Reprezentácie na MS 2024 skladajú hviezdne tímy. Potvrdené sú už prvé mená z NHL

*posledná aktualizácia: pondelok, 6. 5. 2024
5 minút čítania

Dvojice play-off NHL sú už známe a hráčom zo 16 klubov NHL sa tak pomaly začína dovolenkové obdobie. Neplatí to však o všetkých. Viaceré hviezdy najlepšej hokejovej ligy sveta prisľúbili svoju účasť na svetovom šampionáte 2024. Ktorých elitných hokejistov budeme mať možnosť sledovať naživo v Prahe a Ostrave?

*článok postupne s pribúdajúcimi informáciami o posilách z NHL aktualizujeme

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Slovensko: Rátať môžu s hlavnými tvárami novej generácie

Potešujúcu správu pre slovenských fanúšikov zverejnili zámorské médiá. V rozhovoroch po ukončení sezóny v NHL prisľúbili svoju účasť na svetovom šampionáte Juraj Slafkovský z Montrealu Canadiens a Šimon Nemec z New Jersey Devils. Calgary Flames a Seattle Kraken oficiálne informoval, že na svetový šampionát uvoľnili aj Martina Pospíšila, resp. Tomáša Tatara.

 

Slovenskí hokejisti, ktorí prisľúbili účasť na MS v hokeji 2024: Martin Fehérváry, Šimon Nemec, Martin Pospíšil, Juraj Slafkovský, Tomáš Tatar

Kanada: Prvá superstar potvrdená, na rade sú ďalšie

Manažment kanadského národného tímu informovalo hráčov, že ak majú záujem o miesto na súpiske na elitnom medzinárodnom turnaji v roku 2025, kde si sily zmerajú hviezdne výbery Kanady, USA, Fínska a Švédska a taktiež si chcú zahrať na Zimných olympijských hrách 2026, majú prijať pozvánku na MS 2024. „Javorové listy“ vnímajú MS v hokeji ako skvelú možnosť dať priestor hráčom na prahu nominácie a overiť si tak ich kvality.

Kanadský celok by však mali posilniť aj hokejisti, ktorí majú miesto pod piatimi olympijskými kruhmi takmer isté. Patrí medzi nich Connor Bedard, ktorý je považovaný za jeden z najväčších hokejových talentov 21. storočia. Najcennejší dres by si mal podľa Darrena Dregera z TSN obliecť aj Macklin Celebrini, 17-ročný mladík, ktorý je očakávanou draftovou jednotkou aktuálneho kalendárneho roka. Ochotu pricestovať deklarovali aj traja hokejisti Buffala Sabres. Na ľade v Prahe by sa mali objaviť aj Bowen Byram, draftová jednotka z roku 2021 Owen Power a útočník Dylan Cozens. Ku kanadskému tímu sa pripojí aj brankár St. Louis Blues Jordan Binnington.

Pozvánku naopak odmietol gólman Sam Montembeault z Montrealu Canadiens, ktorý vlani vynikajúci výkonmi doviedol Kanadu k zlatým medailám. Jeho spoluhráči Nick Suzuki Kaiden Guhle podľa Arpona Basa z The Athletic taktiež obdržali pozvánky do národného tímu, no k „javorovým listom“ sa pripojí len druhý menovaný.

Účasť na májovom šampionáte odmietol produktívny útočník Philadelphie Flyers Travis Konecny aj líder produktivity Washinigtonu Capitals Dylan Strome. Zrak fanúšikov sa však upiera predovšetkým na lídra Pittsburghu Penguins Sidneyho Crosbyho, ktorý by sa rozhodne zaradil medzi najväčšie osobnosti tohtoročného šampionátu. Kapitán „tučniakov“ však podľa všetkého do Prahy tentoraz nepricestuje.

Kanadskí hokejisti, ktorí prisľúbili účasť na MS v hokeji 2024: Connor Bedard, Jordan Binnington, Michael Bunting, Bowen Byram, Macklin Celebrini, Dylan Cozens, Nico Daws, Adam Fantilli, Ridley Greig, Dylan Guenther, Kaiden Guhle, Joel Hofer, Andrew Mangiapane, Jake McBain, Jared McCann, Dawson Mercer, Jamie Oleksiak, Colton Parayko, Owen Power, Damon Severson, Brandon Tanev, Olen  Zellweger

USA: Čo meno, to hviezda svetového hokeja

Takmer kompletný celok má už vyskladaný národný tím USA. Američania na svetový šampionát často posielajú mladých hokejistov zbierať skúsenosti, no vzhľadom k blížiacim sa veľkým medzinárodným podujatiam nechcú nič podceniť. Reportér Andy Strickland tak v priebehu niekoľkých dní informoval o príchode obrovských hviezd NHL.

Fanúšikovia v Ostrave sa môžu tešiť na prítomnosť fantastického tvorcu hry Johnnyho Gaudreaua z Columbusu Blue Jackets, elitného kanoniera Colea Caufielda, kapitána Ottawy Senators Bradyho Tkachuka či technickými finesami oplývajúceho Trevora Zegrasa. V obrane by mala patriť medzi opory dvojica zo Chicaga Blackhawks Seth Jones – Alex Vlasic. Zatiaľ oficiálne nepotvrdený je aj príchod Matta Boldyho z Minnesoty Wild. K tímu sa s istotou pripojí aj elitný obranca Zach Werenski z Columbusu Blue Jackets. Hviezda Buffala Sabres Tage Thompson prisľúbil svoju účasť, no zranil sa a jeho štart v Ostrave je tak ohrozený. Do Ostravy kvôli zdravotným komplikáciám nepricestuje ani kapitán Detroitu Red Wings Dylan Larkin. Trénerom amerického výberu bude John Hynes, ktorý je od novembra 2023 lodivodom Minnesoty Wild.

Americkí hokejisti, ktorí prisľúbili účasť na MS v hokeji 2024: Matt Boldy, Cole Caufield, Michael Eyssimont, Joel Farabee, Johnny Gaudreau, Kevin Hayes, Luke Hughes, Seth Jones, Matthew Kessel, Mike Kesselring, Luke Kunin, Alex Lyon, Brock Nelson, Jeff Petry, Shane Pinto, Jake Sanderson, Brady Tkachuk, Alex Vlasic, Zach Werenski, Trevor Zegras.

Švédsko: „Tri korunky“ môžu rátať s top hviezdami

Na tlačovej konferencii po ukončení sezóny Buffala Sabres sa k účasti na Majstrovstvách sveta v hokeji 2024 vyjadril kladne aj Rasmus Dahlin. Draftová jednotka z roku 2018 sa radí medzi širšiu špičku hokejových obrancov sveta a rozhodne bude patriť medzi výrazných lídrov „troch koruniek“. K mladšiemu krajanovi sa pridá aj skúsený veterán Erik Karlsson z Pittsburghu Penguins. Vo vlaňajšej sezóne 2022/23 získal Norris Trophy pre najlepšieho obrancu ročníka. Tre Kronors sa môžu pýšiť azda najkvalitnejšou obranou na turnaji. Po neúspešnom play-off sa pre príchod do Českej republiky rozhodol aj jeden z najlepších zadákov súčasnosti, Victor Hedman z Tampy Bay Lightning. Švédi môžu rátať aj s Andrem Burakovskym zo Seattlu Kraken.

Tím by mal posilniť aj najproduktívnejší hráč New Jersey Devils Jesper Bratt. Švédsky rýchlik aktuálne čaká na odobrenie jeho štartu svojím zamestnávateľom. O brankárske remeslo sa bude starať  trojica z NHL Filip Gustavsson (Minnesota Wild), Samuel Ersson (Philadelphia Flyers) a Jesper Wallstedt (Minnesota Wild).

O slovo sa hlási aj produktívny útočník Detroitu Red Wings Lucas Raymond. Obávaný strelec prvotne deklaroval, že ak sa mu do začiatku svetového šampionátu nepodarí podpísať so zamestnávateľom novú zmluvu, do Českej republiky nepricestuje. Nový kontrakt síce nemá, no „tri korunky“ s ním naďalej oficiálne rátajú. Ďalším zvučným menom v ofenzíve je Adrian Kempe z Los Angeles Kings, ktorý prisľúbil svoju účasť po vypadnutí v prvom kole play-off.

Švédski hokejisti, ktorí prisľúbili účasť na MS v hokeji 2024: Jonas Brodin, Andre Burakovsky, Rasmus Dahlin, Joel Eriksson Ek, Samuel Ersson, Carl Grundström, Filip Gustavsson, Victor Hedman, Pontus Holmberg, Alexander Holtz, Marcus Johansson, Erik Karlsson, Adrian Kempe, Isac Lundeström, Victor Olofsson, Marcus Pettersson, Lucas Raymond, Jesper Wallstedt, Fabian Zetterlund

Česko: Domáci šampionát priťahuje záujem

MS v hokeji v rodnej krajine sú pre domácich hráčov vždy veľkým lákadlom. Aj z tohto dôvodu sa nemožno čudovať ochote prísť reprezentovať dvojici útočníkov New Jersey Devils Ondřejovi Palátovi Tomášovi Nosekovi. Kým prvý menovaný bol zdržanlivejší a vyjadril sa, že ak sa mu podarí prebojovať na finálnu súpisku, rád sa šampionátu zúčastní; Nosek neváhal a už teraz vyzdvihol skvelú atmosféru v Prahe, na ktorú sa veľmi teší. Oficiálne bola potvrdená aj účasť dôrazného obrancu Anaheimu Ducks Radka Gudasa, ktorý bude patriť medzi lídrov defenzívy českej reprezentácie.

Českí hokejisti, ktorí prisľúbili účasť na MS v hokeji 2024: Lukáš Dostál, Radko Gudas, David Kämpf, Dominik Kubalík, Petr Mrázek, Tomáš Nosek, Ondřej Palát, Jan Rutta, Karel Vejmelka

Fínsko: Elitný snajper sa k tímu nepripojí

Špekulácie sa nenaplnili. Patrik Laine z Columbusu Blue Jackets vstúpil do Asistenčného programu NHLPA a stále bojuje s mentálnymi zdravotnými problémami. Mnohí fínski fanúšikovia verili, že si príde napraviť chuť po nevydarenej sezóne do Česka, no Jere Lehtinen pre fínsky portál Iltalehti informoval, že ostrieľaný kanonier „Suomi“ neposilní. Zranenie pripravilo o účasť na MS 2024 aj Matiasa Maccelliho, ktorý tento rok patril medzi najvýraznejšie ofenzívne osobnosti Arizony Coyotes.

Medzi prvé potvrdené mená z NHL patrí dvojica útočníkov Mikael Granlund – Jesse Puljujärvi. Druhý menovaný sa v priebehu sezóny zotavoval zo zranenia a o miesto na súpiske zabojuje počas prípravnej fázy. Útočník San Jose Sharks Mikael Granlund má miesto v zostave fínskej reprezentácie prakticky isté.

Fínski hokejisti, ktorí prisľúbili účasť na MS v hokeji 2024: Mikael Granlund, Olli Määttä, Jesse Puljujärvi, Ville Puustinen

Nemecko: Elitná superstar nepríde

Nemci by radi videli vo svojom tíme Tima Stützleho z Ottawy Senators. Opora kanadského celku sa národnému tímu ospravedlnila, o čom informoval redaktor Murray Pam. Nemci môžu rátať s príchodom JJ Peterku z Buffala Sabres, ktorý bol vlani s bilanciou 6+6 tretím najproduktívnejším hráčom svetového šampionátu. Po Peterkovi ohlásili svoj príchod aj brankár Philipp Grubauer zo Seattlu Kraken a skúsený útočník Nico Sturm, ktorý posledné dve sezóny hájil farby San Jose Sharks.

V rovnakej situácii ako Švéd Lucas Raymond je aj elitný bek  Moritz Seider. Ofenzívne ladený obranca čaká na podpis novej zmluvy.  Ak sa tak udeje do začiatku MS 2024, pripojí sa k nemeckému tímu.

Nemeckí hokejisti, ktorí prisľúbili účasť na MS v hokeji 2024: Philipp Grubauer, JJ Peterka, Nico Sturm

Švajčiarsko: Helvéti zbroja a budú sa chcieť revanšovať za vlaňajšok 

Vlani patrilo Švajčiarsko medzi najhorúcejších kandidátov na zisk medaily. V štvrťfinále však neočakávane nestačilo na Nemecko 1:3. Napraviť si renomé budú chcieť tento rok. Pomôcť im s tým bude chcieť aj kvarteto ohlásených posíl z NHL. Miesto v bránkovisku zaujme gólman New Jersey Devils Akira Schmid, ktorému v defenzíve bude pomáhať jeho spoluhráč Jonas Siegenthaler. Medzi ťahúňov ofenzívy sa s istotou zaradí kapitán New Jersey Nico Hischier Philipp Kurashev zo Chicaga Blackhawks, ktorý si na ľade výborne porozumel s hviezdnym Connorom Bedardom. Účasť po vypadnutí z play-off prisľúbil aj Nino Niederreiter z Winnipegu Jets. Najväčšia švajčiarska osobnosť v NHL, bek Roman Josi z Nashvillu Predators, sa v prípade vypadnutia taktiež vyjadril smerom k účasti na MS v hokeji 2024 pozitívne a „helvéti“ tak môžu rátať aj so svojou najväčšou hviezdou.

Švajčiarski hokejisti, ktorí prisľúbili účasť na MS v hokeji 2024: Nico Hischier, Roman Josi, Philipp Kurashev, Nino Niederreiter, Akira Schmid, Jonas Siegenthaler

Aj Lotyšsko, Nórsko a Francúzsko s aspoň 1 hráčom z NHL.  

Skvelú správu pre fanúšikov Lotyšska zverejnil národný tím na sociálnych sieťach. Brankár Columbusu Blue Jackets Elvis Merzlikins pricestoval zo zámoria aj s kompletným výstrojom a všetko nasvedčuje tomu, že sa zaradí medzi najvýraznejšie osobnosti národného tímu na MS 2024. Najväčšou hviezdou nórskeho hokeja je nepochybne útočník Minnesoty Wild Mats Zuccarello. Naposledy si na šampionáte zahral v roku 2016.

Lotyšskí hokejisti, ktorí prisľúbili účasť na MS v hokeji 2024: Elvis Merzlikins
Nórski
hokejisti, ktorí prisľúbili účasť na MS v hokeji 2024: MatsZuccarello
Francúzski
hokejisti, ktorí prisľúbili účasť na MS v hokeji 2024: Pierre-Edouard Bellemare
Rakúski 
hokejisti, ktorí prisľúbili účasť na MS v hokeji 2024: Marco Rossi