Šance čerstvo draftovaných Slovákov na NHL sú veľmi sľubné

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

28., resp. 29. júna 2023 sa ôsmim slovenským hokejistom splnil detský sen. Kluby NHL si ich vybrali na drafte. Čo to pre hokejové talenty v praxi znamená? Ktorí hráči majú najväčšie šance na presadenie sa vo svojich nových kluboch? Posvietili sme si na to pohľadom na kvalitu šírky kádra a talentu v jednotlivých celkoch.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Dalibor Dvorský: St. Louis získalo neokresaný diamant

1. kolo, 10. miesto, St. Louis Blues

Odborníci špekulovali či sa Dalibor Dvorský presadí v NHL ako center alebo krídelník. Oficiálne je (zatiaľ) považovaný za centra a pri pohľade na hĺbku kádra Blues treba podčiarknuť, že Slovák sa stal nepochybne top prospektom organizácie – a to nielen na pozícii centra.

Americký klub má za sebou viacero dobrých výberov na drafte. Draví, energickí mladíci Zach Bolduc či Jimmy Snuggerud sú veľkým prísľubom do budúcnosti. Dalibor Dvorský má všetky predpoklady na to, aby sa v najbližších rokoch stal jednou z hlavných tvárí organizácie. S podporou spoluhráčov to s Blues v budúcnosti môže dotiahnuť skutočne ďaleko. Má všetko, čo moderný hráč potrebuje – hokejové myslenie, kvalitnú strelu, cit pre kombináciu aj zodpovednú hru smerom dozadu primeranú jeho veku. A najlepšou správou je to, že sa ešte bude každým rokom zlepšovať.

Zdroj: ksdk.com – Dalibor Dvorský

Samuel Honzek: Medzi top talentmi Calgary Flames doslova vyčnieva

1. kolo, 16. miesto, Calgary Flames

Snaha Calgary Flames na drafte 2023 bola jasne čitateľná. Do útoku (podobne ako vlani) sa snažili vniesť robustnosť. Okrem Samuela Honzeka tento rok siahli po rovnako vysokom 193 centimetrovom Jadenovi Lipinskemu.

Kým ďalšie prvokolové výbery Flames Matt Coronato, Connor Zary či Jakob Pelletier sa pohybujú okolo parametra 1,8 metra, Honzek s 1,93 m medzi nimi doslova vyčnieva.

Jeho fyzická a obojsmerná hra je veľkou devízou, ktorá mu môže vyniesť miesto v prvom tíme. Paradoxne, mikrosúboj o voľné miesto v zostave môže viesť aj s krajanom Adamom Ružičkom.

Zdroj: flamesnation.ca/foto: Christopher Hanewinckel – Samuel Honzek

Adam Gajan: Bude to beh na dlhé trate

2. kolo, 35. miesto, Chicago Blackhawks

Nebýva zvykom, aby priestor v NHL dostali mladí brankári ihneď po drafte. Počkať si bude musieť aj Adam Gajan, ktorý zjavne zaujal predstaviteľov Chicaga Blackhawks. Stal sa z neho najlepší gólman draftu 2023.

V organizácii je však viacero sľubných brankárov, ktorí budú priamou konkurenciou Slováka. Za zmienku najviac stojí Američan Drew Commesso (draft 2020, 2. kolo, 46. priečka). O stále miesto v prvom tíme sa uchádzajú aj o niečo starší Arvid Söderblom a Jaxson Stauber.

Adam by mal budúcu sezónu nastupovať v prestížnej NCAA, kde má opäť veľkú šancu vyšperkovať svoju výkonnosť. Vývoj brankárov trvá dlhšie ako u hráčov. Sledovať naživo v NHL ho budeme môcť zrejme až o niekoľko rokov.

👉 Vyberte si z ponuky našich zájazdov na NHL (*ponuku priebežne aktualizujeme)

Maxim Štrbák: Priestor v zostave je. Všetko bude závisieť od jeho výkonov  

2. kolo, 45. miesto, Buffalo Sabres

Na pravej strane obrany má Buffalo aktuálne len dvoch bekov. Henri Jokiharju a Ivan Ljubuškin sú stálicami zadných radov Sabres. Tretia pozícia na prvej strane obrany je viac-menej otvorená.

Z dlhodobého hľadiska tak je v zostave pre Štrbáka dostatočný priestor. Spomedzi ďalších hráčov medzi priamych konkurentov patrí 19-ročný bek Vsevolod Komarov. Veľmi podobný typ zadáka, akým je slovenský hokejista, si Buffalo vybralo aj v 3. kole, keď siahli po Gavinovi McCarthym.

Sabres na pozícii pravorukého zadáka pre 2. či 3. obranný pár mierne tlačí topánka, čo je badateľné aj na ich tohtoročných výberoch. Ak Maxim Štrbák v najbližšej sezóne potvrdí predpoklady kvalitného defenzívneho beka, o šancu v tíme NHL sa báť rozhodne nemusí. Práve v lete 2024 končia kontrakty aj spomínanej dvojici Jokiharju – Ljubuškin.

Zdroj: twitter.com/JoeYerdon

Martin Mišiak: Ak si to zaslúži, priestor dostane

2. kolo, 55. miesto, Chicago Blackhawks

Čas ukázal, že rozhodnutie opustiť Slovensko a odísť do USHL bol správny. Martin Mišiak sa chytil v tíme Youngstownu Phantoms, kde pri zisku titulu zohral dôležitú rolu.

V tíme Chicaga sa s draftom 2023 začína nová éra. V klube je viacero veľmi kvalitných mladých hokejistov na čele s Frankom Nazarom, Oliverom Mooreom či Lukasom Reichelom.

Ak bude Mišiak naďalej napredovať, časom sa šance určite dočká. Blackhawks sú tím, ktorý sa nebojí dať priestor mladším hráčom. Zvlášť v najbližších rokoch, v ktorých sa budú snažiť stabilizovať situáciu a odštartovať novú „post Kane & Toews“ éru, ktorá bude patriť tohtoročnej draftovej jednotke, Connorovi Bedardovi.

Juraj Pekarčík: Ak bude hrať „svoju hru“, NHL ho neminie

3. kolo, 76. miesto, St. Louis Blues

Dôvod prečo Juraj Pekarčík urobil v draftových predikciách obrovský skok je jeho herný „drajv“. Neúnavne korčuľuje, forčekuje, napáda súperov, so 187 centimetrami sa dokáže presadiť v osobných súbojoch a skrz tieto herné aspekty vedie cesta do NHL.

Skvelým príkladom je aj Pavol Regenda, ktorý dostal šancu v Anaheime vďaka hernému prejavu, z ktorého spravil svoju najväčšiu prednosť.

St. Louis Blues sa dlhodobo radilo medzi fyzicky veľmi zdatné tímy, proti ktorým sa nehrá ľahko. Priaznivci Blues vedia oceniť kvalitnú, tvrdú prácu na ľade. Ak bude Juraj pokračovať v nastolenom trende a pridá k tomu aj relevantnú produktivitu, jeho hru si zamilujú aj v najlepšej hokejovej lige sveta.

Alex Čiernik: Tím v prestavbe je otvorený novým tváram

4. kolo, 120. miesto, Philadelphia Flyers

10. marca na stoličku generálneho manažéra vo Philadelphii Flyers zasadol Daniel Briere a od začiatku agresívne nasmeroval organizáciu k prestavbe.

Práve tento fakt otvára možnosti pre Alexa Čiernika, ktorý aktuálne nedosahuje úroveň pre NHL, no v najbližších rokoch by sa mohol stať stabilnou súčasťou „nových“ Flyers.

Projekcie odborníkov ho videli ako krídelníka pre druhú či tretiu útočnú formáciu s potenciálom pravidelne nastupovať na presilových hrách. Aktuálna situácia v klube ukazuje na to, že túto métu môže v Pensylvánii dosiahnuť zhruba do troch rokov.

Zdroj: hockeyslovakia.sk – Maros Jedlicka

Maroš Jedlička: Veľa konkurencie v širšom kádri nemá

7. kolo, 219. miesto, Colorado Avalanche

Za posledné tri roky Colorado draftovalo spolu 11 hokejistov. Len 4 z nich boli pritom útočníci. Pri pohľade na širšiu zostavu „lavín“ si možno všimnúť, že Maroš Jedlička je po tohtoročnej tímovej draftovej jednotke Calumovi Ritchiem druhým najmladším hráčom.

Väčším problémom je, že organizácia Avs sa najbližšie roky bude sústrediť na zisk ďalšieho Stanley Cupu, čo príliš nehrá do karát nováčikom. Colorado poškuľuje po hotových hráčoch, čo možno badať aj vo vyššej absencii mladých talentov. Prebojovať sa do prvého tímu bude v najbližších rokoch veľmi náročné.

Odporúčame:

 

Venujte DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na HOKEJ