú hostiť Fíni ako usporiadatelia. Dejiskom všetkých zápasov „áčka“ bude Nokia Arena s kapacitou 13 455 divákov. Fínski fanúšikovia si hokej na svetovom šampionáte užijú dosýta. Okrem základnej skupiny sa v Nokia aréne odohrajú aj dve štvrťfinálové stretnutia a rovnako aj samotné vyvrcholenie turnaja v podobe semifinálových súbojov a duelov o medaily.

Medzi favoritov skupiny bude patriť štvorlístok Fínsko, USA, Švédsko a Nemecko. O prekvapenie na ich úkor sa budú usilovať Dáni, Francúzi, Rakúšania a Maďari.

👉 pripomeňme si najväčšie hráčske prekvapenia a sklamania MS v hokeji 2022

Najproduktívnejší hráč turnaja Roman Červenka a najproduktivnejší Slovák Juraj Slafkovský

Skupina B: Slovákov čakajú náročné výzvy aj zápasy v úlohe favorita

Zloženie skupiny (Riga): Kanada, Česko, Švajčiarsko, Slovensko, Lotyšsko, Nórsko, Kazachstan, Slovinsko

Arena Riga v Lotyšsku s kapacitou 10 300 fanúšikov privíta slovenský národný tím, na ktorý bude čakať 7 nepríjemných súperov. Na dejisko šampionátu máme ale dobré spomienky. V Rige sme sa predstavili dvakrát a v oboch prípadoch sa nám podarilo postúpiť do štvrťfinále.

V roku 2006 sme pod taktovkou trénera Františka Hossu v štvrťfinále podľahli Kanade v zostave s vtedajšou vychádzajúcou hviezdou svetového hokeja, Sidneym Crosbym, 1:4 a obsadili sme konečné 8. miesto. O 15 rokov neskôr, na MS 2021 sme sa opäť prebojovali medzi elitnú osmičku, no po vysokej prehre 1:6 s výberom USA sme opäť obsadili 8. priečku.

Ambiciózny tím slovenskej hokejovej reprezentácie si s určitosťou bude chcieť upraviť bilanciu a na najbližších MS vylepšiť umiestnenie spred dvoch rokov.

Harmonogram slovenských hokejistov na MS:

12. máj 2023 (vs. Česko): Náročná česká skúška

Turnaj odštartujeme 12. mája 2023 proti rivalovi z Česka. Našim západným susedom máme čo oplácať. Pred dvomi rokmi v Lotyšsku nás v základnej skupine prevalcovali výsledkom 3:7, keď hrozivý stav 1:6 v tretej tretine korigovali gólmi Martin Bučko a Kristián Pospíšil. Česi patria medzi našich najmenej obľúbených súperov. V 70 vzájomných zápasoch sme s nimi dokázali zvíťaziť len v 15 prípadoch. Hrozivé je predovšetkým negatívne skóre 145:238.

🏒 Charter na MS 2023: Slovensko – Česko, Slovensko – Kanada

13. máj 2023 (vs. Lotyšsko): Plná hala bude podporovať nášho súpera

Hoci budeme mať v nohách náročné stretnutie s Českom, o deň neskôr budeme musieť naplno zarezávať proti húževnatým domácim. Lotyši budú zvlášť na domácom ľade nepríjemným súperom. Vzájomná bilancia však hovorí jasne v náš prospech. V doterajších 32 vystúpeniach sme sa 20-krát radovali z víťazstva a len deväťkrát sme z ľadu odchádzali ako porazení.

Zdroj: IIHF.com/Foto: Andre Ringuette

15. máj 2023 (vs. Kanada): Favorit, ktorého vieme potrápiť

Žreb nám v rámci úvodných dní MS v hokeji príliš nežičil. Po dvoch ťažkých zápasoch budeme čeliť favorizovanej Kanade. Hoci sme na tohtoročnom šampionáte v základnej skupine Kanade podľahli 1:5, vzájomnú bilanciu máme pomerne vyrovnanú. Z 53 súbojov sme 23 vyhrali. 26-krát sme prehrali a 4-krát sa stretnutie skončilo nerozhodným výsledkom.

MS v hokeji môžete sledovať aj priam na štadióne! Poďte s nami fandiť naším 👉 MS 2023 Lotyšsko + Fínsko.

18. máj 2023 (vs. Švajčiarsko): Šanca na reparát po zahanbujúcej prehre

27. máj 2021. Švajčiari pred očami divákov v Olympic Sports Centre v Rige odchádzajú z ľadu so širokým úsmevom po tom, čo uštedrili Slovensku debakel 8:1. Helvétom rozhodne máme čo vracať. Rehabilitovať sa môžeme hneď po dvoch rokoch v rovnakom meste. Švajčiarsky národný tím je najčastejším slovenským súperom. Odohrali sme s ním 74 duelov. 29-krát sme vyhrali, 38-krát sme ťahali za kratší koniec. Paradoxne máme so súperom pozitívne skóre 181:174.

19. máj 2023 (vs. Kazachstan): Prvýkrát v roli jasného favorita

S Kazachstanom sme v Rige na MS 2006 odohrali zápas osemfinálovej skupiny, v ktorom sme súpera sfúkli hladko 6:0. Vyrovnanejšie stretnutie bolo na MS 2022, kde sme v základnej skupine oslavovali výhru 4:3. Kazachovia patria medzi našich obľúbených súperov. Skrížili sme si s nimi hokejky už desaťkrát a len v jednom prípade sme na nášho súpera nestačili. Raz sme remizovali a osemkrát sa tešili z víťazstva. Skóre 46:18 hovorí jasnou rečou v prospech slovenského národného tímu.

21. máj 2023 (vs. Slovinsko): Súboj proti outsiderovi skupiny

Slovinci sa v elitnej kategórii MS v hokeji naposledy predstavili v roku 2017. Hlavným cieľom bude zotrvanie medzi hokejovou smotánkou, no nemožno ich podceniť. S niekdajším hokejovým trpaslíkom sme odohrali dovedna 13 súbojov. Desaťkrát sme zvíťazili, trikrát sme prehrali pri celkovom skóre 49:23.

23. máj 2023 (vs. Nórsko): Snaha nadviazať na priaznivú bilanciu

Všetci pevne veríme, že záverečný zápas Slovákov v skupine bude spečatením nášho postupu do elitnej osmičky. Nastúpime doň proti Nórom, s ktorými máme veľmi priaznivú bilanciu. Z 34 súbojov sme 23-krát vyhrali, 2-krát remizovali a 9-krát prehrali pri celkovom skóre 120:69.

Zverencov trénera Craiga Ramsayho nečaká ľahká úloha. Vzhľadom k vydarenému olympijskému turnaju a sympatického hernému prejavu na MS 2022 možno očakávať, že o rok skúsenejší slovenský národný tím bude s určitosťou patriť medzi tímy, ktoré by mali postúpiť do štvrťfinále.

NENECHAJTE SI UJSŤ ZÁJAZDY NA KANADSKO-AMERICKÚ NHL 🇺🇸🏒🇨🇦