Prestup hviezd visí na vlásku. Blíži sa prestupová uzávierka v NHL

  6 minút čítania

V piatok 8. marca 2024 sa uzatvára prestupové okno v NHL. Podľa šumov v kuloároch od insiderov, akými sú Chris Johnston či Elliotte Friedman sa možno domnievať, že tímy očakávajú turbulentné obdobie a fanúšikovia sa môžu tešiť hneď na niekoľko hviezdnych prestupov.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Čoraz viac sa šušká o tom, že fanúšikovia NHL by mohli byť tento rok pred uzávierkou svedkami skutočne obrovského prestupového trháku. V hre sú viaceré hviezdne mená, ktorých situáciu si v skratke rozmeníme na drobné:

O prestupový trhák by sa mohli postarať brankári

Juuse Saros: Na farme Nashvillu Predators rastie ďalší hviezdny brankár. Žezlo na poste tímovej jednotky v meste country by mohol čoskoro prevziať mladík Jaroslav Askarov. Jeden z najlepších gólmanov súčasnosti Juuse Saros je viac-menej k dispozícii a vedenie klubu je ochotné vypočuť si ponuky nových potenciálnych zamestnávateľov hviezdneho brankára.

Jacob Markström: Pri brankároch ešte chvíľu zotrváme. Viacero celkov na čele s New Jersey Devils zatiaľ márne hľadá istotu v bránkovisku. Dieru na tomto poste by mohol zaplniť aj skúsený Švéd, ktorý v drese Calgary Flames prežíva po nevydarenom vlaňajšku výbornú sezónu.

John Gibson: Ďalším horúcim adeptom na zmenu dresu je brankár Anaheimu Ducks. Od draftu v roku 2011 patrí kalifornskému tímu a postupne sa vypracoval v oporu tímu. V 30 rokoch má stále čo ponúknuť, no s pribúdajúcim vekom pomýšľa na úspech, čo je pri súčasnom stave jeho súčasnej organizácie skôr utópia.

Marc-Andre Fleury: Fleury je viac legendou ako súčasnou hviezdou, no jeho charakter a osobnosť prepojená so skúsenosťami brankára s druhým najvyšším počtom výhier v histórii NHL je určite lákavá pre kluby, ktoré chcú zvýšiť konkurenciu medzi tromi žrďami.

K dispozícii sú aj ofenzívne superhviezdy

Trevor Zegras: Situácia okolo majstra ekvilibristických gólových kúskov je nejasná, no je verejným tajomstvom, že Zegras ťažko hľadal reč s vedením Anaheimu Ducks pri predĺžení kontraktu a vzťahy s klubom sú značne naštrbené. „Káčerov“ nič nenúti hviezdneho útočníka vymeniť, no ak príde tá správna ponuka, dlho váhať nebudú.

Jake Guentzel: V posledných 6 rokoch si v NHL drží priemer bodu na zápas. Žiari po boku Sidneyho Crosbyho, no éra tímu okolo legendárneho kapitána speje ku koncu a vyhliadky do budúcnosti nie sú priaznivé. V lete sa mu končí zmluva a všetko nasvedčuje tomu, že v Pensylvánii nehodlá pokračovať. Klub tak bude nútený ho vymeniť.

Steven Stamkos: V rovnakej situácii ako Guentzel je aj Steven Stamkos. Tampa Bay Lightning odmietla predĺžiť so svojím kapitánom kontrakt pred sezónou. Chcela si počkať na jeho výkonnosť. A hoci vedenie klubu vehementne odmieta špekulácie o možnej výmene elitného kanoniera, faktom ostáva, že „Stammer“ je stále bez zmluvy a v lete by mohol odísť zadarmo ako voľný hráč.

Prvotriedne hviezdy NHL: Chychrun, Bučnevič, Tarasenko či Hanifin

Calgary Flames sa odhodlalo k prestavbe kádra. Len nedávno tím opustil Elias Lindholm, ktorý posilnil Vancouver Canucks. Z kanadského tímu by mohli čoskoro odísť aj obrancovia Noah Hanifin a Christopher Tanev. Prvý menovaný je dlhodobo spájaný s New Jersey Devils. Tanev je pre zmenu cieľom viacerých celkov, ktoré chcú vystužiť obranu defenzívnym bekom.

EDIT, 2. 3. 2024: Chris Tanev bol spoločne s brankárom Cole Bradym vymenený do Dallasu Stars za obrancu Artema Grušnikova a voľbu v druhom kole draftu 2024.

Medzi dostupnými obrancami figuruje aj skúsený zadák Matt Dumba z Arizony Coyotes. Svoj tím by mohla opustiť vlaňajšia akvizícia Ottawy Senators z trade deadline Jakob Chychrun. U oboch hráčov by o potenciálnych uchádzačov o ich služby nemal byť žiadny problém.

Kluby NHL pred play-off zvyknú posilňovať aj pozície v útoku. Skúsení hráči, ktorí túžia po úspechu či nenápadní hokejisti, ktorí majú vydarené sezóny, sú vždy terčom početného zástupu klubov. Spomedzi hviezdnych mien sa hovorí o dostupnosti Pavla Bučneviča zo St. Louis Blues, krídelníka Ottawy Senators Vladimira Tarasenka a výborná sezóna v podaní Franka Vatrana taktiež neušla pozornosti popredných klubov.

Mimo pozícií play-off sa naďalej pohybuje aj Seattle Kraken. Preto sa zoznam s hráčmi, ktorí by mohli opustiť najmladší klub NHL rozširuje. Medzi najvážnejších adeptov na prestup sa radia útočníci Alexander Wennberg a Jordan Eberle.

Slovenská stopa na prestupovom trhu

Jedným z mála Slovákov, ktorí by mohli túto sezónu (opätovne) meniť dres je Tomáš Tatar. Chris Johnston z The Athletic si myslí, že kluby, ktoré by chceli vylepšiť svoju sekundárnu produktivitu budú zvažovať príchod skúseného útočníka. Krídelník Seattlu Kraken po presune z Colorada Avalanche  nabral v novom tíme druhý dych.

Vylepšenie obrany ponúka Philadelphia či Nashville

Adeptov na zmenu dresu je skutočne mnoho. Spomedzi brankárov by farby nového celku mohli obliekať aj Jake Allen z Montrealu Canadiens či Kaapo Kähkönen zo San Jose Sharks.

V rámci defenzívy sa veľa hovorí o výmene Seana Walkera z Philadelphie Flyers. Adeptmi na prestup sú aj Alexa Carrier z Nashvillu alebo jeho kolega Tysona Barrie. Veľmi zaujímavým menom je aj Philip Broberg z Edmontonu Oilers. Talentovaný zadák má potenciál byť dlhoročnou oporou v prvom či druhom obrannom páre klubov NHL. Edmonton je však pripravený naplno útočiť na Stanley Cup a pri zisku vytúžených posíl bude vzhľadom k nespokojnosti mladého Švéda s postavením v tíme ochotný vzdať sa nádejného talentu.

Veľká výpomoc aj zmena prostredia: Granlund, Kakko či Duclair s Kubalíkom

V rámci útočníkov veľkú pozornosť priťahuje Kaapo Kakko. Dvojka draftu 2019 zatiaľ nenaplnila potenciál a prospieť by jej mohla zmena prostredia. New York Rangers sa netají najvyššími ambíciami a na pozícii fínskeho útočníka si pred play-off vie predstaviť efektívnejšiu náhradu.

Medzi ofenzívnych hráčov, nad ktorých ziskom premýšľajú ostatní manažéri klubov NHL, radíme aj dvojicu zo San Jose Sharks Mikaela Granlunda a Anthony Duclaira či českého strelca Dominika Kubalíka, ktorému angažmán v Ottawe Senators vôbec nesadol.

Mimoriadne žiadaným hráčom bude Adam Henrique. Okrem solídnej produktivity je zodpovedným hráčom smerom dozadu a okrem pozície centra nemá problém zaskočiť za spoluhráčov aj na krídle. Ďalším veľmi ceneným typom hráča je Scott Laughton z Philadelphie Flyers. Skúsený Kanaďan prežíva výbornú sezónu a hoci má platný kontrakt na ďalšie dva roky, „letci“ sú ochotní poslať ho ďalej.

Ďalší adepti na prestup pred NHL trade deadline:

Obrancovia: Iľja Ljubuškin (Anaheim Ducks → 1. 3. 2024 bol vymenený do Toronta Maple Leafs), Erik Johnson (Buffalo Sabres), Tony DeAngelo (Carolina Hurricanes), Andrew Peeke, Adam Boqvist (obaja Columbus Blue Jackets), Nick Seeler, Rasmus Ristolainen (obaja Philadelphia Flyers), Joel Edmundson (Washington Capitals).

Útočníci: Sam Carrick (Anaheim Ducks), Jason Zucker (Arizona Coyotes), Warren Foegele (Edmonton Oilers), Tyler Johnson (Chicago Blackhawks), Arthur Kalijev (Los Angeles Kings), Brandon Duhaime, Patrick Maroon (obaja Minnesota Wild), Morgan Frost (Philadelphia Flyers), Reilly Smith (Pittsburgh Penguins), Alexander Barabanov, Mike Hoffman (obaja San Jose Sharks), Kasperi Kapanen (St. Louis Blues), Nic Dowd, Anthony Mantha (Washington Capitals).